Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Politiikan kirikierros alkaa, kestävätkö kaikki mukana kevään rääkin?

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Kevään eduskuntavaalit, EU-vaalit, hallitusneuvottelut ja heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuus panee kysymään, jaksavatko kaikki puheenjohtajat vetää täysillä loppuun saakka.
Eduskunta aloitti tiistaina kirikierroksen, joka päättyy istuntojen osalta maaliskuun puolivälissä ja lopullinen maaliviiva ylitetään huhtikuun 14. päivänä järjestettävissä eduskuntavaaleissa.

Loppuun saakka mennään täysillä. Eniten jännitetään, miten käy maakuntauudistuksen ja soten. Siitä riippuu myös se, järjestetäänkö ensi lokakuussa maakuntavaalit. Toinen iso hallituksen ja eduskunnan aikaansaannos on tiedustelulakipaketti, joka on menossa läpi. Pienempää asiaa on joukossa lisäksi yllin kyllin, ja pienistäkin asioista syntyy äkkiä poliittisia sirkuksia vaalien alla.

Puolueiden puheenjohtajille vaalit ovat melkoinen rääkki, johon on helppo kuitenkin todeta, että itsepä ovat osansa valinneet. Huippupoliitikkojen kunto on koetuksella, mitä osoittaa Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen keuhkokuume, jonka takia hän on sairaslomalla koko tammikuun. Kisaan ehtii myöhemminkin, mutta esimerkiksi nyt keskiviikkona Rinteeltä jää väliin MTK:n ja Maaseudun tulevaisuuden järjestämä tilaisuus, jossa Rinnettä tuuraa varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Näistäkin vaaleista tehdään pääministerivaaleja, ja Rinne on kisassa paalupaikalla, vaikka pienissä puolueissa pääministerivaali-termiä paheksutaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puheenjohtajilta urakka ei lopu eduskuntavaaleihin. Heti eduskuntavaalien jälkeen alkaa EU-vaalitaistelu, europarlamenttivaalit järjestetään 26. toukokuuta. Niissäkin puoluejohtajilla on oma roolinsa.

Eurovaalien kanssa samaan aikaan käydään lisäksi hallitusneuvottelut. Moni on katsonut pelokkaasti lahden yli Ruotsin suuntaan. Siellä hallitusneuvottelut ovat venyneet ja venyneet, sillä tilanne on konkelossa ruotsidemokraattien vaalivoiton takia. Ruotsin vaalit järjestettiin syyskuussa ja vasta ensi viikolla ratkeaa, syntyykö hallitus vai ajautuuko Ruotsi uusiin vaaleihin. Suomessakin uuden hallituksen muodostaminen saattaa olla kivinen tie, johon oman lisämausteensa tuo se, että suuret puolueet ovat enemmän tai vähemmän selkeästi ilmoittaneet, että Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa yhteistyöhön ei lähdetä.

Jahka hallitus on kasassa, Suomi aloittaa heinäkuun alussa vielä EU:n puheenjohtajana. Ei kateeksi käy sitä puoluejohtajaa, joka koko kevään paletin käy läpi ja valitaan vielä pääministeriksi. Mutta toistettakoon loppuun, että itse ovat osansa valinneet, vapaaehtoisesti puolueidensa johtoon hakeutuneet ja tuntuvat vielä kynsin hampain pitävän paikastaan kiinni. Kyseessä on joka tapauksessa sellainen politiikan superkevät ja -kesä, että voi aiheellisesti kysyä, kestävätkö kaikki vauhdissa loppuun saakka. Osittain puheenjohtajat saavat katsoa peiliin työtaakkansa osalta. Onko esimerkiksi järkevää osallistua kaikkien etujärjestöjen tentteihin, jossa käydään samoja asioita läpi uudestaan ja uudestaan?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt