Pääkirjoitus: Venäjä elää omassa todellisuudessaan – pakotteista huolimatta - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Venäjä elää omassa todellisuudessaan – pakotteista huolimatta

Venäjän suurlähettilään Pavel Kuznetsovin tiistaista puhetta Paasikivi-seurassa seurattiin Suomessa piirun verran suuremmalla mielenkiinnolla.

Venäjän takavarikoimat ukrainalaisalukset Kertshin satamassa 28. marraskuuta.

12.12.2018 21:00

Noin kuukausi sitten Suomen ulkoministeriö otti suurlähettilään puhutteluun Lapin ilmatilassa tapahtuneen gps-häirinnän takia. Lentoliikennettä häirittiin samaan aikaan, kun Nato harjoitteli kumppaneidensa, mm. Suomen, kanssa Norjassa Trident Juncture -harjoituksessa. Suomen käsityksen mukaan häirintä tuli Venäjältä, ja Venäjä tapansa mukaan kiisti väitteet. Suurlähettiläs vakuutti puheensa jälkeen IS:lle, että Venäjä on yhä täysin tietämätön syistä, joiden vuoksi Suomi syyttää sitä satelliittipaikannusjärjestelmän häirinnästä. Suomikin tuntuu tyytyvän tähän tilanteeseen. Kiistaa ei ole viety poliittiselle tasolle.

Kuznetsoviin puhuttelu ei ilmeisesti jättänyt pysyviä traumoja. Hän toisti – tällä kertaa suomeksi – virallisen Venäjän sanomaa, joka eroaa kuin yö päivästä siitä, mitä lännessä asioista ajatellaan. Kuznetsov syytti Euroopan unionia, Natoa ja Yhdysvaltoja yhdessä ja erikseen. Hänen mukaansa Lännen syntilista on pitkä kansainvälisen sopimusjärjestelmän romuttamisesta, Ukrainan tilanteen kärjistämisestä aina Naton laajentumishankkeisiin Venäjän rajoille. Ukrainaa Kuznetsov syytti ”provokaatiosta” Kertshinsalmella.

Suomi ei sinänsä noussut puheessa erityisesti esiin, mutta rivien välistä voi löytää tutun sanoman: Venäjä ei katso hyvällä Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä. Suomen ja Venäjän suhteet kestävät muun muassa Suomen osallistumisen EU:n rintamassa Venäjän vastaisiin pakoteisiin Krimin kaappaamisen takia. Nato-jäsenyyden hakeminen voi olla se kipuraja, jonka jälkeen Venäjä arvioi Suomen asemaa uudestaan.

Suomella on hyvä keskusteluyhteys Venäjän kanssa, mutta silti on vaikea yhtyä Kuznetsovin näkemykseen, että Suomen ja Venäjän suhteet olisivat palautuneet Krimin kriisiä edeltävälle tasolle.

Vanhat ongelmapesäkkeet ovat olemassa; niitä ei voi puhumalla lakaista maton alle.

Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov puhui Paasikivi-seurassa tiistaina.

Kuznetsovin puhetta luonnehdittiin tuoreeltaan suorasukaiseksi litaniaksi Venäjän virallisia näkemyksiä. Puheesta aistittiin myös kylmän sodan kaikuja.

Vastakkainasettelu Venäjän ja länsimaiden välillä näyttää betonoituneen nykyiseen asetelmaan, liennytystä ei ole näköpiirissä; varsinkin kun muistetaan, että Yhdysvaltain kongressissa odottavat uudet Venäjää vastaan suunnatut talouspakotteet. Niistä tehtäneen päätöksiä vuodenvaihteen jälkeen.

Venäjä näyttää pystyvän elämään omassa todellisuudessaan ja toistamaan omaa värittynyttä tarinaansa kansainvälisessä politiikassa – pakotteista huolimatta. Lännen, Suomi mukaan luettuna, pitää olla tarkkana, etteivät Venäjän toistamat näkemykset muutu ajan mittaan ikään kuin yleisesti hyväksytyksi ”totuudeksi”.

Yritys on ainakin kova.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?