Pääkirjoitus: ”Superkiky” oli liikaa kansalle – Unkarin Orbán haastettiin vihdoin

Julkaistu:

Unkarin valtapuolue joutui vaikeuksiin epäsuositun työlain vuoksi.
Unkarin pääministeri Viktor Orbánille vuosi 2018 oli hyvä lähes loppuun asti. Sitten kuohunta Budapestin kaduilla pilasi joulumielen.
Keväällä Orbánin Fidesz-puolue voitti kolmannet parlamenttivaalit peräkkäin ja sai yksin melkein puolet äänistä. Orbán on saanut Unkarin mediasta EU-maassa ihmeellisen kuristusotteen. Hän seuraa siinä arvostamansa Vladimir Putinin oppeja.

Vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden virta Saksaan Unkarin läpi pelästytti kansaa ja Orbán osaa käyttää pelkoa hyväkseen. Hänestä on tullut maahanmuuton vastustajien esikuva kautta Euroopan.

Marraskuussa Orbán osallistui Helsingissä europarlamentin keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän kokoukseen. Kokoomuksen Alexander Stubb pyrki kokouksessa EPP:n kärkiehdokkaaksi eurovaaleihin. Hän kyseenalaisti sen onko Fidesz-puolueen paikka tässä ryhmässä. Kärkiehdokkaan paikan voitti Orbánille mieluisa saksalainen Manfred Weber. Fideszin asema ei noussut esiin ja Orbán poistui voittajana.

Unkarissa vaikuttavan Fidesziä äärimmäisemmän Jobbik-puolueen pelko saa jotkut sulkemaan silmänsä tilanteelta.

 

”Superkiky” oli liikaa monelle Orbánin uskolliselle kannattajallekin.

Orbán on nimennyt päävastustajakseen EU:ssa Ranskan liberaalin presidentin Emmanuel Macronin. Orbán todennäköisesti iloitsi keltaliivien kapinastakin.

Se oli ennenaikaista. Nyt Budapestin kaduillakin on rauhatonta. Syynä on työaikalaki, joka mahdollistaa 400 tunnin ylityöt vuodessa ja antaa työantajalle kolme vuotta niiden korvaamiseen. Tämä ”superkiky” suututtaa unkarilaisia.

Oppositio ja ay-liike puhuvat orjalaista, joka voi muuttaa työviikon kuusipäiväiseksi. Fideszin mukaan lailla vastataan työvoimapulaan ja ylityöt vapaaehtoisia. Orbánin arvellaan haluavan maahan saksalaista autoteollisuutta.
Oppositio käyttää tilaisuutta hyväkseen myös uusien hallinto-oikeuksien vastustamiseen. Niiden riippumattomuutta epäillään. Budapestissä ei ole mellakoitu kuten Pariisissa, mutta koviakin otteita on jo nähty.

Orbánin kannattajat syyttävät kaikesta George Sorosin juonittelua. Yhdysvalloissa asuvan unkarilaissyntyisen miljonäärin rahoittama yliopisto ilmoitti hiljan lähtevänsä Unkarista painostuksen vuoksi. Soros on juutalainen ja hyvä syntipukki maassa, jossa antisemitismillä on pitkä perinne. Se toimii muuallakin. Hiljan Donald Trump vihjasi Soroksen rahoittavan siirtolaisvirtoja Yhdysvaltoihin.

Orbánin kyyninen peli on vienyt hänet pitkälle. Vaaleista on vähän aikaa, eikä Fideszin valta aikoihin katkolla. Tulevaisuudessa Orbánia vastassa voi kuitenkin olla voimakkaampi oppositio kuin se, johon hän on tottunut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt