Pääkirjoitus: Äänestäjä ja ehdokas, lukekaa tämä Venäjästä!

Julkaistu:

Tuoretta Voiman Venäjä -raporttia voi suositella luettavaksi kaikille eduskuntavaalien äänestäjille ja ehdokkaille.
Siitä on vain vajaat kaksitoista vuotta, kun koko Suomi kohisi silloisen puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok) Venäjä-lausunnosta.

Häkämies oli mennyt pitämään Yhdysvalloissa syyskuussa 2007 puheen, jossa hän oli luonnehtinut Suomen kolmea pääasiallista turvallisuushaastetta seuraavasti: ”Venäjä, Venäjä ja Venäjä.”

Nykyisen elämänmenon perusteella kohu tuntuu yhtä mullistavalta kuin joku olisi pillastunut lausunnosta: ”Hauki on kala.”

Tuolloisen Suomen varovaisuudesta ja sinisilmäisyydestä – ajalta ennen Georgian sotaa ja Krimin valtausta – kertoo kuitenkin paljon se, että monet eduskunnassakin istuneet poliitikot olivat valmiit tuomitsemaan Häkämiehen lausunnon epäonnistuneeksi ja uhkarohkeaksi.

 

Kuinka itsenäisiä ja Suomen edun mukaisia päätöksiä päättäjämme kykenevät tekemään?

Tiistaina tuli julki puolustus-, ulko- ja sisäministeriön tilaama uusi Venäjä-raportti.

Voiman Venäjä on ansiokas ja suorasanainen 180-sivuinen selvitys, jonka pääsisällön voisi oikeastaan kiteyttää yhä edelleen tuohon Häkämiehen lausuntoon, joka kuului kokonaisuudessaan näin:

– Ottaen huomioon maantieteellisen sijaintimme Suomen tämän päivän kolme pääasiallista turvallisuushaastetta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Eikä tämä koske vain Suomea, vaan meitä kaikkia.

Vaikka kyseessä ei olekaan mikään Suomen valtion virallinen kanta, raportin tilaajatahot ja siihen osallistuneet reilut 40 suomalaista Venäjä-osaajaa takaavat sen, että raportin sisältöjä ja sanamuotoja on harkittu varmasti tarkkaan. Mitään kepeitä heittoja ei tällaiseen raporttiin voida ottaa, vaan tiedoille on oltava katetta ja näkemyksille perusteita.

Lopputulos on maalaisjärjelläkin ymmärrettävä, selkeä selvitys Venäjän toimintatavoista ja päämääristä sekä mahdollisista tulevaisuuden kehityskuluista.

Lue lisää: Voiman Venäjä -raportti löytyy puolustusministeriön sivuilta

Raporttia voi suositella luettavaksi esimerkiksi kaikille eduskuntaan pyrkiville vaaliehdokkaille ja heidän äänestäjilleen.

Sekä äänestäjien että ehdokkaiden itsensä olisi hyvä miettiä etukäteen, kuinka itsenäisiä ja Suomen edun mukaisia päätöksiä päättäjät kykenevät eduskuntaan päästyään tekemään.

Kaikkien kansanedustajien soisi sisäistävän esimerkiksi seuraavan raporttiin kiteytetyn lauseen:

– Venäjä pyrkii vaikuttamaan Suomessa käytävään turvallisuuspoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

Vaikka lause kuulostaa ehkä hauki on kala -tasoiselta, se ei todellisuudessa ole sitä. Yhä edelleen monille suomalaisille tuntuu olevan vaikea ymmärtää, kuinka systemaattisesti ja taitavasti Venäjä yrittää saada meidät toimimaan itselleen edullisella tavalla.

Raporttia voi suositella luettavaksi myös kaikille niille suomalaisille, joiden mielestä Suomen media kertoo Venäjästä vääriä asioita. Raportin sisältöjen perusteella näyttää päin vastoin siltä, että Suomen medialla on ollut varsin oikeanlaatuinen käsitys Venäjästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt