Pääkirjoitus: Vihreillä koittaa uusi alku pitkien painajaisten jälkeen

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Vihreiden painajaiset ja liki vuoden vuoristorata ovat takana. Lauantaina puheenjohtajaksi valittu Maria Ohisalo lähtee liikkeelle myötätuulessa, mutta Rinteen viiden puolueen hallituksessa puolueella on edessä kovia vääntöjä – erityisesti metsätaloudesta keskustan kanssa.
Vihreät piti puoluekokouksensa Porissa viikonloppuna. Itse kokouksesta ei jää jälkipolville juuri muuta kerrottavaa kuin se, että puoluesihteeriksi valittiin Sdp:n entisen puoluesihteerin Erkki Liikasen (sd) veljenpoika Veli Liikanen Mikkelistä. Se kertoo aikojen muuttumisesta, jos jokin. Puheenjohtaja Maria Ohisalon, 34, valinta oli itsestäänselvyys, ehkä liiankin.

Moni vihreä taisi Porissa huokaista, että puolueen liki vuoden kestänyt vuoristorata on nyt ohitse. Touko Aallon vajaan puheenjohtajakauden seurauksista on viimein päästy eroon. Parissa vuodessa on nähty paljon: toissa kesänä vihreät keikkui gallupeissa niin korkeissa sfääreissä, että osa alkoi puhua siitä jo pääministeripuolueena. Viime syksynä puolueen kannatus tippui alamittoihin, ja vasta vt-puheenjohtajaksi suostunut puolueikoni Pekka Haavisto sai painajaismaisen surkeuden kierteen lopullisesti poikki.

 

Moni vihreä taisi Porissa huokaista, että puolueen liki vuoden kestänyt vuoristorata on nyt ohitse.

Nyt puolueella on kolme ministeriä. Eurovaaleissa se oli toiseksi suurin. Mutta haasteet ovat edessä ja arki koittaa viimeistään syksyllä. Sen takaa Antti Rinteen (sd) hallituksen viiden puolueen kokoonpano.

Vihreiden uskottavuutta lisää tuore ministeriketju. Sisäministeri Maria Ohisalo on kahteen edeltäjäänsä nähden reuhaamaton asiapoliitikko, köyhyystutkija, joka kulkee jalat maassa. Samaa voi sanoa ulkoministeri Pekka Haavistosta. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen edusti jo eduskuntaryhmän puheenjohtajana samaa maltillista linjaa, ja jäi sen takia puoluetta edustaneiden näkyvien some- ja lausuntoautomaattien varjoon.

Ensimmäisen opetuksen monipuoluehallituksen ministerinä Mikkonen tosin sai metsäpuheillaan. Hän kertoi MTV:n Huomenta Suomessa, etteivät Suomen puut riitä kaikille suunnitteilla oleville sellutehdashankkeille, kun Suomen pitää huolehtia ilmastotavoitteistaan. Mikkonen peruutti, kun hallituskumppani keskusta pillastui.

Kiista on kuitenkin lakaistu vain maton alle, ja viimeistään syksyllä se nousee uudestaan esille. Kemijärven sellutehdas on saanut ympäristöluvan, ja pääministeri Rinne on mennyt jo lupaamaan infrarahat Metsä Groupin jättimäiselle biotuotetehtaalle Kemiin. Muita hankkeita on suunnitteilla, joten vihreillä on tekemistä istuessaan hallituksessa.

 

Toinen pohdinnan aihe on se, miten vihreät ja vasemmistoliitto aikovat uudessa hallituksessa ja eduskunnassa erottautua toisistaan.

Mutta istuuko vihreät hallituksessa loppuun saakka? Vihreät jätti Paavo Lipposen (sd) hallituksen 2002 ja Alexander Stubbin (kok) hallituksen 2014 ydinvoimaratkaisujen takia. Ovatko metsäteollisuus ja metsien käyttö seuraava syy lähteä hallituksesta?

Toinen pohdinnan aihe on se, miten vihreät ja vasemmistoliitto aikovat uudessa hallituksessa ja eduskunnassa erottautua toisistaan. Jotkut ovat jo kyselleet, miksi puolueet eivät mene yhteen, koska monilla on samanlainen, viher-vasemmistolainen profiili.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt