Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Siiloutuminen on vaara Euroopalle

Julkaistu: , Päivitetty:

PÄÄKIRJOITUS
Suomalaisesta demokratiasta on syytä pitää huolta kaikilla tasoilla – muuten järjestelmää uhkaa epävakaus.
Keltaliivit ovat lähteneet kaduille Ranskassa, vastustamaan eliitin suosijana pidettyä presidentti Emmanuel Macronia. Brexit on jakanut britit jyrkän erimielisiin leireihin. Maahanmuutto- ja siirtolaisuuspolitiikka hajottaa Euroopan unionia. Yhdysvallat on jakautunut poliittisesti, samoin Brasilia.

Tätä kutsutaan polarisaatioksi tai siiloutumiseksi. Erilaiset ryhmät elävät omissa siiloissaan, uskovat vain samanmielistä mediaa eivätkä keskustele keskenään. Tulee tilaa ääriliikkeille. Viimeksi äärioikeisto on nostanut päätään Espanjan Andalusiassa, jossa muukalaisvihamielinen VOX sai aluevaaleissa yli 10 prosentin ääniosuuden.

Siiloutuminen kärjistää keskustelua, syventää jakolinjoja ja vaarantaa pahimmassa tapauksessa yhteiskuntarauhan. Vihamieliset tahot voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen ja pahentaa vastakkainasettelua, niin kuin keltaliivimellakoiden kohdalla on ilmeisesti käynyt. Venäjään liitetty somekampanja on heittänyt bensiiniä liekkeihin.

Bristolin yliopiston johtamassa kansainvälisessä ja monitieteisessä tutkimuksessa (European Journal of Physics 27.11.2018) tarkastellaan demokratiaa kompleksisen järjestelmän teorian kautta. Määritelmän mukaan tällaisen järjestelmän osat ovat itsenäisiä mutta ne ovat keskenään vuorovaikutuksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Demokratiat voidaan mieltää monimutkaisiksi järjestelmiksi, jotka hyvässä kunnossa ollessaan järjestäytyvät ja ohjaavat toimintaansa ikään kuin itsestään. Samaan tapaan toimii luonnossa oleva ekosysteemi tai vaikkapa ihmisen immuunijärjestelmä. Kun vuorovaikutus toimii, järjestelmä on vakaa ja sen käyttäytyminen on ennustettavaa.

Tutkimuksen mukaan taloudellinen eriarvoisuus ja demokratian toimivuus ovat tiukasti yhteydessä toisiinsa. Taloudelliseen eriarvoisuuteen liittyy vahvasti epätasa-arvo koulutuksessa. Kun köyhyys ja kouluttamattomuus periytyvät, alkavat asuinalueet eriytyä huono- ja hyväosaisten alueisiin. Suomi ei ole jäänyt paitsi tästä kehityksestä.

 

Taloudellinen eriarvoisuus ja demokratian toimivuus ovat tiukasti yhteydessä toisiinsa.

Tutkimus varoittaa vakavasti siitä, mitä tapahtuu kun yhteiskunnan eri osien vuorovaikutus ei enää toimi. Silloin kansalaiset menettävät luottamuksensa demokraattisiin instituutioihin ja normeihin. Demokratia alkaa horjua ja järjestelmästä tulee epävakaa. Se on hyvin vaarallista kehitystä.

Valitettavasti brexitiin liittyvä poliittinen kuohunta jatkuu vielä Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa. Unkarin ja Puolan hallitukset murentavat yhä demokratiaansa. Keltaliiviliike saattaa voimistua ja levitä. Ja taustalla vaikuttaa Venäjä, joka käyttää tilaisuudet hyväkseen horjuttaakseen EU:n yhtenäisyyttä ja vakautta.

Yhä levottomammassa maailmassa on äärimmäisen tärkeää pitää huolta meidän suomalaisesta, tasa-arvoa korostavasta demokratiastamme ja pitää se terveenä kaikilla tasoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt