Yön sudet saalistavat Putinille – näin jengistä voisi tulla uhka Suomelle

Kreml ryhtyi käyttämään Yön susia operaatioihinsa Krimillä jo viisi vuotta ennen kaappausta, joten siksi myös jengin alajärjestöä kannattaa pitää silmällä Suomessa.

Yön susien johtaja Aleksandr ”Kirurgi” Zaldostanov kuvattuna Krimillä maaliskuussa 2014. Hänen takanaan on rekka, jossa kerrotaan olevan venäläisten moottoripyöräilijöiden humanitaarista apua Sevastopolille.

29.3.2019 21:01

Suomessa on Keskusrikospoliisin mukaan viidestä kymmeneen jengiläistä, jotka kuuluvat venäläisen Yön sudet -moottoripyöräkerhon alajärjestöön.

Kyse on organisaatiosta nimeltä RMI (Russian Motorcyclists International), jonka ei kuitenkaan tiedetä syyllistyneen Suomessa mihinkään rikoksiin – ei järjestönä eikä jäsentensä kautta.

Ja kaiken huipuksi Krp ilmoitti perjantaisen tiedotustilaisuutensa päätteeksi hyvin suorasanaisesti, että ”poliisi ei näe mitään uhkaa” RMI-jengin toiminnassa Suomen kannalta tällä hetkellä.

Eli pitäisikö tästä kaikesta tehdä se johtopäätös, että Iltalehden artikkelista alkanut Yön sudet -kohu Suomen mediassa on ollut pelkkää melua tyhjästä?

Ei pitäisi.

Huoli Yön susista on aiheellista, mutta ongelmana on se, että sitä ei voi pukea kovin helposti sanoiksi meillä yleisesti käytössä olevin termein eikä myöskään yleisen ymmärryksemme mukaan.

Tiedotustilaisuudessa poliisi olikin tarkkana sen suhteen, että se ei nimennyt Yön susia perinteiseksi vakiintuneeksi rikollisjärjestöksi – toisin kuin esimerkiksi Helvetin enkelit nimettiin. Poliisi teki kuitenkin selväksi sen, että Yön susilla on yhteyksiä myös rikolliseen toimintaan ja se pyrkii laajentamaan toimintaansa kansainvälisesti.

Venäjällä Yön sudet toimivat erittäin lähellä maan hallintoa. Tunnetuin tukija on presidentti Vladimir Putin, mutta jengillä on kytköksiä myös Venäjän turvallisuuspalveluihin ja asevoimiin. Venäjän valtiolta sudet ovat saaneet vuosien varrella valtavia rahallisia avustuksia toiminalleen.

On järjestetty lapsille suunnattuja hyväntekeväisyystempauksia, on pantu pystyyn mahtipontisia venäläispatrioottisia moottoripyöräspektaakkeleita ja on kierrelty ympäri Eurooppaa muistelemassa neuvostosotilaiden roolia natsi-Saksan kukistamisessa.

Yön susilla on siten kotimaassaan erikoisasema, jonka ansiosta kaikki heidän toimensa ovat lähtökohtaisesti sallittuja.

Tai ainakaan heitä ei rangaista sellaisistakaan toimista, jotka muiden tekeminä olisivat kenties kiellettyjä, kunhan Putin pysyy vain tyytyväisenä Yön susien kykyyn suorittaa Kremlille hyödyllisiä palveluksia.

Entä millä tavoin Yön susista voisi muodostua uhka Suomelle?

Riittää, kun tarkastelee tapaa, jolla Venäjä käytti jengiä hyväkseen Ukrainassa. Yön sudet nostattivat Venäjä-mielisyyttä Krimin niemimaan asukkaissa vuodesta alkaen 2009 järjestetyissä tempauksissa. Myöhemmin Kirurgi on tunnustanut, että Krimin ”palauttaminen” oli jo silloin heidän tavoitteenaan.

Krimin varsinaisessa kaappauksessa Yön sudet toimittivat tiedustelijan roolia jo ennen ”pienten vihreiden miesten” ilmestymistä helmikuussa 2014. He osallistuivat myös tiesulkujen pystyttämiseen, valtausoperaatioihin ja muilutuksiin.

Yön susilla on myös omia koulutuskeskuksiaan, joissa jengiläiset harjoittelevat itsepuolustus- ja sotilastaitoja. Oikeampi määritelmä heistä voisikin olla Kremlille palveluksia tekevä yksityinen turvallisuusyritys tai puolisotilaallinen järjestö.

Suomessa Kreml saattaisi käyttää Yön susiin kytkeytyvää jengiä esimerkiksi luomaan suhteita suomenvenäläisiin tai suomalaisiin, jotka tuntevat sympatiaa Putinia kohtaan.

Erilaisia hybridioperaatioita voisi keksiä lukemattomia.

Jengiläiset voisivat tulla antamaan näyttävästi ”apuaan”, jos joku suomenvenäläinen joutuisi Venäjän mielestä kaltoin kohdelluksi.

Tai jengiläiset saattaisivat näyttäytyä historian muistotapahtumissa tuomassa Venäjän näkökulmaa esille.

Vaikutustoimia voitaisiin ulottaa myös mediaan.

Itse sain jo reilu viikko sitten yhteydenoton suomalaismieheltä, joka esittäytyi Yön susien Karjalan-osaston jäseneksi. Hänellä oli huomautettavaa 19. maaliskuuta julkaistusta artikkelistani, jossa kerrottiin Yön susien roolista Krimin valtauksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?