Pääkirjoitus: Kiinan voittomarssi hidastuu, edessä on isoja ongelmia - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Kiinan voittomarssi hidastuu, edessä on isoja ongelmia

Euroopan unionin pitäisi olla yhtenäinen suhteessa Aasian jättiläiseen, mutta ikävä kyllä se ei sitä ole, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Kiinan presidentti ja puoluejohtaja Xi Jinping tapasi presidentti Sauli Niinistön Kiinassa kuun puolivälissä.­

25.1.2019 21:00

Shanghain metrossa näkee mobiililaitteita näpytteleviä, merkkivaatteisiin pukeutuneita, ulkonäöstään huolta pitäviä ihmisiä, Kiinan keskiluokkaa. Aikuisista yli 40 prosenttia on saanut korkeakoulutuksen, ja heidän tulonsa ovat hintatasoon nähden vähintäänkin kohtuulliset. Heidän lapsensa opiskelevat ja haaveilevat samoista asioista kuin meidänkin nuoremme: hyvästä puolisosta, hyvästä ammatista, hyvästä elintasosta. Ja chattailevat samoista asioista kuin täällä: kavereistaan, koulusta, poptähdistä, bileistä ja shoppailusta.

Kiinalainen ei ole enää uskollisuutta isänmaalle ja kommunistiselle puolueelle huutava kansalainen vaan aktiivinen, rahan tunteva, kansainvälinen kuluttaja. Muutos on ollut hämmästyttävä, mutta hyvinvoinnin kasvu ei ole ikuista.

Pitkän nousun aikana Kiina on ulottanut vaikutusvaltaansa kaikkialle maailmaan ja nostanut sisäisen kontrollin ennennäkemättömälle tasolle nettisensuurin, valvontakameroiden, tekoälyn ja kasvojentunnistuksen avulla. Presidentti ja puoluejohtaja Xi Jinping on ”maailman vaarallisin avoimen yhteiskunnan vastustaja”, kuvaili sijoittaja George Soros perjantaina Davosissa. Xin tavoitteena on tukahduttaa arvostelu kotimaassa ja eristää Kiina myös ulkopuoliselta kritiikiltä, ja siinä hän on onnistunut hyvin.

Koska Kiina on Euroopalle ja Suomelle sekä uhka että mahdollisuus, on suhteiden hoitaminen Pekingiin vaikeaa tasapainoilua. Se oli aistittavissa presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion valtiovierailulla Kiinassa kuun puolivälissä.

 Xin tavoitteena on tukahduttaa arvostelu kotimaassa ja eristää Kiina myös ulkopuoliselta kritiikiltä, ja siinä hän on onnistunut hyvin.

Juhlavissa puheissa Suomen ja Kiinan suhteita nostettiin ”uudentyyppisen kumppanuuden” tasolle. Suomalaiset haluavat Kiinasta hyötyä: investointeja ja entistä tukevamman jalansijan 1,4 miljardin ihmisen markkinoille. Samaan aikaan, seremonioiden kiiltävän pinnan alla, Suomessa tunnetaan vakavaa huolta Kiinan taloudellisen vallan kasvusta, teollisuusvakoilusta, hybridivaikuttamisesta, kasvavasta itsevarmuudesta, laajentumispyrkimyksistä Tyynellämerellä, kuolemantuomioista ja räikeistä ihmisoikeusloukkauksista.

Niinistö kertoi puhuneensa ihmisoikeuksista suoraan Xin kanssa. Suora puhe on keino vaikuttaa Kiinan johtoon, mutta tehoaako se? Vaikea uskoa. Kiina kulkee omaa tietään ja noudattaa omia arvojaan, jotka eivät sovi yhteen eurooppalaisten arvojen kanssa. Silti on tärkeää, että näistä asioista puhutaan.

Toinen tapa vaikuttaa Kiinan ihmisoikeustilanteeseen on ollut oikeudellinen yhteistyö, jota Suomessa on kovasti korostettu hyvänä keinona tuoda meidän arvojamme esille ilman kiusallista julkisuutta. Valitettavasti Kiina on tiukentamassa suhtautumistaan tähän yhteistyöhön ja EU:hun yleensä. Joulukuussa julkaistussa Kiinan uudessa EU-suhteiden linjauksessa mainitaan enää vain ”korkean tason lakiasiain dialogi” EU:n kanssa, kertoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio tuoreessa kommentissa. ”EU:n tulee tarkastella Kiinan ihmisoikeustilannetta objektiivisesti ja reilusti sekä pidättäytyä puuttumasta ihmisoikeuksien varjolla Kiinan sisäisiin asioihin ja oikeusjärjestelmän suvereniteettiin”, Kallio siteeraa linjapaperia. Se kertoo asennemuutoksesta, eikä suunta ole hyvä.

Ongelma on siinä, ettei EU puhu yhtenäisellä äänellä Kiinalle eikä EU:n oma pesä ole kunnossa. Unkarin ja Puolan kaltaiset maat syövät unionia sisältä ja tukevat samalla Kiinan totalitarismia.

Kiinan taloudellinen valta, tieteen ja teknologian saavutukset ja kasvava sotilaallinen voima ovat kiistattomia tosiasioita. Samoin maailmantalouden riippuvuus Kiinasta, jonka talouskasvu juuri nyt hidastuu. Kun väestö samalla vanhenee, joutuvat uuden keskiluokan lapset rahoittamaan ikääntyvän polven elämistä ja hoivaa. Se on uhka hyvinvoinnille, ja se voi johtaa jopa levottomuuksiin, kontrollista huolimatta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?