Pääkirjoitus: Rinteen kova taival alkaa – Elämme vastakkain­asettelun aikaa

Julkaistu:

Hallituksen vaihdos merkitsee suurimpia muutoksia Suomen linjassa aikoihin.
Antti Rinteen johtama hallitus nimitettiin torstaina. Hän on ensimmäinen demaripääministeri 16 vuoteen. Edelliseen hallitukseen verrattuna linja muuttuu äkkiä totaalisen toiseksi.

Tämä ei ole tavallista. Demarit ovat iät ja ajat istuneet hallituksissa kokoomuksen tai keskustan kanssa. Joskus on ollut sopuisaa, joskus ei. Mutta Suomen hallituspolitiikkaa on ohjannut käytäntö, eivät ideologiat. 2010-luvun jälkipuoliskolla jokin on muuttunut. Jo keskustan Juha Sipilän joukkoa pidettiin porvarihallitukseksikin poikkeuksellisen oikealla olevana. Rinteen punavihreä kansanrintama on aivan muuta. On vastakkainasettelun aika.

Pehmentävä elementti on, että keskusta on kummassakin mukana. Vaikka Sipilä siirtyy vapaaehtoisesti takariviin, hän oli hallitusneuvottelujen näkyvin hahmo Rinteen jälkeen.

Rinteen hallituksen monet haasteet tiedetään jo. Talousnäkymien huonontumista odotetaan. Suomen ikärakenne kehittyy epäsuotuisaan suuntaan. Tämän seurauksille Sipilällä ei ollut reseptiä, eikä Rinnekään ole sellaista esittänyt.

Sote-uudistus on yhä auki, vaikka sotu-uudistus hengittää niskaan. Puhutaan ilmastonmuutoksen estämisestä, mutta on hakusessa millaiset keinot olisivat sekä toimivia että kaikille oikeudenmukaisia. Nämä haasteet tunnetaan.

Uusia haasteita tulee. Maailmalla seurauksiltaan arvaamaton protektionismi lisääntyy. Suomen pitää seurata sekä arvaamatonta Yhdysvaltoja että kaukaista salaperäistä Kiinaa. Ja aina on Venäjä.

 

Opposition kuuluu haastaa, hallituksen vastata, mutta asia on yhteinen.

Euroopan parlamentin vaaleissa populistien noususta tuli pannukakku. Silti nuo voimat hämmentävät yhä Euroopan unionia, jolla olisi ongelmia muutenkin. Sekä maailman että Euroopan tilanne voivat panna liikkeelle todellisen laman, ei vain pientä taantumaa.

Rinteen joukon kykyä vastata haasteisiin on epäilty. Nyt heillä on periaatteessa neljä vuotta aikaa osoittaa epäilyt vääriksi.

Suomi ei ole suuri maa. Sadassa vuodessa nousimme kurjuudesta vaurauteen. Tarvittaessa osasimme laittaa ideologiat sivuun ja paiskia töitä yhdessä, joskus välittömän oman edun unohtaen. Kun tämä luottamus pettää, tulee vaikeuksia.

Terveessä demokratiassa sekä hallituksella että oppositiolla on tehtävänsä. Opposition velvollisuuskin on esittää terävää kritiikkiä asioista, jotka eivät suju. Hallitus vastaa siihen. Tarvittaessa se parantaa toimintaansa ja tällöin perusteltu kritiikki on suunnannäyttäjä. Loppujen lopuksi ei ole ollenkaan klisee, että ollaan yhteisellä asialla.

Jo Sipilän hallituksen aikana tuntui kuitenkin siltä, että vastakkain ovat maailmankatsomukset. Tämä vaikuttaa jatkuvan Rinteen aikana. Se ei ole Suomen etu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt