Pääkirjoitus: Suomi vaikenee ja mahdollistaa vaikutusoperaatiot - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Suomi vaikenee ja mahdollistaa vaikutusoperaatiot

Suomi joutui erikoiseen valoon, kun Venäjän korkeimpiin rajaupseereihin kuuluva Gennadi Medvedev jäi EU-pakotelistan ulkopuolelle.

Kertshinsalmen uusi jättimäinen silta yhdistää Krimin Venäjään. Salmelle rakennetaan myös uutta rautatiesiltaa.

18.3.2019 21:00

Jos lännen Venäjä-pakotteista tehtäisiin joskus elokuva, sen nimeksi sopisi Pakotteiden säätämisen sietämätön vaikeus.

Viime viikolla tästä saatiin uusi esimerkki, kun Radio Free Europe väitti Suomen estäneen FSB-amiraali Gennadi Medvedevin päätymisen Euroopan unionin pakotelistalle.

Yhdysvaltain ja Kanadan uusille listoille Medvedev otettiin, sillä häntä pidetään päävastuullisena Krimin edustan laittomaan laivahyökkäykseen. Venäjän laivasto tulitti Asovanmerelle pyrkineitä ukrainalaisaluksia ja otti niiden miehistön vangikseen viime marraskuussa.

Medvedev on Venäjän rajavartioston apulaispäällikkö, ja hän vastaa merirajan valvomisesta.

Vallalla olevan käytännön mukaisesti Suomen ulkoministeriö ei kommentoi luottamuksellisia pakotekeskusteluja. Eli toisin sanoen: Suomi ei voi kiistää eikä vahvistaa mitään väitettä, mikä koskee maamme omaa tai muiden maiden pakotekantoja.

Käytäntö on ymmärrettävä, mutta samalla se mahdollistaa tahalliset vaikutusoperaatiot.

Eli oletetaanpa, että joku haluaisi levittää Suomesta mielikuvaa Venäjän edessä nöyristelevänä maana.

Mikä olisi silloin helpompaa kuin laskea liikkeelle pakoteneuvotteluihin liittyen erilaisia valeuutisia, joita Suomi ei voisi edes kiistää? Venäjän mediaan ilmestyisi esimerkiksi juttuja, joissa kiiteltäisiin neuvostotyyliin Suomen vastuullista ja rakentavaa pakotekantaa. Tai Yhdysvaltain lehtiin juttuja, joissa Suomen väitettäisiin vesittävän pakoterintamaa.

Lue lisää: Radio Free Europe väittää: Suomi esti Venäjän rajapäällikön lisäämisen EU:n pakotelistalle

Tuoreessa muistissa on myös vuosien 2015-2016 turvapaikanhakijoiden tulva, jolloin Venäjä alkoi päästää kolmansien maiden kansalaisia läpi kahdelta pohjoiselta rajanylityspaikaltaan Suomeen.

Väistämättä mieleen tulee ajatus, mahtaako näillä kahdella asialla olla jotain tekemistä toistensa kanssa? Eli jätettiinkö Medvedev pakotelistan ulkopuolelle siksi, että Venäjän pelättiin ryhtyvän jälleen raottelemaan Suomen vastaista rajaansa?

Lue lisää: Orpo muistelee ”kovaa paikkaa” Venäjän kanssa vuoden 2015 pakolaiskriisin aikaan: ”Venäläiset eivät tästä mitään saaneet”

Asian toinen puoli on, että Gennadi Medvedevin poisjäänti pakotelistalta oli oletettavasti järkevä päätös.

Pakotteillahan länsi pyrkii antamaan Venäjälle vahvan signaalin, mutta samalla pyritään välttämään tilanteen liiallista kärjistämistä. Rajayhteistyötä Venäjän kanssa tarvitaan jatkossakin – ja sitä tarvitsee myös Venäjä, ei yksinomaan EU.

Kaiken lisäksi Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Kanada olivat koordinoineet keskenään uusien pakotteiden säätämistä. Listoilla on muitakin keskinäisiä eroja, eli kyse ei ole yksinomaan Medvedevistä.

Voi siis ajatella, että tuomitseva viesti Medvedevin suuntaan päätettiin antaa nyt ensi vaiheessa Atlantin takaa. Samalla Euroopalle jäi vielä ruuveja kiristettäväksi, mikäli siihen on jatkossa tarvetta.

Sunnuntaina ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa Suomi tuomitsee Venäjän tasan viisi vuotta sitten suorittaman Krimin laittoman valtauksen ja vaatii Venäjää vapauttamaan perusteettomasti vangitut ukrainalaiset. Se viesti oli hyvin selkeäsanainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?