Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Hoivakotien päättymätön painajainen – tätä ei enää voi painaa villaisella

Julkaistu:

Hoivaskandaali on sellaisessa mitassa, että selittelyt eivät enää riitä.
Vanhustenhoidosta käynnistyneessä skandaalista vaikutti koittavan rauhallisempi jatko perjantaina, kun hallitus voitti opposition 11 äänellä asiaan liittyneessä välikysymysäänestyksessä.

Sitten vasta alkoikin tapahtua. Perjantai-iltana kerrottiin, että aluehallintovirasto määräsi vasta tammikuussa Alavudella aloittaneen Attendon hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi. Siellä on kuollut kuusi asukasta ja kymmenen työntekijää irtisanoutunut.

Helsingin kaupunki määräsi sulkemaan Esperi Caren hoitokodissa vammaisille tarkoitetun yksikön lukuisten epäkohtien vuoksi. Valvira harkitsee nk. haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin.
Kymmenet tuhannet suomalaiset tietävät omien ja omaistensa kokemusten kautta, kuinka kovaa kohtelu voi olla hoivaa tarjoavissa laitoksissa tai kotihoidossa. Tämä koskee sekä yksityisiä että julkisia laitoksia. Sitä ei poista se, että erinomaisiakin yksiköitä löytyy esiteltäviksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tavalliset selitykset kuinka ”otamme kritiikin nöyränä vastaan ja pyydämme anteeksi” eivät enää riitä. Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalaisen kommentti Alavuden tapauksesta onkin sitten aivan omassa hyytävässä yksinäisyydessään. Karjalaisen mukaan ”kun tehdään asiakasmuuttoja hoitolaitoksesta toiseen, alkuvaiheessa tapahtuu tavallista useampia poismenoja. Muutto on heille lisärasite”. (HS 9.2.)

 

On totuttu siihen, että hoivaskandaalit sivuutetaan nopeasti. Tämä ei unohdu.

Hoitoon liittyviä kohuja on ollut ennenkin ja ongelmista uutisoitu jatkuvasti. Kohujen kohteet tuntuvat tottuneen siihen, että ne menevät ohi nopeasti ja sitten jatketaan samaa rataa. Tämä ei unohdu.

Isot hoiva-alan yhtiöt näyttävät kahmineen itselleen tehtäviä, joita eivät kykene hoitamaan. Kunnissa ja kuntayhtymissä palvelujen tilaajien osaaminen ei ole riittänyt ennakoimaan mitä tästä seuraa.
Valvonnassa on oltu sinisilmäisiä. Päättäjiä ei ole kiinnostanut tai on kiinnostanut vain säästö. Ne joilla on vähiten kykyä valittaa ja vaatia saavat kärsiä: hoidettavat.

Kyse ei ole enää vain vaaliteemasta. Ei kannata sanoa, että asialla ei saa politikoida, sillä poliittisista päätöksistähän tässä on kyse. Mutta pikkupelit pitää asiassa nyt jättää, vaikka vaaleihin on vähän aikaa. Ongelmat syntyivät pitkän ajan kuluessa, niin, että kaikki puolueet ehtivät olla vuoroillaan hallituksissa sen sallimassa. Siksi irtopisteiden keruu ei toimi.

Muutamassa viikossa vanhustenhoidosta alkaneesta laajenevasta skandaalista on tullut asia, joka horjuttaa koko hoitojärjestelmän uskottavuutta. Kyse on niin kalliista päätöksistä ja isoista asioista, että niitä tuskin saadaan edes yhden vaalikauden aikana kuntoon. Täytyy miettiä uudestaan mihin suomalainen yhteiskunta on matkalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt