Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Nyt on tosi kyseessä hoivakodeissa – suurtutkintaa tarvitaan totuuden selvittämiseksi

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Sote-vääntö voi kyllästyttää, mutta suurskandaali osoittaa kuinka tärkeistä asioista sosiaali- ja terveydenhuollossa on kyse.
Sote-vääntö jatkuu eduskunnassa, ilman että se enää kansalaisia hirveästi innostaisi, vaikka kuinka oltaisiin ratkaisupäivissä jälleen kerran. Kiinnostusta on vain politiikkaa tosissaan seuraavilla.

Käytännössä sosiaali- ja terveyspolitiikka kuitenkin herättää juuri sadoissa tuhansissa suomalaisissa suuria tunteita. Vanhustenhuollosta alkaneesta vyyhdistä on tullut 2000-luvun Suomen suurin sosiaaliskandaali.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) arvioi (Keskipohjanmaa 11.2.) että asian selvittämiseksi saatetaan tarvita valtakunnallista tutkintaa. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on kannustanut poliisia puuttumaan tapahtuneeseen.

Mahdollisten rikosnimikkeiden joukossa on mainittu kuolemantuottamus ja petos. On ikävä, jos tilanne on tosiaan niin pitkällä, että poliisia ja tuomioistuinta tarvitaan totuuden selvittämiseen. Valvonnan pitäisi toimia kunnolla ja ajoissa, jotta tällaista ei pääsisi tapahtumaan. Koska on päässyt tapahtumaan, nyt pitää selvittää myös miksi valvonta ei toiminut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotta usko hoitojärjestelmään palaisi tutkinta on tarpeen.

Vaikuttaa siltä, että kohun keskellä olevissa hoitoyrityksissä ei vieläkään tajuta tilanteen vakavuutta.

Ammattiliitto Tehy väitti maanantaina, että Attendo on lähettänyt hoivakodeilleen tarkastuslistan siitä, minkä pitää olla kunnossa yllätystarkastusten varalla. Asioiden pitäisi tietysti olla jatkuvasti kunnossa, kun kyse on ihmisten terveydestä ja elämästä.

 

Näissä asioissa on joka päivä kyse ihmishengistä.

Pikasiivous ei riitä, kun tarvitaan suursiivousta ja remonttia. Jos tämä ei yhtiöltä onnistu, seurauksena on yhteiskunnan massiivinen valvonta tai sen pohtiminen, mitä yritykset saavat julkisella rahalla tuottaa.

Tätä yritykset tuskin haluavat. Ne ovat tehneet tulevaa kasvua varten suuria investointeja. Tuotto jää tulematta, jos yritykset eivät nyt pistä asioita kuntoon, vaikka se vähentäisi tuottoa. Pikavoitto muuttuu äkkiä suurtappioksi.

Kansalaisten huoli kuuluu eduskuntaan ja vaikuttaa soteväännön viime hetkiin. Hallituspuolueiden mielestä juuri niiden sote-malli on keino ilmi tulleiden ongelmien ratkaisuun. Opposition mielestä se lisää niitä. Näitä kantoja on jauhettu kymmeniä kertoja vuosien kuluessa. On menty juoksuhautoihin, eikä niistä enää osata nousta.

Politiikan mielipide-eroille on yleensä todellisia perusteluja puolin ja toisin. Tässäkään ei ole kyse siitä kenen näkemys yhteiskunnasta on oikea.

Suuren skandaalin opetus on, että sosiaali- ja terveysalaa koskevat uudistukset on valmisteltava ja tehtävä hyvin, jotta paljastuneiden kaltaisia kauheuksia ei enää tapahtuisi.

Sillä tässä todellakin on kyse ihmishengistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt