Pääkirjoitus: Keskustan kenttä ei usko Rinteen hallituksen talouslinjaan – liki puolet epäilee, että hallitus ei pysy pystyssä

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Keskustan kannattajien usko hallituksen talouslinjaan on heikkoa – kuten yleisestikin – paljastaa Helsingin Sanomien tuore kysely. Antti Rinteen (sd) hallituksen uskottavuus jo lähtöruudussa on harvinaisen heikko.
Vaalitappiossa ryvettyneelle keskustalle päätös lähteä Antti Rinteen (sd) hallitukseen ei ollut helppo. Siksi puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) haki päätökselle tuen puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenille tehdyllä kyselyllä. Heistä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluiden aloittamista. Kun hallitusneuvottelut saatiin päätökseen, keskustan näkyvät edustajat korostivat, miten puolue sai ”kynnyskysymyksensä” neuvotteluissa läpi.

Viesti ei ole ilmeisesti mennyt perille keskustan kenttäväelle, sillä sieltä tukea hallituspäätökselle ja -linjalle ei tule, päinvastoin. Helsingin Sanomien tuoreen gallupin (HS 17. 6.) mukaan yli puolet keskustan kannattajista on hallituksen kanssa eri linjoilla verotuksesta, julkisesta taloudesta, työllisyyden kehittymisestä ja maahanmuutosta. Tiedot vastaavat pitkälti kyselyä, jonka Ilta-Sanomat julkaisi viime viikolla (IS 13. 6.). IS:n kyselyssä kaikista vastanneista 64 prosenttia katsoo Rinteen hallitusohjelman rakentuvan epärealistisille talousodotuksille. Helsingin Sanomien kyselyn teki Kantar TNS, Ilta-Sanomien kyselyn Taloustutkimus. Molemmat kertovat kansalaisten epäuskosta hallituksen talouslinjaan.

HS:n kyselyn mukaan jopa 42 prosenttia keskustalaisista epäilee, pysyykö hallitus ylipäätään koossa vaalikauden loppuun saakka.

– Tämän gallupin perusteella voi jopa kysyä, kuinka sitoutuneita keskustalaiset ovat hallitusohjelmaan, tiivistää Kantar TNS:n tutkimuspäällikkö Sakari Nurmela HS:ssa.

Mielenkiintoista nähdä, miten hallituksen uskottavuuden puute näkyy keskustan puheenjohtaja­pelissä. Puheenjohtaja valitaan syyskuussa.

Keskusta tuntuu olevan puun ja kuoren välissä. Äänestäjät rankaisivat liian markkinahenkisestä menosta kokoomuksen kanssa, mutta poliittisen suunnan kääntäminen 180 asteella ei tunnu uskottavalta: hallituksen talouspolitiikkaa pidetään unelmahöttönä. Vanha punamulta saattoi tuntua houkuttelevalta, mutta yhteistyö vasemmistoliiton ja etenkin vihreiden kanssa ottaa puolueen konservatiiviselle kenttäväelle lujille.

Hyvääkin hallitusohjelmassa on. Kaikkiaan yli puolet (52 %) luottaa siihen, että Rinteen hallitus vie Suomea parempaan suuntaan koulutus- ja tiedepolitiikassa. Positiivisuutta löytyy myös ilmasto- ja terveydenhoidon osalta, myös keskustalaisten osalta.

Parasta juhannusfiilistä kysely ei tarjoa pääministerille itselleenkään. Rinnettä pitää mieluisana pääministerinä vain 16 prosenttia vastanneista ja ei-mieluisana 28 prosenttia. 46 prosenttia katsoo Rinteen olevan ”siedettävä”. Tulos ei ole mairitteleva.

Rinteen viiden puolueen hallituksen uskottavuus jo lähtöruudussa on harvinaisen, ellei historiallisen heikko.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt