Turvapaikanhakijoihin liittyvää kotouttamista on leimannut Suomessa sinisilmäisyys ja suoranainen henkinen laiskuus. Eero Heinäluomanhttps://www.is.fi/haku/?query=eero+heinaluoman (sd) johtama eduskunnan tarkastusvaliokunta sai tiistaina aikaan harvinaisen realistisen mietinnön kotouttamisen ongelmista. Myös ilmapiiri on muuttunut. Vielä vuosi sitten valiokunta tuskin olisi edes saanut aikaan vastaavaa yksimielistä mietintöä puhumattakaan siitä, millaisen teilauksen se olisi eduskunnassa ja julkisuudessa saanut. Keskiviikon täysistunnossa mietintö sai kiitosta yli puoluerajojen.
Tarkastusvaliokunnan mukaan oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden tulisi suorittaa koe, jossa mitattaisiin suomalaisen yhteiskunnan toimintatapojen tuntemista. Kielikoulutusta tulisi tehostaa ja sitäkin pitäisi mitata kokeella, jotta asia otettaisiin tosissaan. Nyt kotouttaminen vie liikaa aikaa ja aiheuttaa sosiaaliturvariippuvuutta. Valiokunta esittää, että vastaanottorahaa leikattaisiin, ellei koulutus maistu. Lisäksi kotouttamisvastuu pitäisi siirtää valtiolta kokonaan kunnille, koska kunnissa asiat osataan paremmin. Tiivistettynä: Maahanmuuttajat pitää saada nopeammin töihin, se on parasta kotouttamispolitiikkaa.Tiivistettynä: Maahanmuuttajat pitää saada nopeammin töihin, se on parasta kotouttamispolitiikkaa.
Maahanmuuttajien työllistyminen on myös työmarkkinakeskusjärjestöjen keskeinen huoli. Se kävi ilmi, kun keskusjärjestöjohtajat aloittivat Ääni työlle -kiertueen tiistaina Helsingissä. Suurin kiista keskusjärjestöjen välillä on työperäisen maahanmuuton harkinnanvaraisuuden poistamisesta: EK ajaa sitä, mutta SAK vastustaa, kuten Sdp:kin. Niiden pelkäämää ryntäystä, jossa kantasuomalaisten työpaikat olisivat vaarassa, Suomeen ei näytä tulevan. Vuonna 2017 EU:n ulkopuolelta tuli Suomeen 7 000 maahanmuuttajaa työn takia, heistä valtaosa matalapalkka-aloille. EU-alueelta tulijoita oli vain nelisen tuhatta, suurin osa Virosta.
Sisäministeri Kai Mykkänenhttps://www.is.fi/haku/?query=kai+mykkanen (kok) lupasi ottaa tarkastusvaliokunnan viestin tosissaan. Demokraatin haastattelussa (22. 1.) ministeri kertoi, että Maahanmuuttoviraston ylijohtaja on jo luvannut ohjeistaa asiasta.
– Tämä talvena me teemme ryhtiliikkeen tässä. Se koskee sekä suomalaisen yhteiskunnan peruskursseille osallistumista ja arvojen omaksumista sekä toisaalta myös opiskeluvelvoitetta. Ihan peruslähtökohta on kursseille osallistuminen ja sitten pitää myös pystyä aidosti edellyttämään, että saadaan tuloksia, Mykkänen sanoi. Hyvin sanottu. Ja hyvä, että se viimein sanotaan myös ääneen. Enää ei jäädä odottamaan kuin tuloksia.
Kommentit
Näytä lisää