Pääkirjoitus: Putin-kritiikki ei ole russofobiaa

Kremlin propaganda yrittää takoa venäläisten mieliin ajatuksen, jonka mukaan ”meitä epäillään ja syytetään vain siksi, että me olemme venäläisiä.”

Vladimir Putin piti 20. joulukuuta perinteisen suuren lehdistötilaisuutensa. Sen aikana hän käytti russofobia-sanaa neljä kertaa.

18.1.2019 21:00

Jos Venäjän mediaa ja presidentti Vladimir Putinia on uskominen, me länsimaalaiset ihmiset sairastamme nykyisin pahanlaatuista russofobiaa.

Tämä näkyy Venäjän tekemän diagnoosin mukaan siten, että me vihaamme perusteettomasti venäläisiä ja yritämme siksi vierittää kaikki mahdolliset synnit Venäjän syyksi.

Putinin hallinnon tukijoiden mukaan me emme kykene järkevään ajatteluun venäläisiä kohdatessamme, vaan ennakkoluulomme näkyvät jopa venäläisvastaisena hysteriana.

Selityksen mukaan ongelma on yksinomaan meissä foobikoissa. Fobiahan on tiettyihin tilanteisiin tai kohteisiin liittyvä kammo, joka ei perustu mihinkään todelliseen tai näkyvään uhkaan.

Russofobialla selittyy Venäjän mediassa milloin mikäkin asia: Ukrainan Maidan-vallankumous, Krimin väitetty halu päästä turvaan Venäjän syliin, Itä-Ukrainan sota, Euroopan unionin ja Yhdysvaltain Venäjälle säätämät pakotteet, Ukrainan kirkon eroaminen Venäjän kirkon yhteydestä, Yhdysvalloissa meneillään oleva tutkinta presidentti Donald Trumpin Venäjä-yhteyksistä ja vaalihäirinnästä, Baltian maiden ja viimeksi Montenegron liittyminen Natoon, Venäjän syyttäminen Skripalien myrkytysyrityksestä, Suomen ja Venäjän lapsikiistat sekä jopa Suomen päätös puhutella Venäjän suurlähettilästä Lapin gps-häirinnästä.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta termin monikäyttöisyys käy ilmi jo tästäkin.

Russofobia on kaiken lisäksi neuvostovastaisuuttakin kätevämpi leimasana, sillä se antaa ymmärtää kokonaisen kansan joutuneen aiheettoman vihan uhriksi. Neuvostovastaisuushan kohdistui lähinnä vain silloiseen yhteiskunnalliseen järjestelmään ja ideologiaan.

Russkij Ekspert -sivustolla russofobian voimistuminen selitetään näin:

– Venäjän heikkenemisen, ryöstämisen ja hajottamisen aste ei tyydyttänyt länttä. Informaatiosodankäynti Venäjää vastaan sai uusia kierroksia, kun valtaan tuli Vladimir Putin, joka pysäytti Venäjän hajoamisen ja vahvisti Venäjän valtiota.

 Kun Putin tekee jotain tuomittavaa, hän ei siis myöskään kanna vastuuta siitä itse, vaan vetää koko kansansa mukanaan kärsimään.

Medialogia-tutkimuslaitoksen mukaan esimerkiksi viime joulukuussa Venäjän yhteiskunnallisessa mediassa selitettiin uutistapahtumia russofobialla 1328 eri kertaa. Lisäys on huima, sillä tammikuussa 2014 – eli ennen Krimin kaappausta – russofobia-sanan esiintyminen jäi 311 tapaukseen.

Määritelmä on myös jalostunut niin, että sillä tarkoitetaan nykyisin pikemminkin ”putinofobiaa”.

Venäjän duuman nykyiseltä puhemieheltä Vjatsheslav Volodinilta muistetaan kuuluisa lausahdus: ”On Putin, on Venäjä – jos ei ole Putinia, ei ole Venäjää”. Eli siis tästä johdettuna: se joka uskaltaa kritisoida Putinia, syyllistyy russofobiaan, koska Putin on Venäjä.

Todellisuudessa russofobia-diagnoosi on Kremlin propagandistien raukkamainen yritys tehdä tyhjäksi kaikki Venäjän nykyjohtoa kohtaan esitettävä perusteltu ja aivan asiallinenkin kritiikki.

Kun Putin tekee jotain tuomittavaa, hän ei siis myöskään kanna vastuuta siitä itse, vaan vetää koko kansansa mukanaan kärsimään. Kremlin propaganda haluaa takoa venäläisten mieliin tahallaan ajatuksen, jonka mukaan ”meitä epäillään ja syytetään vain siksi, että me olemme venäläisiä.”

Tähän samaan logiikkaan perustuivat aikanaan myös Putinin eurooppalaisille elintarvikkeille säätämät vastapakotteet. Kun länsi kohdisti Krim-pakotteet suoraan Putinin lähipiiriin ja Kremliä tukevaan bisneseliittiin, Putin teki vastapakotteilla kaikista venäläisistä kärsijöitä ja vei heidän ruokapöydistään eurooppalaiset juustot ja jogurtit.

Jotta asia ei jäisi epäselväksi, niin väännetään vielä rautalangasta.

Jos Venäjän johto tekee jotain tuomittavaa ja läntiset valtiot tai läntinen media kritisoi siitä Putinia tai Kremliä, se ei tarkoita sitä, että me lännessä vihaisimme koko Venäjää tai kaikkia venäläisiä. Meille Putin ei ole yhtä kuin Venäjä, eikä hän ole sitä myöskään monelle venäläiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?