Pääkirjoitus: Maahanmuutto­keskustelu teki poliitikoistakin sopuleita – toivottavasti Suomen sinisilmäisyydelle tuli vihdoin stoppi

Keskustelu maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista jatkuu vaaleihin saakka, vaikka lakeja aiotaan kiristää. Toivottavasti Suomi on saanut viimein oppitunnin myös sinisilmäisyyden vaaroista, todetaan Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa.

Jonoa Maahanmuuttoviraston edustalla keväällä 2017.

16.1.2019 21:00 | Päivitetty 16.1.2019 21:14

Presidentti Mauno Koivisto vertasi vuonna 1984 toimittajia sopulilaumaan, joka seuraa sokeana kulloistakin mielipidejohtajaa. Koiviston viisaus toimittajiin pätee yhä. Mutta uusi ilmiö on, että sopulivertaus näyttää ainakin vaalien alla pätevän erityisesti poliitikkoihin.

Se kävi ilmi täyteen vauhtiin puhjenneessa keskustelussa maahanmuuttajien tekemistä, lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Oulusta viime viikolla lopullisesti päivänvaloon nousseet karmeat tiedot seksuaalirikoksista ja niiden laajuudesta panivat vauhtia vaalikuumeessa liikkuviin puolueisiin. Perussuomalaisten vaalivoiton pelko nousi hetkessä niin suureksi, että jopa poliittisen paletin vastalaidalla olevien puolueiden edustajat alkoivat vaatia ainakin rangaistusten kiristämistä. Sitä vaalien läheisyys teettää. Nyt onkin mielenkiintoista tutkia poliitikkojen vanhoja kantoja syksyltä 2015, jolloin Suomeen rynnisti yli 30 000 maahanmuuttajaa kerralla.

Lue lisää: Hallitus haluaa edistää kolmea lakihanketta seksuaalirikosten ehkäisemiseksi – mikä esityksissä on uutta ja mikä vanhaa?

Puolueet suorastaan kilpailivat tiistaina julkisuudesta asian ympärillä. Eduskuntaryhmät pitivät harvinaisen yhteiskokouksen, jossa ne päättivät panna vauhtia ainakin kolmeen lakihankkeeseen vielä pian päättyvällä vaalikaudella: Seksuaalirikoksia koskevaa lakia kiristetään, henkilötietolakia aiotaan muuttaa ja kansalaisuuslakia sorvataan siihen suuntaan, että kaksoiskansalainen voisi menettää Suomen kansalaisuuden paitsi maapetoksen tai terrorismin, myös seksuaali- ja väkivaltarikosten perusteella. Keskustelu seksuaalirikoksista ja maahanmuutosta ei silti katoa minnekään ennen vaaleja. Lisäksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden, mutta maahan jäävien ”paperittomien” määrä kasvaa koko ajan, mikä tuo uusia, arvaamattomiakin ongelmia eteen.

Suomalaisten sinisilmäisyyttä maahanmuutossa on turha edes kieltää. Se on mennyt yli jopa pohjoismaisessa mittakaavassa. Kansalaisaktivisti, kurditaustainen ja Irakista viisivuotiaana Suomeen tullut Seida Sohrabi varoitti juuri sinisilmäisyydestä Ilta-Sanomien haastattelussa (IS 15. 1.):

– Eurooppa on edistynyt ihmisoikeuksissa ja tasa-arvossa niin pitkälle, että täällä on sokaistuttu sille, millainen tilanne muualla maailmassa on. Olemme sinisilmäisiä ajatellessamme, että iso määrä nuoria miehiä voidaan tuoda vieraasta kulttuurista ja istuttaa heihin länsimaisia arvoja. Hyvään pitää pyrkiä, mutta sinisilmäinen ei saa olla, Sohrabi sanoo.

Lue lisää: Irakilaistaustaisilta naisilta suoraa puhetta kulttuurieroista – ”Sinisilmäinen ei saa olla”

Kovimpia vaatimuksia on nyt kuultu sinisiltä. Niistä monet ovat ristiriidassa Suomen kansainvälisten sopimusten ja perustuslain kanssa. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) varoitti, aivan oikein, ettei perustuslakien muuttaminen ”pienen kiihkon vallassa ” ole järkevää. Samalla voisi toivoa edes sitä, että Suomi olisi viimein saanut oppitunnin sinisilmäisyyden vaaroista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?