Pääkirjoitus: Ruotsista ei pidä tehdä pakollista ylioppilaskirjoituksissa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Ruotsista ei pidä tehdä pakollista ylioppilaskirjoituksissa

Eikö hallituksessa ole havahduttu, miten tiukoilla lukiolaiset ovat?

Lukiolainen tutkii ruotsin kielen digitaalista oppimateriaalia tabletilla.­

5.6.2019 21:00

Hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan ”Hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksessa.” Tämä tuli yllätyksenä kaikille. Se yllätti virkamiehet, opettajat ja ennen kaikkea se yllätti opiskelijat. Jälleen kerran vaikuttaa siltä, että koulutusta koskevia päätöksiä tehdään kovin tempoilevasti.

Hallitusohjelma on tietysti kompromissi ja Rkp haluaa ymmärrettävästi vahvistaa ruotsin kielen asemaa. Nyt valittu suunta ei kuitenkaan ole oikea. Toisen kotimaisen kielen opiskelu on ollut pakollista, mutta ruotsin kirjoittaminen ylioppilaskirjoituksissa on ollut suomenkielisille lukiolaisille vapaaehtoista vuodesta 2005 asti. Jos ruotsi todella palaa pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin, väliin jäi reilu vuosikymmen vapaaehtoisuutta.

Syntyy vaikutelma, että tulevassa hallituksessa ei ole havahduttu, miten tiukoilla lukiolaiset ovat. Sen ei pitäisi olla mahdollista. Asia on julkisuudessa jatkuvasti. Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) puheenjohtaja Roosa Pajunen sanoi liiton tiedotteessa, että he toivoivat, että tämä hallitus olisi laittanut nuorten hyvinvoinnin etusijalle päätöksenteossa. SLL myös muistutti, miten vuoden 2017 kouluterveyskyselyn mukaan lukiolaisista jopa puolet kokee väsymystä ja 30 prosenttia uupumusasteista väsymystä vähintään kerran viikossa.

Ylioppilastutkinto on joka tapauksessa muuttumassa vaativammaksi siksikin, että aiemman vähintään neljän pakollisen kokeen sijaan keväästä 2022 lähtien on suoritettava vähintään viisi koetta.

 Lukiolaisilla tulee olla oikeusturva.

Yliopistojen uusi pisteytysjärjestelmä puolestaan on johtanut siihen, että moni valitsee lukiossa pitkän matematiikan, koska siitä saa paljon pisteitä jatko-opintopaikkaa haettaessa. Pitkä matematiikka tuottaa eniten pisteitä, vaikka olisi hakemassa lukemaan esimerkiksi historiaa tai englannin kieltä. Lukiolaisten puheissa pitkä matematiikka onkin jotain, mitä on ”pakko opiskella” varmuuden vuoksi – silloinkin, kun matematiikka ei erityisemmin nuorta innosta.

Jos tähän kokonaisuuteen lisätään vielä pakollinen ruotsin kielen kirjoittaminen, on aidosti syytä olla huolissaan lukiolaisten jaksamisesta.

Lukiolaisilla tulee olla oikeusturva. Ei voi olla niin, että uusia pakollisia kirjoitettavia aineita tulee nyt tehdyn kaltaisilla yllätyspäätöksillä. Kukaan ei toistaiseksi tiedä, milloin uudistus tulee voimaan – jos tulee voimaan. Toistaiseksi kyse on hallituksen tavoitteesta.

Nuorille ajatus siitä, että kirjoitettavat aineet saattavat muuttua lähitulevaisuudessa on stressaava. Lukiolaisten taakkaa ei pidä kasvattaa ja nuorten pitää saada tietää näistä muutoksista hyvissä ajoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?