Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Unohtakaa maahan­muutto- ja ilmasto – eduskunta­vaaleissa ratkaisevat eläkeläiset

Julkaistu:

Eduskuntavaalien ratkaisu voi olla eläkeläisten äänestäjät, siksi puolueet muistavat heitä nyt.
Viime syksynä ennusteltiin, että tänä keväänä Suomessa käytäisiin ilmastovaalit. Sitten keksittiin, että eduskuntavaaleista tuleekin maahanmuuttovaalit. Ratkaisu kuitenkin saattaa riippua paljon arkipäiväisemmistä asioista.

Viime viikonlopun vaaliristeilyllä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ehdotti eläkeindeksiin taustalla olevan kulukorin tarkastelua niin, että se vastaisi todellisten kulujen kasvua. Muille kuin asianharrastajille tämä ei äkkiä aukea. Orpon mukaan eläkemenot voisivat kasvaa, mutta ”ei valtavia summia”. Ehdotus koskisi sekä työ- että kansaneläkkeitä. Vaalien alla kokoomuskin jälleen muisti eläkeläisetkin.

Orpon puheita ryydittää huoli eläkeläisten äänien valumisesta demareille. Kokoomus pilkkasi pitkään Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen ”vappusatasta”, lupausta pitkällä aikavälillä korottaa sadalla eurolla alle 1 400 euron eläkkeitä. Muutkin pitivät lupausta kalliina ja epämääräisenä.

Vaalien lähestyessä sen teho silti huolettaa. Moni eläkeläinen voi ajatella, että ehkä sitä satasta ei koskaan tule, mutta tulisi edes joku kymppi. Pienillä eläkkeillä kituuttaville sekin on iso raha. Hyvin harvalla heistä on mitään muuta toivoa tulojen kasvusta kuin eläkkeen korotus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sdp saattaa joutua katumaan lupauksiaan ja tietää sen. Mutta silti kokoomukpsen on pakko keksiä jotakin.

Kamppailua pääministeripuolueen paikasta käydään yhä selvemmin vain Sdp:n ja kokoomuksen kesken. Ratkaisu voi olla pienestä kiinni ja se voi olla juuri eläkeläisten äänet.

Kokoomus yrittää jälleen kerran ennen vaaleja vahvaa loppukiriä. Radalla ei saisi olla esteitä, joihin voi kompastua. Demareillakin on varmasti vielä jotain takataskussa. Vaalien alla löytyy eläkeläisten lisäksi muitakin ryhmiä, joiden ongelmat äkkiä muistetaan.

Sinänsä eläkeläisten kosiskelu ei ole koskaan muodikasta. Puoluetoimistojen nuoria leijonia kiinnostavat enemmän tulevaisuuden äänestäjät. Vanhenevissa äänestäjissä on sekin ongelma, että he eivät jokaiseen koohotuksen mukaan lähde tuosta vain, vaikka ne saattavat perustua keksijöilleen hyvin rakkaisiin älynväläyksiin.

Kokeneet poliitikot tietävät, että vaalit ratkaistaan nyt ja tulevaisuus tulee sen jälkeen. Vaalit ratkaisevat nykyiset äänestäjät, eivät tulevat.

Eläkeläiset äänestävät tunnollisesti, mikä tekee heidät kasvavaa määräänsäkin isommaksi tekijäksi vaaleissa. Moni köyhä eläkeläinen todella venyttää senttiä. Osa on hyvin toimeentulevia, mutta kokevat silti jääneensä ilman arvostusta elinikäisestä uurastuksesta. Jos muuta kiitosta ei heru, raha sentään on jonkinlainen mittari. Tätäkään tunnetta puolueet eivät voi vaaleissa sivuuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt