Pääkirjoitus: Juha Sipilä teki nerokkaan vedon – sote syö ministereitä, miten käy Antti Rinteen?

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Pääministeri Juha Sipilän kolmen puolueen hallitus jää suomalaiseen poliittiseen historiaan – sekavana viritelmänä, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.
Kaikki se, mitä Juha Sipilä halusi tuoda suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin on murentunut pala palalta. Sipilä itse tuli keskustan puheenjohtajaksi kesäkuussa 2012 tuoreena vaihtoehtona, insinöörinä ja yrittäjänä puoluepolitiikan ulkopuolelta. Pääministerinä 2015 hänestä kuoriutui mies, joka laittaa Suomen talouden kuntoon, taittaa velkaantumisen ja leikkaa julkisia menoja.

Vuoden 2015 syksyllä Sipilä piti koko kansalle tv-puheen, jossa hän ilmoitti, mitä on tulossa. Puhuttiin leikkauksista, pakkolaeista ja yhteiskunnan perusrakenteiden muuttamisesta. Tämän viikon perjantaina Sipilä marssi Mäntyniemeen presidentti Sauli Niinistön luo jättämään eroilmoitustaan – viisi viikkoa ennen vaaleja. Sipilä ymmärsi, että politiikkaa ei voi tehdä insinöörin laskukaavioilla, siihen tarvitaan paljon muutakin.
Sipilän hallituksen pahin virhe oli yrittää ajaa soten valinnanvapautta ja maakuntamallia yhdessä maaliin. Nämä kaksi asiaa sidottiin yhteen marraskuussa 2015, kun Sipilä teatraalisesti ilmoitti hajottavansa hallituksen, jos keskusta ei saa 18 maakuntaa. Yön kriisineuvotteluissa kokoomus hyväksyi mallin, mutta sai samalla soteen valinnanvapauden.
Asiantuntijat varoittivat vaaroista.

Lakipaketti olisi aivan liian iso nieltäväksi yhdessä hallituskaudessa. Ja niin se olikin. Valtava soten valmistelukoneisto on jauhanut vuosia suunnitelmia ja rahoitusmalleja. Nyt mietitään, miten tämä kaikki saadaan siirrettyä eteenpäin.

Ensikommenteissa Juha Sipilää pidettiin häviäjänä, miehenä, joka antoi periksi. Epäonnistujana. Kaikki nämä määritelmät varmaan sopivat Sipilään. Pitää muistaa, että omassa suoraviivaisuudessaan Sipilä ei koskaan oppinut politiikan raakaa peliä, tai kun hän sen oppi, oli jo ehkä liian myöhäistä. Hallituksen ero saattaa vaikuttaa luovuttamiselta, mutta sitä se ei välttämättä ole.

Taktisesti se voi olla jopa nerokasta.

Viisi viikkoa ennen vaaleja hallituksensa nurin ajaneella Sipilällä on vapaat kädet käydä vaalikamppailua.

Toimitusministeristön pääministeristä tuli yhdessä yössä haastaja. Samalla Sdp:n puheenjohtajasta Antti Rinteestä, vaalien ennakkosuosikista, tuli poliittisten iskujen ykköskohde.

 

Viimeistään Mäntyniemessä Sipilä ymmärsi, että politiikkaa ei voi tehdä insinöörin laskukaavioilla.

Rinteeltä tullaan kysymään, miten hän nyt sitten aikoo tämän soten hoitaa maaliin. Vaaleja ei ratkaista sotella, koska kaikki ovat sitä kurkkuaan myöten täynnä. Silti Sdp:n malli läpivalaistaan vaalitenteissä, siihen Rinne saa varautua. Hallituksen ero yllätti Antti Rinteen. Oppositiojohtajan ensimmäisistä kommenteista paistoi läpi epävarmuus siitä, miten tähän pitäisi reagoida.

Huoli Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta ei ehkä tässä tilanteessa ole juuri se sanoma, mitä suuri äänestäjäkunta Rinteeltä odotti.

Sipilän päävastustaja ei kuitenkaan ole Sdp vaan kokoomus.

Puolueet ovat lähellä toisiaan mielipidekyselyissä. Hallituksen kaatuminen vapauttaa Sipilän kampittamaan kokoomusta. Täytyy muistaa, että Ylen tuoreessa mielipidekyselyssä epätietoisten äänestäjien määrä on edelleen valtava. Viimeisten viikkojen kampanjalla on merkitystä, ja Sipilä voi tehdä vielä ihmeitä: peli ratkaistaan vasta uurnilla.

Sote on syönyt jo monta poliitikkoa. Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin poliittinen ura kaatui soteen ja hyisenä marraskuisena yönä 2015 solmittuun kompromissiin Sipilän kanssa. Sote söi myös Sipilän. Nyt jännitetään syökö sote seuraavaksi kokoomuksen nykyisen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon. Kannatus on hänen kannaltaan menossa aivan väärään suuntaan, ja vaalitappio kiihdyttänee kannunvalantaa Orpon seuraajasta.

Mutta kaikkein kiinnostavinta on nähdä, koituuko sote myös Antti Rinteen kohtaloksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt