Pääkirjoitus: Rinteen hallitus olisi valmiiksi heikko – ja asiaa on turha kaunistella

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Jos Antti Rinne (sd) saa historiallisen tasaisen vaalituloksen jälkeen hallituksensa tehtyä, sen lähtökohdat olisivat valmiiksi erittäin heikot, arvioidaan Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa.
Eduskuntavaalien tulosta on pähkäilty vuorokausi, mutta tilanne näyttää hetken miettimisen jälkeen yhtä vaikealta kuin tuoreeltaankin.

Historiallinen vaalitulos, jossa yksikään puolue ei saanut edes 18 prosentin kannatusta, tekee hallitusneuvotteluista todella vaikeat. Edessä on sotku. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on todennäköisesti seuraava pääministeri. Hänen asemansa on silti heti alusta alkaen hyvin heikko.

Jos työllisyys ei kohoa haaveiltuun 75 prosenttiin ja kansatalouteen lupailtu pelivara jää syntymättä, tulevan hallituksen asema muuttuu nopeasti entistä tukalammaksi.

Hallituspohjan osalta suurin kysymys on perussuomalaisten asema. Sen suhteen mikään ratkaisu ei ole helppo.

Jos hallitusneuvotteluissa vetovastuun saava Sdp hylkää yhden paikan vähemmän saaneet perussuomalaiset, se näyttäytyy vaalituloksen perusteella ylimieliseltä. Jos perussuomalaiset tulevat Sdp:n johtamaan hallitukseen ja sanelevat ehtonsa, se on puolestaan monelle demarille mahdotonta hyväksyä – samoin puolueille, joita Sdp haaveilee apupuolueikseen eli vihreille ja vasemmistoliitolle.

Kansalaisten vaaleissa antamaa viestiä kukin voi yrittää käännellä mieleisekseen, mutta mikään tulkinta ei ole täysin oikea.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman valoi uskoa tulevaan hallitukseen ISTV:n haastattelussa maanantaina. Lindtman aikoo pistää vauhtia masiinaan. Eduskunta järjestäytyy ensi viikolla ja Lindtman kutsuu eduskuntaryhmien edustajat koolle jo ensin viikon perjantaiksi.

 

Käänteli tilannetta miten tahansa, tuleva hallitus saa hyvin heikot lähtökohdat, ellei jopa surkeat.

Tapaamisen jälkeen Sdp lähettää kysymyspatteriston siitä, mitä kukin ryhmä seuraavalta hallitukselta odottaa, ja mitkä ovat ohjelman painopisteet ja kynnyskysymykset.

Vastauksia odotetaan nopeasti. Lindtman uskoo, kuten myös Rinne, että hallituspohja olisi selvillä jo toukokuussa ennen EU-vaaleja. Elleivät kokoomus ja Sdp ole tehneet hallituspohjasta välisopimusta jo ennen eduskuntavaaleja, aikataulu kuulosta mahdottomalta, suorastaan utopistiselta.

Jos perussuomalaiset eivät pääse hallitukseen, Rinne tarvitsee sinne joko kokoomuksen tai keskustan. Puolueiden talouslinjaukset ovat kuitenkin kuin toisesta maailmasta. Joko Sdp nöyrtyy itse, tai sitten kokoomus tai keskusta menevät kontilleen Sdp:n edessä. Kumpikaan ei ole todennäköistä.

Osa uskoo, että rökäletappion kokenut keskusta palaa alkiolaisille juurilleen ja lähtee vaikka kansanrintamahallitukseen Sdp:n vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa. Sdp:n ja kokoomuksen yhteistyötä pidetään silti todennäköisempänä.

Vähemmistöhallitus olisi yksi mahdollisuus, mutta sen toimintamahdollisuudet näyttävät olemattomilta. Käänteli tilannetta miten tahansa, tuleva hallitus saa erittäin heikot lähtökohdat, ellei jopa surkeat. Siitä ei kannata kovin pitkäikäistä veikata – eikä tilannetta kannata yhtään kaunistella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt