Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Italia ja Puola luovat uutta ”valta-akselia” – eurovaalien asetelmat tiukkenevat

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Toukokuun lopulla pidettävistä eurovaaleista on tulossa ehkä odotettuakin kovempi yhteenotto arvopohjaltaan liberaalien, EU-myönteisten ryhmien ja EU-kriittisten, kansallismielisten populistien välillä.
Kevään eurovaalitaistelun rintamalinjoja piirsi keskiviikkona Varsovassa vieraillut Italian sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvini, joka tapasi Puolan keskeisimmät poliittiset johtajat. Neuvottelujen jälkeen Salvini kumppaneineen julisti, että europarlamenttiin syntyy uusi vahva oikeistoblokki ja Eurooppaan uusi ”akseli” Italian ja Puolan välille – vastapainoksi EU:ta dominoineelle Saksan ja Ranskan yhteistyölle.

Salvinin johtama nationalistinen Lega on Italian suosituin puolue. Se on hallinnut maata viime maaliskuun vaalien jälkeen yhdessä populistisen Viiden tähden liikkeen kanssa. Puolassa vallassa on vuodesta 2015 ollut Laki- ja oikeuspuolue PiS, jonka ohjelma on hyvin kansallismielinen ja konservatiivinen. Yhteistä kosketuspintaa Legalla ja PiS:llä on paljon: molemmat vastustavat tiukasti Brysselin byrokraattivaltaa ja maahanmuuttoa Euroopan ulkopuolelta.

Salvinin ja hänen puolalaisen virkaveljensä Joachim Brudzinskin mukaan akseli edustaisi ”uutta kevättä” ja ”eurooppalaisten arvojen renessanssia”. Lega ja PiS vaativat muun muassa rajaturvallisuuden lisäämistä ja korostavat perhearvoja sekä Euroopan kristillisiä juuria – viimeksi mainittu on kaunisteltu ilmaus islaminvastaisuudelle. Erityisesti Salvinia ja hänen kumppaneitaan ärsyttää se, että Brysselin nähdään kohtelevan EU:n jäsenmaita epätasavertaisesti ja puuttuvan niiden sisäisiin asioihin.

 

Brysselin nähdään kohtelevan EU:n jäsenmaita epätasavertaisesti ja puuttuvan niiden sisäisiin asioihin.

Salvini on jo aiemmin liittoutunut Marine Le Penin ranskalaisen Kansallisen rintaman kanssa ja Geert Wildersin hollantilaisen Vapauspuolueen kanssa. Jussi Halla-ahon perussuomalaiset on sekin käynyt neuvotteluja Legan kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Legan hallituskumppani Viiden tähden liike on neuvotellut eurovaaliyhteistyöstä ainakin puolalaisten ja kroatialaisten ryhmien sekä suomalaisen Liike Nytin kanssa. Liike Nyt ilmoitti kuitenkin, ettei yhteistyömahdollisuuksia tällä hetkellä ole.

Suurista puheista huolimatta ei yhtenäisen kansallismielisen ja EU-kriittisen blokin syntyminen europarlamentissa ole kirkossa kuulutettua – ryhmien välillä on suuria erimielisyyksiä, joita ne yrittävät sovitella vielä kevään aikana.

Italia ja Puola ovat molemmat kohtalaisen suuria kansantalouksia: Italia EU:n neljänneksi suurin, Puola on sijalla kahdeksan. Jos Britannia lähtee unionista maaliskuun lopussa, kansallismieliset ryhmät voittavat eurovaalit ja nyt esitelty ”akseli” saa konkreettisia muotoja, on Eurooppa ensi kesänä erinäköinen kuin nyt: sisäänpäin kääntynyt, tunkkainen ja entistä tiukemmin muuriensa taakse sulkeutuva linnoitus. Se ei ole hyvä kehityskulku. Sanalla ”akseli” on synkkä kaiku.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt