Australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin toiminta on herättänyt aiheellisen keskustelun, onko vuonna 2011 uusittu kaivoslaki enää toimiva – tai onko se ollut toimiva koskaan. Kysymys kuuluu, onko Suomi kansainvälisten kaivosjättien varjossa ajautumassa samaan asemaan kuin entiset siirtomaat, joilta kansainväliset yhtiöt kuppasivat luonnonrikkaudet ja riiston kohdemaat jäivät nuolemaan näppejään. Nimitys banaanivaltio juontaa Latinalaiseen Amerikkaan, kun amerikkalaiset elintarvikealan suuryhtiöt ohittivat paikalliset hallitukset ja ohjasivat luonnonvaroista saadut tuotot itselleen. Entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr) ihmetteli puolestaan twitterissä onko Suomesta tullut Kongo.
Keskustelu sai vauhtia, kun Iltalehti (IL 25. 12) kertoi Dragon Miningin listautumisesta Hongkongin pörssiin ja siitä, että se mainosti lehden mukaan sijoittajille ehtivänsä tyhjentää kaivoksensa kullasta ennen kuin Suomen viranomaiset ehtivät puuttua asiaan. Varsinkin yhtiön tuorein kaivoshanke Valkeakoskella on herättänyt pahaa verta.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoi Ilta-Sanomille (IS 27. 12.) selvittävänsä asian. Hänen mukaansa mikään kaivosyhtiö ei voi tulla Suomeen ”sikailemaan”, vaan kaikilla täytyy olla samat pelisäännöt.
Nykyinen kaivoslaki tuli voimaan kahdeksan vuotta sitten. Lintilä huomauttaa, että kritiikistä huolimatta ainoatakaan nyt toimivista kaivoksista ei ole luvitettu uuden kaivoslain mukaan, vaan ne toimivat entisten lupien perusteella. Lintilän mukaan ympäristönsuojelu- ja vesistönsuojelulait ovatkin nykyään kaivoslakia merkittävimpiä ”valtalakeja”.
Kaivoslain mukaan mineraalien omistusoikeus ei kuulu kiinteistön omistajalle, vaan laki antaa oikeuden niiden hyödyntämiseen löytäjälle. Menettely on sama kuin vanhassa valtausoikeudessa. Maanomistaja ei voi estää kaivoksen tuloa mailleen, ja maanomistajan korvauksia on pidetty minimaalisina, samoin yhtiöiden verotusta, varsinkin jos kaivos jättää jälkeensä mittavat ympäristötuhot ja -haitat.
Nyt poliitikot laidasta laitaan ovat joka tapauksessa heränneet vaatimaan kaivoslain uudistamista. Vihreiden Ville Niinistö on haukkunut hallituksen kaivospolitiikkaa, vaikka vihreät itse olivat yksimielisesti hyväksymässä nykyistä lakia 2011.
Istuva hallitus ei ehdi kaivoslakia muuttaa, mutta seuraavan hallituksen pöydälle se tulee ilman muuta. Joku kirjaus asiasta olisi saatava myös hallitusohjelmaan. Nykyisen kaivoslain perusteella Suomi näyttäytyy hyväksi käytettävänä pölkkypäänä. Edes kaivosten tuomat työpaikat eivät ole sen arvoisia, että mineraalirikkaudet annetaan ulkomaisten suuryhtiöiden käsiin ja Suomelle jää pahimmassa tapauksessa vain luu kouraan; minimaalinen korvaus ja jälkien siivoaminen. Näin kävi jo Nivalan Hiturasssa, kun kanadalainen Belvedere Mining jätti vain sotkut jälkeensä.