Pääkirjoitus: Edessä on todella vaikeat hallitusneuvottelut, sillä johtava puolue puuttuu - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Edessä on todella vaikeat hallitusneuvottelut, sillä johtava puolue puuttuu

Kuvituskuva
Julkaistu: 25.2.2019 21:00

Huhtikuun vaalien jälkeen nähdään todella vaikeat hallitusneuvottelut, sillä vaaleissa ei ole selkeää voittajaa, todetaan Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa.

Hallitusneuvottelut ovat helppo juttu, jos joku puolue on muita päätään pitempi ja johtaa niitä kansalta saamansa poliittisen mandaatin perusteella. Nyt saattaa olla edessä tilanne, että johtava puolue puuttuu.

Helsingin Sanomien gallupin mukaan Sdp:n kannatus on 20,8 prosenttia. Kokoomus on kakkosena (18,6 %) ja keskusta kolmantena (14,7 %). Keskustan kintereillä on vihreät (13,6 %) ja perussuomalaiset (11,4 %).

On silti täysin mahdollista, että mikään puolue ei saavuta vaaleissa yli 20 prosentin kannatusta. Sellaista tilannetta ei lähihistoria tunne.

Vuoden 2011 hallitusneuvottelut muistetaan poikkeuksellisen vaikeina. Jyrki Katainen (kok) sai hallituksensa kasaan vasta yhdeksän viikon jälkeen, juhannuksen alla. Sekasikiöhallituksen nimellä kulkenut Kataisen ja sittemmin Alexander Stubbin (kok) vetämä ministerijoukko jäi ylipäätään mieleen sekavana sakkina, jonka edustajat eduskunnassa loppuvaiheessa äänestivät jopa omia esityksiään vastaan.

Ruotsin viime syksyn vaaleissa saatiin esimakua, mikä Suomessakin voi olla edessä. Ruotsissa poliittisen pullonkaulan muodosti ruotsidemokraatit. Suomessa sama rooli odottaa Jussi Halla-Ahon johtamia perussuomalaisia. Vaalitenteissä suurten puolueiden puheenjohtajat ovat ilmoittaneet, etteivät lähde hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Niihin puheisiin ei kannata uskoa. Jos perussuomalaisten kannatus nousee vaaleissa 15 prosentin tasolle, mikä on täysin mahdollista, perussuomalaisten tie avautuu myös hallitukseen.

On täysin mahdollista, että mikään puolue ei saavuta vaaleissa yli 20 prosentin kannatusta. Sellaista tilannetta ei lähihistoria tunne.

Näillä näkymin gallupien perusteella seuraavan hallituksen muodostaa Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa Rinne vakuutti, että yksi asia menee kaiken muun edelle. Vanhusten ja sairaiden hoivaan on tulossa iso potti rahaa.

Hoivarahoitus ei ole seuraavan hallituksen ongelma, sillä siitä vallitsee poliittinen yksimielisyys. Muista asioista kiistoja on luvassa senkin edestä. Maahanmuuttopolitiikka ei ole vähäisin. Jos perussuomalaiset saavat vaalivoiton, se on osoitus, että kansa pitää asiaa tärkeänä.

Mutta tärkein vaaliteema tuntuu olevan siis vanhusten hoiva. Se on hyvä asia. Siitä kansan mielipide tuntuu olevan selkeä. Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus tuntuu kulkevan loppuaan kohden kuitenkin bisnes-maailman tiellä. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin jatko Sipilän hallituksessa kertoo äänestäjille, että bisnes on hallitukselle ykkösteema. Muuta mielikuvaa on vaikea välttää.

Berner on kertonut siirtyvänsä Wallenbergien hallitseman SEB-pankin hallitukseen. Se että Suomen hallituksessa istuu ruotsalaispääoman edustaja, ei näytä hyvältä.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta