Pääkirjoitus: Vladimir Fantastista ei saa pilkata – mutta venäläiset tekevät sen silti!

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Venäjällä saa nykyisin palvoa Stalinia avoimesti, mutta Putinin kutsuminen ”fantastiseksi ääliöksi” on tuonut jo ensimmäiset sakot uuden lain nojalla.
Iivana oli Julma, Katariina oli Suuri – ja nyt Vladimirkin on saanut kansalta itselleen uuden lisänimen: Fantastinen.

Näin tiivisti tunnettu pilapiirtäjä ja humoristi Sergei Jolkin Twitterissä tuoreen kohun, joka liittyy Venäjällä vastikään hyväksyttyyn lakiin vallanpitäjien ”ilmeisen epäkunnioittavasta arvostelusta” ja sen rangaistavuudesta.

Lain nojalla langetettiin ensimmäinen sakkorangaistus huhtikuun lopulla, kun Pietarin lähistöllä sijaitsevan Tshudovon piirioikeus määräsi Juri Kartyzhevin maksamaan 30 000 ruplan eli noin 410 euron sakot presidentti Vladimir Putinin arvostelusta.

Sakko ei ole venäläisittäin pieni, sillä se lähentelee lääkäreiden ja opettajien keskimääräistä peruspalkkaa.

Oikeuden mukaan Kartyzhev oli rikkonut lakia, kun hän oli käyttänyt internetissä ilmaisua ”Putin on fantastinen ääliö”.

Tunnettua venäjänkielistä sanaparia on mahdotonta kääntää sanatarkasti suomeksi. Sanoista ensimmäinen on ikään kuin positiivinen (satumainen, fantastinen), mutta kun se yhdistyy hyvin brutaaliin vähättelevään sanaan (idiootti, ääliö), ilmauksesta tulee vieläkin vahvemmin negatiivinen.

Mutta ei venäläisten suuta näin vain tukita. Tuomion seurauksena internetissä syntyi heti vastarintaliike, jossa ihmiset ryhtyivät irvailemaan Putinille hästägillä #PutinFantastinen (sanatarkasti: #ПутинСказочный).

Pilapiirtäjä Jolkin julkaisi puolestaan piirroksen, jossa lehdistösihteeri Dmitri Peskov lukee Kremlin muurilla Vladimir Fantastisen ukaasia kansalle ja Putin on hänen vierellään pitkänenäisenä kuin Pinokkio.
Putin allekirjoitti Venäjän valtion ja vallanpitäjien epäkunnioittavan arvostelun kieltävän lain maaliskuussa. Venäjän oikeuslaitos on ryhtynyt heti sen jälkeen ripeisiin toimiin, sillä lain nojalla on jo toinenkin tuomio vireillä.

Jaroslavlilainen Kirill Poputnikov oli valokuvannut kotikaupungissaan Venäjän sisäministeriön poliisitalon fasadiin ilmestyneen Putin-vastaisen graffitin ja laittanut sen Facebook-sivuilleen. Graffitin tekstissä Putinia mollattiin miesten seksuaalisuuteen viittaavalla alatyylisellä sanalla.

Poputnikovin oikeudenkäynti on luvassa toukokuun puolivälissä. Esitutkinnan mukaan hän oli laittanut kuvan sosiaaliseen mediaan ”tiedostaen tekonsa laittomuuden” ja ”ymmärtäen sanonnan siivottomuuden”.

Mutta venäläisillä on vastareaktio tähänkin. Oppositiovaikuttaja Dmitri Gudkov on kehottanut kaikkia Putin-graffitin kuvan jakaneita ilmiantamaan itsensä poliisille ja vaatimaan rangaistusta, sillä pitäähän lain olla kaikille sama. Taustalla on selkeä logiikka: venäläiset voisivat näin jopa jumittaa maansa oikeuslaitoksen tuhansilla ja taas tuhansilla Putin-arvostelujen tutkinnoilla.

Vallanpitäjien arvostelukieltolain merkitys on havainnollistettu Lentatsh-sivustolla näin: kun vuonna 2018 poliisit kävivät hakemassa vain Putin-vastaisen graffitin piirtäjän, 2019 haetaan jo graffitin valokuvaajakin. Meemin mukaan 2020 poliisit alkavat hakea myös Putin-vastaisen graffitin katsojat, ja 2021 haetaan jo sen ajattelijatkin.

Samaan aikaan Venäjällä on meneillään toinen hämmentävä trendi, joka jopa yllyttää hirmuhallitsija Josif Stalinin palvontaan.

Esimerkiksi vastikään voitonpäivänä Stalinin kuvaa kannettiin näyttävästi Kuolemattomien rykmentin marsseissa, Stalinille paljastettiin kaksi uutta patsasta ja Volgograd otti päivän ajaksi käyttöön vanhan nimensä Stalingrad.

Valikoiva propaganda onkin tuottanut jo tulosta: Levada-keskuksen tuoreen kyselyn mukaan 70% venäläisistä suhtautuu Staliniin positiivisesti.

Stalinin palvonnan ruokkiminen on Putinilta ovela teko.

Tekipä Putin mitä tahansa uusia kiristyksiä venäläisten elämään, Staliniin verrattuna hän vaikuttaa silti erittäin pehmeäotteiselta ja demokraattiselta. Siis kerta kaikkiaan fantastiselta!