Pääkirjoitus: Kokoomuksen hylännyt Harkimo varmisti Sdp:n Antti Rinteelle pääministeripaikan

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne saisi kiittää Liike Nytiä ja Harry Harkimoa tulevasta pääministerin paikasta. Liike Nyt verotti kokoomuksen kannatusta sen verran, että Sdp:stä tuli niukasti vaalien suurin puolue, toteaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala.
Viime päivät useilla tahoilla on mutusteltu historiallista vaalitulosta, jossa kaikkien puolueiden tulokset jäivät alle 18 prosentin ja kolmen suurimman puolueen erot mahtuivat 0,7 prosenttiyksikön sisään. Paikoissa kahden. Tällaista ei ole nähty koskaan ennen.

Hallitusta tehtäneen ainakin alkajaisiksi suurimman eli Sdp:n Antti Rinteen johdolla sinipunapohjalta, vihreiden ja rkp:n tassutellessa mukana. Kumpi antaa enemmän periksi, Rinteen Sdp vai Petteri Orpon kokoomus, nähdään ohjelmaneuvottelussa. Jommankumman poliittiset hartiat kastuvat hallitusneuvotteluissa joka tapauksessa – ja pahasti. Hallitusneuvottelut pääsevät kunnolla vauhtiin ensi viikon perjantaina, kun Sdp lähettää muille eduskuntaryhmille kysymyspatteristonsa seuraavan hallituksen ohjelmasta ja pohjasta.

Antti Rinne ja Sdp nousivat siis korkeimmalle palkintopallille, vaikka tiukkaa teki. Voittaja ohitti maaliviivan heittäytymällä ja näytti pökertyvän suorituksensa jälkeen, mikä on tosin varsin yleinen suomalainen urheiluilmiö.

Rinne on vähintäänkin kiitokset velkaa Harry ”Hjallis” Harkimolle, sillä ilman Liike Nytiä Rinne ei pääsisi pääministeriksi. Liike Nytin omaa menestystä ei voi kummoisena pitää – varsinkaan älyttömät mittasuhteet saaneeseen ennakkouhoamiseen verrattuna. Läpi pääsi vain yksi ehdokas Uudeltamaalta: Harkimo itse. Mutta pääministerin suhteen liikkeen rooli oli ratkaiseva. Ironista, että Liike Nytin toinen kantaisä on Sdp:n ex-puoluesihteeri Mikael Jungner.

Liike Nytin rooli paljastuu selkeästi ”entä jos” -metodilla. Sen perusteella voi päätellä, että ilman sitä pääministeripaikka olisi todennäköisesti mennyt kokoomukselle ja Orpolle. Liike Nytin ehdokkaiden vajaasta 70 000 äänestä merkittävä osa oli pois juuri kokoomukselta, vaikkei asiasta tieteellistä varmuutta koskaan saadakaan. Kokoomus hävisi Sdp:lle valtakunnallisesti vain 22 099 äänellä.

Esimerkiksi Keski-Suomessa kokoomuksen toinen paikka jäi 300 äänen päähän. Kokoomuksen jyväskyläläisedustaja Sinuhe Wallinheimo purki turhautumistaan twitterissä: ”Keski-Suomessa kok. jäi toisesta paikasta runsaan kolmesataa ääntä. Liike nyt sai täällä yli 2 100 ääntä. Uskonpa, että meitä rokottivat täällä eniten. Ehkä Harkimo on nyt tyytyväinen, kun sai demarit piikkipaikalle?” Eduskunnan jättänyt Pertti Salolainen (kok) jatkoi: ” Harkimon porukka tuhosi Orpon pääministeritien, saavutus sekin!”

Ehkäpä se oli silti katkeroituneen Harkimon tarkoituskin? Yksi Liike Nytin syntymisen motiivi oli, ettei kokoomus järjestänyt Harkimolle ministeripaikkaa.

Kun Harkimo jätti näyttävästi kokoomuksen vuosi sitten ja perusti liikkeensä, tuntui että koko maan poliittinen kulttuuri muuttuu siltä seisomalta, eikä mikään jää ennalleen. No kävi, kuten jotkut taisivat ennakoida, eli ei käynyt mitenkään.

Sikäli kun liikkeen tavoitteista jotakin selkoa on saanut, päällimmäisenä tavoitteena ei kuitenkaan ollut sosiaalidemokraattisen, ay-liikkeeseen tukeutuvan politiikan tukeminen. Niin siinä nyt pääsi kuitenkin käymään.

Harkimo purki pettymystään liikkeensä menestykseen MTV:n Huomenta Suomessa. Haastattelussa hän kertoi vastoin aikaisempia puheitaan, että Liike Nyt olisikin syytä muuttaa puolueeksi. Yksi perustelu olisi Harkimon mukaan se, ettei Liike Nyt päässyt vaalitentteihin. Autuaasti Harkimo unohtaa, että Liike Nyt itse mahtipontisesti kieltäytyi niihin osallistumasta – paikka olisi kyllä löytynyt.

Rinteen pääministeriyden lisäksi Liike Nyt saa kirjata saavutuksiinsa senkin, ettei Alexander Stubb (kok) pääse EU-komissaariksi, vaan paikka menee joko Sdp:n Eero Heinäluomalle tai Jutta Urpilaiselle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt