Pääkirjoitus: EU nolaa nyt britit – Theresa Mayn viimeinen taisto - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: EU nolaa nyt britit – Theresa Mayn viimeinen taisto

Julkaistu: 20.3.2019 21:00

Theresa Mayn taitava uhkapeli kaatui ja kohta saattaa kaatua itse pääministeri.

Kuluvan viikon piti taas olla ratkaiseva Britannian EU-erolle. Niin kuin monen muunkin viikon viime aikoina. Ensi viikkokin saattaa olla, sillä sen lopulla eron on kirjattu tapahtuvaksi.

Keskiviikosta tuli uusien nöyryytysten päivä pääministeri Theresa Maylle. Hän lähetti kirjeen, jossa toivottiin lykkäystä erolle kesäkuun loppuun asti.

Iltapäivällä vuodettiin julki komission muistio, jonka mukaan erosta seuraisi tuolloin vakavia poliittisia ja oikeudellisia riskejä. Eurovaalit järjestetään 23.-26. toukokuuta. Muistion mukaan lisäaikaa voitaisiin myöntää korkeintaan 23. toukokuuta asti. Toinen muistiossa mainittu mahdollisuus oli lykkäys vuoden loppuun.

Illalla Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk teki asian selväksi. Lykkäys on mahdollinen vain, jos brittiparlamentti hyväksyy Mayn EU:n kanssa aiemmin neuvotteleman sopimuksen.

Sopimus on torjuttu parlamentin alahuoneessa kahdesti. Mayn oli tarkoitus tuoda se äänestykseen kolmannen kerran. Alahuoneen puhemies John Bercow kuitenkin löysi 1800-luvulta peräisin olevasta sääntökirjasta tiedon, että samansisältöistä asiasta ei voida yhden vaalikauden aikana äänestyttää loputtomiin.

Se oli tyly isku Maylle. Jos Tuskin uhkavaatimuksen aiotaan suostua, hänen täytyy keksiä keino tuoda asia äänestykseen ensi viikolla. Aika on vähissä ja myös parlamentaarikkojen kärsivällisyys.

Ei ole mitään taetta, että äänestys johtaisi sopimuksen hyväksymiseen, jos se saadaan järjestettyä. Britit saattavat kokea EU:n vaatimukset suurena loukkauksena.

Mayn aika konservatiivien johdossa lähenee kiihtyvää vauhtia loppua epäonnistumisten kasautuessa. Puolueen sisällä käydään jo johtajapeliä. Se ei ole avointa vain sen vuoksi, että tiedetään ensimmäisen istuvan johtajan selkäänpuukottajan harvoin nousevan tämän seuraajaksi.

Kovan linjan brexitin kannattajat ovat vahvoilla. Tosin nykyiset kärkinimet, kuten Jacob Rees-Mogg ja Dominic Raab eivät ole kansan suosikkeja. Tilaisuuttaan vaanii entinen ulkoministeri Boris Johnson, joka on jo pariin kertaan kuulutettu poliittiseksi ruumiiksi.

Lontoon pormestarina toiminut Johnson tunnetaan kautta maan. Hän on takinkääntäjä ja tuuliviiri, joka peittää heikkouksiaan huumorilla. Kaikki eivät sille naura. Mayn ero ja Johnsonin nousu hänen tilalleen voisivat hajottaa konservatiivit. Koko kaksipuoluejärjestelmä natisee muutenkin liitoksistaan brexit väännössä.

Kärkipoliitikot alkavat vaikuttaa brittikomedian hahmolta. Mutta taistelu on raakaa. Parista polvesta brittipoliitikkoja on tulossa arpisia raakkeja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?