Pääkirjoitus: Yhdysvaltain Pompeo nolasi Suomen - Kylmä sota tuli Arktikselle

Yhdysvaltain toiminta Arktisessa neuvostossa ajaa sen pahimpia vastustajia Kiinaa ja Venäjää yhteen.

Mike Pompeo ja Timo Soini tiistaina 7. toukokuuta.

7.5.2019 21:00

Suomen kausi Arktisen neuvoston puheenjohtajana päättyi toisin kuin toivottiin. Maanantaina Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo toi hyisen tuulen Rovaniemelle. Se ei hellittänyt, vaan ministerit eivät päässeet tiistaina sopuun yhteisestä julkilausumasta. Yhdysvallat ei halunnut siihen mainintaa ilmastonmuutoksesta.

Suomessa unelmoitiin Rovaniemelle huippukokousta, jota olisivat tähdittäneet presidentit Trump ja Putin. Vieraiden loisteessa paistattelun sijasta ulkoministeri Timo Soini sai seurata sivusta sovun murenemista. Hän ei ehkä toivonut tällaista loppuhuipennusta ministeriuralleen, vaikka pitikin pokkansa hyvin.

Puheessaan maanantaina Pompeo hyökkäsi voimakkaasti Venäjää ja Kiinaa vastaan. Hänen mielestään Kiina tunkee alueelle, vaikka ei edes ole arktinen maa. Venäjän sotilastukikohdat hermostuttavat Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltain kannalta nämä huolet ovat todellisia ja muidenkin kannattaa kiinnittää niihin huomiota. Arktiseen neuvostoon tällaisia kysymyksiä ei kuitenkaan ole tuotu. Sen keskeistä kenttää ovat ympäristö- ja ilmastokysymykset. Niistäkin Yhdysvallat teki nyt ongelman.

Pelkkä yhden kokouksen loppujulistuksen puuttuminen ei tietenkään tee tyhjäksi kaikkea, mitä Suomen puheenjohtajakaudella saatiin näissä asioissa jo aikaiseksi.

Pompeon puheet voi osin sivuuttaa vain Trumpin Yhdysvaltojen koventuneena kielenkäyttönä. Tuskin ne vaikkapa Venäjän kovettunutta konkaria, Venäjän ulkoministeriä Sergei Lavrovia säikäyttivät.

Venäjällä on Pohjoisen jäämeren rannoilla puolellaan maantiede. Sen valtava maa-alue ulottuu puoleen merestä ja ilmastonmuutos on avaamassa uusia merireittejä, jotka ovat sijaintinsa puolesta Venäjän valvottavissa. Kiina ei voi koskaan toimia siellä ilman Venäjän hyväksyntää.

Voi ihmetellä Yhdysvaltain hinkua ajaa maan kahta haastajaa yhteen. Kiinalla on vaurautta ja uutta tekniikkaa, Venäjällä sotavoimaa. Yhdysvaltojen kannattaisi pitää huolta siitä, että sen kahden suurimman kilpailijan edut pysyisivät kaukana toisistaan.

Ennen arktisen alueen militarisointia vastustettiin. Nyt ilmeisesti kuljetaan vauhdilla toiseen suuntaan.

Jos asevarustelu alkaa, Suomenkin on siihen pakko osallistua oman turvallisuutensa takaamiseksi. Tämä voi käydä hyvin kalliiksi.

Suomi on kansainvälisissä kuvioissa niin heikko vaikuttaja, että Rovaniemestä ei voi puhua maamme tai ulkoministeri Soinin epäonnistumisena. Uusi kylmä sota vain ulottuu nyt myös Arktikselle, mikä ei todellakaan ole Suomen etu.

Puhtaasti diplomaattisesti Pompeo tuli nolanneeksi kokouksen isäntämaan, mutta siitä hän ei ilmeisesti piitannut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?