Pääkirjoitus: Valtiosihteereistä syntyi kohu, tippuneet kansanedustajat palaavat hillokaistaa pitkin valtaan!

Uuden hallituksen ennätyssuuresta avustajamäärästä ja uusista valtiosihteeristä syntyi aiheellinen kohu. Vaaleissa tippuneet kansanedustajat palaavat hillokaistaa pitkin valtaan, kirjoittaa erikoistoimittaja Timo Haapala.

Antti Rinteen hallituksen 19:lle ministerille (kuvassa) on tulossa erityisavustajia liki yhdeksänkymmentä, joista 15 on valtiosihteereitä. Suurta avustajamäärää on perusteltu muun muassa Suomen heinäkuussa alkavalla EU-puheenjohtajuuskaudella.

14.6.2019 21:00

Uuden hallituksen valtiosihteerivalinnoista on noussut kohu. On syytäkin. Touhu alkaa liikkua hämärän rajamailla. Miksi eduskunnasta pudonneille edustajille järjestetään erittäin hyväpalkkainen valtiosihteerin paikka, kun kansa on juuri näyttänyt heille ovea?

Kyse on suomeksi sanottuna kavereille räätälöidystä ohitus- tai hillokaistasta. Onko siitä tulossa uusi maan tapa? Siinä suuret palkat maksetaan valtioneuvoston kassasta, ettei puoluetukeen tarvitse koskea. Kyseessä on piilopuoluetuki, jota ei ole hyväksytty eduskunnassa. Yksi syy saattaa olla, että tippuneen kansanedustajan on erittäin vaikea työllistyä. Kaverit jelppaa.

Antti Rinteen (sd) hallitukseen tunkee avustajia niin, että päät kolisevat yhteen. Yhteensä valtiosihteereitä ja erityisavustajia on liki yhdeksänkymmentä, niistä siis 15 valtiosihteeriä. Juha Sipilän (kesk) hallitus pärjäsi puolta vähemmällä. Avustajamäärää on perusteltu muun muassa Suomen heinäkuussa alkavalla EU-puheenjohtajuuskaudella. Luonnollisesti voisi kysyä, vähennetäänkö avustajien määrää, kun puheenjohtajuuskausi päättyy. Tuskinpa.

Suunnannäyttäjänä uudelle käytännölle toimi viime vaalikaudella eduskunnasta tippunut Paula Lehtomäki (kesk). Kun hän ei päässyt eduskuntaan, pääministeri Sipilä otti hänet valtiosihteerikseen. Lehtomäelle järjestyi/järjestettiin kansan tuomion jälkeen liki kaksinkertainen palkka ja virka-auto kuljettajineen.

Kaiken huippu oli, että kun Lehtomäki olisi päässyt varamiespaikalta eduskuntaan Olli Rehnin (kesk) siirryttyä Suomen Pankkiin, niin paikka ei enää kelvannutkaan. Kansan mandaatilla ei ollut mitään merkitystä, kun hillopurkki makasi vieressä. Se kannatti: hallituksen loppukaudella hän sai nimityksen vielä paremmin palkattuun pestiin, Pohjoismaiden Neuvoston pääsihteeriksi Kööpenhaminaan. Ei ihme, ettei keskusta ei saanut Helsingistä enää kansanedustajaa.

 Kyse on suomeksi sanottuna kavereille räätälöidystä ohitus- tai hillokaistasta. Onko siitä tulossa uusi maan tapa?

Nyt keskustan riveistä Helsingissä eduskuntaan yritti, turhaan, ex-ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Mutta kas! Nyt Tiilikainen onkin mainittu yhtenä ehdokkaana keskustaministerien valtiosihteeriksi yhdessä kahden muun tippuneen eli Tuomo Puumalan (kesk) ja Juha Rehulan (kesk) kanssa. Puumalaa istutetaan tiede ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk) valtiosihteeriksi. Keskusta on saattanut säikähtää julkista keskustelua sen verran, että häveliäisyyden nimissä listalle saatetaan kaivaa esimerkiksi entinen lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aula (kesk).

Sdp:ssä työministeri Timo Harakka (sd) valitsi valtiosihteerikseen eduskunnasta tippuneen Pilvi Torstin (sd). Vielä hallitusneuvottelujen alkaessa Torstista tehtiin ministeriä, mutta Sdp:n naiskansanedustajat nostivat suunnitelmasta sellaisen äläkän, että hanke kariutui.

Demarien osalta vielä kummallisempi tapaus on, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) nosti valtiosihteerikseen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntaneuvoksen Eila Mäkipään. Useat lähteet kertovat, että parivaljakko hidasti viime kaudella soten käsittelyä eduskunnassa Kiurun johtaessa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa. Kiurun menettelystä tehtiin jopa erittäin poikkeuksellinen valitus eduskunnan puhemiesneuvostolle. Nyt sama parivaljakko ajaa neljän vuoden vastaan harauksen jälkeen sotea eteenpäin! Luultavasti?

Vihreät eivät poikkea linjasta. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) valtiosihteeriksi nousee vaaleissa tippunut kansanedustaja Olli-Poika Parviainen (vihr), ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) valtiosihteeriksi ex-kansanedustaja Johanna Sumuvuori (vihr). Vihreiden puoluekokouksessa valinnoille taatusti skoolataan! Kippis ihan kavereiden kesken!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?