Pääkirjoitus: Venäjällä moni kiittää Suomea ja Soinia - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Venäjällä moni kiittää Suomea ja Soinia

Ulkoministeri Timo Soini (sin) otti esille Venäjän ihmisoikeustilanteen tavatessaan Sergei Lavrovin Moskovassa tiistaina.

Julkaistu: 14.2.2019 21:00

Suomen tapa käsitellä ihmisoikeuksia herättää selkeää kunnioitusta venäläisissä: ensin noteerattiin Suomen SS-selvitys, sitten Timo Soinin huoli Jehovan todistajista ja Juri Dmitrijevistä.

Kun pyrkii puhdistamaan oman pesänsä, voi entistä perustellummin kehottaa muitakin siihen samaan.

Suomen viimeaikaiset ulostulot ihmisoikeusasioissa ovat saaneet venäläisiltä kiitosta juuri tästä näkökulmasta.

Viikko sitten Kansallisarkisto julkisti selvityksen suomalaisten vapaaehtoisten SS-miesten roolista Adolf Hitlerin johtamassa tuhoamissodassa.

Lars Westerlundin johdolla tehty selvitys päätyi toteamaan, että suomalaiset SS-miehet osallistuivat hyvin todennäköisesti juutalaisten, muiden siviilien sekä sotavankien surmaamiseen Ukrainan ja Venäjän alueilla 1941–1943.

Venäjänkielisessä mediassa selvitys on huomioitu laajasti, mutta varsin asiallisesti. Esimerkiksi Suomea tuntevat toimittajat Artjom Filatov (RTVI) ja Jevgeni Bogdanov (Fontanka) ovat käyneet läpi SS-selvitystä faktapohjaisen perusteellisesti.

Ensi alkuun saattaisi kuvitella, että selvitys olisi tarjonnut myös Venäjän valtiolliselle propagandamedialle ja trolleille houkuttelevan tilaisuuden mustamaalata Suomea. Ainakaan toistaiseksi ylilyöntejä ei ole juuri näkynyt.

Sen sijaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa moni venäläinen on kiitellyt SS-selvitystä siitä, että Suomessa uskalletaan tunnustaa historian vanhoja syntejä. Virallinen Venäjä on sen sijaan viime aikoina pyrkinyt lähinnä glorifioimaan omaa sotahistoriaansa.

Ihmisoikeusteema sai jatkoa tiistaina, kun ulkoministeri Timo Soini tapasi venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin Moskovassa.

 Suomi muistutti Lavrovia julkisesti Juri Dmitrijevin ja Jehovan todistajien kohtaloista.

Soini kertoi puhuneensa Lavroville esimerkiksi tanskalaisen Jehovan todistajan Dennis Christensenin kohtalosta. Orjolin oikeusistuin langetti Christensenille vastikään kuuden vuoden vankeustuomion ”ekstremismin” eli ääritoiminnan vuoksi.

Suomalainen media kysyi puolestaan ulkoministereiltä Karjalan tasavallassa syytettynä olevan Juri Dmitrijevin kohtelusta. Kävi ilmi, että Soini oli ottanut hänenkin asiansa esille Lavrovin kanssa.

Dmitrijev on historian harrastaja, joka on tutkinut Josif Stalinin vainoissa 1930-luvulla surmattujen ihmisten – suomalaistenkin – joukkohautoja Sandarmohissa. Dmitrijeviä vastaan on menossa jo toinen oikeudenkäynti lapsiseksisyytteistä, vaikka häntä tuntevat ihmisoikeusaktivistit pitävät syytteitä yleisesti tekaistuina.

Venäjällä jatkuu yhä myös kohu, jossa Sandarmohin joukkohaudat yritetään kytkeä suomalaisten jatkosodassa suorittamiin neuvostoliittolaisten sotavankien teloituksiin. Suomalaiset historiantutkijat eivät ole löytäneet katetta väitteille, ja Soini kehottikin venäläisiä tutkijoita tutustumaan Suomen arkistojen avoimiin materiaaleihin sotavankien kohtaloista.

Kyynikko voisi väittää, ettei tällaisilla Soinin ja Suomen median esille tuomilla huolenilmauksilla ole mitään merkitystä.

Monelle venäläiselle tuo kuitenkin lohtua jo se, että Suomi muistutti Lavrovia julkisesti Juri Dmitrijevin ja Jehovan todistajien kohtaloista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?