Pääkirjoitus: PS:n Kotro katsoo itään eikä länteen – viisumitermeistä viis

Julkaistu:

Perussuomalaisten saivartelu Olli Kotron ehdotuksen väitetystä väärintulkinnasta peittää alleen asian ytimen: kyseessä olisi joka tapauksessa aivan uudenlainen kahdenvälinen sopimus Venäjän kanssa ja selän kääntäminen Euroopalle.
Venäjälle flirttaillessa pitää muistaa, että kohde saattaa tarttua siihen joskus liiankin innokkaasti.

Tämän sai kokea perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro, jonka antoi haastattelun Kremlin-mieliselle Eurasia Daily -uutistoimistolle.

Artikkelin mukaan Kotro haluaisi Suomen eroavan Schengen-sopimuksesta ja perustavan Venäjän kanssa ”erityisen viisumivapaan vyöhykkeen”.

Jutun mukaan viisumivapaus voisi koskea noin kymmentätuhatta suomalaista ja venäläistä, jotka saisivat oikeuden matkustaa maiden välillä pelkällä netissä tehtävällä matkustusilmoituksella – eli siis ilman viisumia.

Kun IS uutisoi venäläisartikkelista, perussuomalaisten joukossa alkoi kiivas kiistäminen.

Kotron mielestä vääristelijä oli lähinnä IS, mutta puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti ongelmallisena myös venäläismedian toimintaa. Sen sijaan Kotron omassa toiminnassa ei nähnyt ongelmaa sen paremmin Kotro itse kuin Halla-ahokaan.

Saivartelua syntyi termeistä.

Saiko media käyttää Kotron ehdotuksesta termiä viisumivapaus vai olisiko pitänyt puhua vain viisumihelpotuksesta? Entä ehdottiko Kotro tätä Schengen-sopimuksen ”tilalle” vai mainitsiko hän Venäjä-sopimuksesta ”vain esimerkinomaisesti”?

Yritetäänpä vääntää rautalangasta.

Jos Suomi hylkäisi Schengenin, se tarkoittaisi rajatarkastusten palauttamista Suomen ja jäljelle jäävän Schengen-alueen välille. Rajatarkastukset eivät tulisi koskemaan ainoastaan meille pyrkiviä maahanmuuttajia, vaan myös suomalaisten olisi kaiveltava passejaan esille.

Pian tämän jälkeen – jos Suomi toteuttaisi Kotron ehdotusta – meillä astuisi voimaan uusi matkustussopimus Venäjän kanssa.

Muutos olisi suuri. Asian ydin ei olisi suinkaan siinä, koskisiko viisumittomuus vain kymmentätuhatta venäläistä ja millä nimellä sitä kutsuttaisiinkaan.

Kyseessä olisi joka tapauksessa aivan uudenlainen viisumittoman matkustuksen mahdollistava kahdenvälinen sopimus Venäjän kanssa – ja se olisi symbolinen selän kääntäminen Euroopalle.

Muukin kuin Suomen media saattaisi siinä vaiheessa luonnehtia, että jotain hyvin toisenlaista tuli aiemman ”tilalle”. Suomi siirtyisi kerta heitolla monta askelta kohti itää.

Lue lisää: Perussuomalaisten Olli Kotro venäläissivustolle: Suomen hylättävä Schengen-sopimus – tilalle rajattu viisumivapaus Venäjän kanssa

Kotro on tukenut venäläisten viisumivapautta myös Uutissuomalaisen vaalikoneessa, vaikka nyt hänen mielestään sen termin käyttö oli yllättäen silkkaa median harjoittamaa vääristelyä.

IS:n vaalikoneessa Kotro ilmoittaa suoraan toivovansa myös Euroopan unionin hajoamista. Väitteeseen ”EU:sta on minulle iloa henkilökohtaisesti” Kotro vastaa: ”En keksi, mitä se olisi”.

Lue lisää: Mikä puolue on kaikkein Venäjä-myönteisin? IS kokosi eurovaaliehdokkaiden kannat itänaapuria koskeviin väitteisiin

Jos Kotro olisi Venäjän kansalainen ja esittäisi vastaavia kommentteja kotimaastaan, hänen tulkittaisiin tähtäävän yhteiskuntajärjestyksen hajottamiseen. Häntä saatettaisiin jopa pelotella syytteellä ”julkisesta kehottamisesta separatismiin”.

Meillä Euroopan unionissa Kotro saa sen sijaan pyrkiä vapaasti Euroopan parlamenttiin nauttiakseen vaikkapa monenlaisista meppien matkustuseduista. Ehkäpä hän voisi iloita siis edes siitä?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt