Pääkirjoitus: Maito- ja lihavero ajoivat Sdp:n Rinteen selitysten suohon – sosiaalisessa mediassa puheille irvaillaan

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on sekavilla puheillaan maidon ja lihan alv:n korotuksista ajautunut selitysten lukinverkkoon. Niille irvistellään sosiaalisessa mediassa ja poliittiset vastustajat käyttävät sekoilua hyväkseen, arvioidaan Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa.
Tämä ei ole enää edes poliittinen vitsi: Mikä on Sdp:n verokanta aamulla, keskipäivällä tai illalla? Vastausta ei tiedä kukaan. Kyseessä on arpapeli, jota pyörittää gallupeita johtava Sdp ja sen puheenjohtaja Antti Rinne, mahdollinen pääministeri, kolme viikkoa ennen vaaleja.

Ruuan alv:ta koskevassa keskustelussa Rinne on ajautunut selitysten suohon, jossa ei hän eivätkä muutakaan demarit tunnu tietävän, mikä oli Sdp:n alkuperäinen linjaus ja mitä puolue tavoittelee mahdollisessa hallitusasemassaan. Ilmastokeskustelussa Rinteen kannat hakkuumääriin olivat jo viime syksynä sellaisia, ettei niistä saanut selkoa. Eikä saa edelleenkään. Sdp ei täsmennä linjaansa, vaan vetoaa siihen, ettei asiantuntijoillakaan ole yksimielistä linjaa.

Lihan ja maidon arvonlisäveroa koskevassa keskustelussa Sdp:stä saa umpisekavan kuvan. Kyse on siitä, että Rinne on antanut vaalikoneisiin ilmeisesti loppuun saakka harkitsematta vastauksia, joita hän joutuu nyt tarkentamaan. Niitä selittäessään hän on ajautunut ristiriitaisuuksien lukinverkkoon, mikä ei taatusti tee hyvää Sdp:n uskottavuudelle vaalien alla. Selitysten määrä kertoo, että jotakin on pahasti vialla. Sosiaalisessa mediassa Rinteelle ilkutaan räävittömästi.

Ylen haastattelussa 21. 3. Rinne totesi, että lihan osalta voisi olla korkeampi arvonlisävero, joka ”olisi vähän korkeampi lihalle kuin kasviksille tai ilmaston kannalta puhtaammille vaihtoehdoille”. Sama pätee tai päti Rinteen ajattelussa myös maitoon. Kun kohu paheni, Rinne täsmensi ajatteluaan Demokraatille lauantaina: Lihan ja maidon alv-kantojen nosto olikin muuttunut päivän mittaan yleiseksi alv-alennukseksi, jossa lihan ja maidon alv:t pysyisivät ennallaan. Moni tippui kärryltä. Millaisia ruuan alv-kantojen muutoksia Sdp aikoo toteuttaa? Nyt elintarvikkeilla on 14 prosentin alv-kanta, mutta millainen kirjo kaupan hyllyillä nähdään, jos Sdp pääsee valtaan. Kyse on ruokakorin hinnasta, joka heiluttaa taatusti myös Sdp:n kannattajien kotitalouksien ostovoimaa. Jauhelihaa syödään vielä taatusti monissa demariperheissäkin, ja maitoa juodaan päälle.

Vaalien alla keskusta näki Rinteen puheissa pelin paikan. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kiirehti tiedottamaan, ettei keskusta hyväksy uusia veroja, jotka nostavat lapsiperheiden ja pienituloisten ruokalaskun loppusummaa. Viikonlopun poliittisen avausten historiaan jää myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), joka ensin Salon Seudun Sanomissa (21. 3.) ja sitten Helsingin Sanomissa (23. 3.) kertoi näkemyksensä, ettei seuraava hallitus ole kasassa ennen juhannusta, jos silloinkaan. Yksi syy on Lintilän mukaan EU-vaalit, koska niitä ennen puolueet eivät uskalla vetää vaalilupauksiaan vessanpöntöstä alas. Umpikyyninen ja realistinen näkemys, mutta samalla Lintilä tuli vetäneeksi maton alta myös oman puolueensa ja Sipilän vaalilupauksilta ja -puheilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt