Pääkirjoitus: Itävalta näytti karulla tavalla Venäjä-veljeilyn vaarat Halla-aholle ja Huhtasaarelle

Julkaistu:

Itävallan skandaali laittaa miettimään, onko tämä oikeistopopulistien tapa toimia.
Itävalta on syvällä poliittisessa kriisissä. Itävallan varakansleri Heinz-Christian Strache ilmoitti lauantaina eroavansa sekä Itävallan hallituksesta että oikeistopopulistisen Vapauspuolueen (FPÖ) johdosta.

Liittokansleri Sebastian Kurz ilmoitti lauantaina hajottavansa hallituksen. Uudet vaalit ovat tulossa syksyllä.

Strachen ja koko puolueen ympärillä vellova kriisi on monella tapaa hämmentävä. Saksalaislehdet Der Spiegel ja Süddeutsche Zeiting julkaisivat perjantaina illalla haltuunsa saamiaan salaa kuvattuja videotallenteita. Niillä Strache on ibizalaisella huvilalla viettämässä iltaa. Nauhoituksesta näkee, miten Strache tarjoaa venäläisen oligarkin mahdollisen vaalirahoituksen vastineeksi erilaisia etuja, esimerkiksi rakennushankkeita. Hän myös suunnittelee suuren itävaltalaisen sanomalehden päästämistä venäläisten käsiin ja sen muovaamista oikeistopopulisteille myönteiseksi.

Strachen toiminta on monella tapaa hämmästyttävää. Tapaus osoittaa, miten oikeistopopulistien suhde valtaan ja demokratian toimintatapoihin on hyvin kaukana siitä, mihin on totuttu.

Itävallan skandaali laittaa myös miettimään, onko tämä oikeistopopulistien tapa toimia. Strache on kokenut poliitikko ja Euroopan oikeistopopulistit arvostavat häntä. Kuvaako hänen toimintatapansa myös muiden Euroopan oikeistopopulistien tapaa toimia Venäjän kanssa?

Samaan aikaan Itävallan tapahtumien kanssa Italiassa oikeistopopulistijohtaja, sisäministeri Matteo Salvini piti suuren oikeistopopulistien kokouksen Milanossa. Suomesta paikalla oli perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari.

Salvini on Lega-puolueen johtaja ja hänen tarkoituksenaan on saattaa Euroopan radikaalioikeisto yhteen. Lauantain tapaaminen oli ajoitettu lähelle ensi viikonloppuna pidettäviä eurovaaleja.

Laura Huhtasaari sanoi Milanossa (HS 18.5.), että ”Venäjä ei ole millään tavalla mukana Euroopan kansallisen ryhmän perustamisessa, aatteissa tai päämäärissä”.

Niin Salvini kuin Ranskan oikeistopopulistien johtaja Marine le Pen ovat kuitenkin julistaneet aktiivisesti yhteyksiään Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Itävallan Strachen tapaus herättää ajattelemaan, miten tiivistä ja millä kaikilla tavoin toimivaa, tämä aktiivinen yhteys on. Ainakin hän oli valmis korruptioon.

Kun Euroopan oikeistopopulistit pitävät tiiviisti yhtä, nytkö he siis yrittävät sanoa, että heidän arvostamansa Strache toimi tyhjiössä? Tätä äänestäjien on syytä miettiä tarkasti. Nyt vaikuttaa siltä, että yhteys Venäjään on todella tiivis.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt