Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Köyhyys tuskin katoaa tulonsiirtoja lisäämällä

Julkaistu:

Korkealaatuinen koulutus on parasta lääkettä köyhyyttä vastaan.
Tulo- ja varallisuuserojen kasvaminen sekä tunteet eriarvoisuuden lisääntymisestä ovat keskeisiä taustasyitä populismin nousuun useissa länsimaissa Suomea myöten.

Yhtä yleisiä ovat populistiset julistukset, joiden mukaan köyhyys on syytä korjata tulonsiirtoja lisäämällä.

Tavallisia patenttilääkkeitä ovat köyhien verotuksen keventäminen ja köyhille suunnattujen tukien lisääminen sekä näiden toimien rahoittaminen rikkaiden verotusta kiristämällä.

Tällaisessa patenttilääkityksessä on kuitenkin vakavia puutteita ja haitallisia sivuvaikutuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etenkin Suomen kaltaisessa suhteellisen pienten tuloerojen maassa köyhyyden kitkeminen tulonsiirtoja lisäämällä kilpistyy suurituloisten puutteeseen sekä ennestään eniten veroja maksavan kansanosan veroähkyyn.

Maassa on aidosti suurituloisia yksinkertaisesti liian vähän, jotta heidän verotustaan kiristämällä olisi mahdollista rahoittaa tuntuvia uusia tulonsiirtoja.

Korkeimpien veroasteiden lisäkorotuksista tuskin koituisi kaksista kevennystä köyhyyteen, vaikka rikkaat pysyisivät kiltisti maassa ja maksaisivat mukisematta veronsa. Mutta pettymys olisi sitäkin suurempi, sillä suuri osa heistä todennäköisesti muuttaisi tuloineen maasta.

Esimerkiksi vuonna 2017 vain vähän yli puoli prosenttia Suomen kaikista tulonsaajista ansaitsi vuodessa 150 000 euroa tai sitä enemmän. Heidän osuutensa kaikista veronalaisista tuloista oli alle seitsemän prosenttia ja maksetuista veroista lähes 12 prosenttia.

Suurimman osan verotuloistaan valtio ja kunnat kokosivatkin muilta kuin kaikkein suurituloisimmilta. Näitä todellisia nettoveronmaksajia voinee luonnehtia tuloluokkien ylemmäksi keskiluokaksi ja alemmaksi yläluokaksi.

Vuonna 2017 näillä kohtuullisten (35 000–54 999 euroa) ja kohtalaisten (55 000–149 999 euroa) vuositulojen kansalaisia oli alle kolmasosa kaikista tulonsaajista. He ansaitsivat noin puolet kaikista veronalaisista tuloista ja maksoivat kaksi kolmasosaa kaikista veroista.

Tulonsiirtoyhtälöä ei kuitenkaan voi perustaa näiden nettoveronmaksajien alati kiristyvän verotuksen varaan, sillä heidän verotuksensa on jo nyt EU:n kireimmästä päästä ja suuri osa heistäkin on tulonsiirtojen vastaanottajia.

Onkin syytä epäillä, että verotuksen kiristäminen tulonsiirtojen lisäämiseksi jäisi tehottomaksi tai jopa haitalliseksi lääkkeeksi köyhyyden kitkemisessä. Se vain lisäisi keskiluokankin toimeentulovaikeuksia, velkaantumista ja yhä uusien tulonsiirtojen tarvetta.

Tehokkaampaa lääkettä on kaikille vapaa mahdollisimman korkealaatuinen koulutus ja sitä kautta avautuva mahdollisuus työhön – ja koheneviin tuloihin.
Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. Donald Trump peruu delegaationsa osallistumisen Maailman talousfoorumiin
  Taloussanomat
 3. Kotimatkalla ollut Aiia, 21, puhui siskonsa kanssa puhelimessa, kun hyökkääjä iski – vaihto-oppilaan surma kuohuttaa Australiassa
  Ulkomaat
 4. Tunti sitten
 5. WSJ: Yhdysvallat harkitsee kiinalais­tuotteiden tuonti­tullien höllentämistä
  Taloussanomat
 6. Natalie ja Kerry ottivat selfien ”Paholaisen ovilla” – järkyttyivät kuvaan tallentuneesta kalpeasta hahmosta
  Viihde
 7. Sukeltajien poikkeuksellinen kohtaaminen valtavan valkohain kanssa tallentui kuviin – asiantuntijat kiinnittivät huomiota yhteen seikkaan
  Ulkomaat
 8. 2 tuntia sitten
 9. Kuvat prinssi Philipin kolaripaikalta: Suurikokoinen Land Rover rysähti tielle kyljelleen, Kia päätyi keula edellä pöpelikköön
  Kuninkaalliset
 10. Rekkaa ohittamaan lähtenyt autoilija törmäsi kolmeen vastaantulijaan Huittisissa – yksi loukkaantui vakavasti, kaksi lievästi
  Kotimaa
 11. 4 tuntia sitten
 12. Poliisi pyytää tietoja kadonneesta Jerestä – viimeisin yhteys 21-vuotiaaseen saatu joulukuussa
  Kotimaa
 13. 82-vuotias Berlusconi tulee taas – ilmoitti asettuvansa ehdolle EU-vaaleissa: ”Euroopasta puuttuu syvällistä ajattelua”
  Ulkomaat
 14. IS-raati arvioi puoluejohtajien esiintymisen – näin he pärjäsivät: ”Ei viinejä kauppoihin, koska täällä vedetään lähinnä lärvejä”
  Kotimaa
 15. Näytä lisää