Pääkirjoitus: Ilmastoteot eivät ole helppoja vaan pirullisen vaikeita – mutta niitä on pakko tehdä

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Lapsiluvun vähentäminen on tehokas keino torjua ilmastonmuutosta, mutta Suomen oloihin se ei ole hyvä ohje, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Presidentti Sauli Niinistö nosti tämän vuoden Linnan juhlien teemaksi ympäristön. Nyt pitää tehdä jotakin, ”jottemme menetä ilmastoa, jottemme menetä tulevaisuuttamme ja jottemme menetä tätä maapalloa”, presidentti sanoi Ylen suorassa lähetyksessä itsenäisyyspäivän iltana.

Samaan aikaan Puolan mustalla hiilikaivosalueella Katowicessa jatkuu laaja ilmastokokous, joka pohtii konkreettisia toimia katastrofin estämiseksi. Pariisin vuoden 2015 ilmastosopimuksen allekirjoittajat eivät siellä sitoudu uusiin päästövähennyksiin vaan yrittävät sopia siitä, miten Pariisissa sovittu pannaan täytäntöön. Katowicessa kirjoitetaan yhteistä sääntökirjaa maapallon pelastamiseksi.

Sepä juuri onkin vaikeaa. Tällä menolla toimet ovat niin hitaita, ettei maapallon keskilämpötilan nousu millään pysy kriittisenä rajana pidetyssä 1,5 asteessa.

Valitettavasti nyt tarvitaan niin radikaalia ilmastopolitiikkaa, että se voi heiluttaa yhteiskuntarauhaa muuallakin kuin Ranskassa, jossa kansa suuttui polttoaineverojen korotuksista. Keltaliiviliikkeen voitto kiistassa ja korotusten peruminen ei rohkaise hallituksia suuriin ilmastotekoihin. Jollakin tavalla kansalaisia pitäisi kuitenkin ohjata pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Poliittiset päättäjät ja asiantuntijat voivat vaikuttaa kansalaisiin monin tavoin, muutenkin kuin energiaverotuksen kautta. Kanadalais-ruotsalainen ilmastotutkimus viime vuodelta kuitenkin paljasti, ettei länsimaiden ilmastopolitiikassa ja -valistuksessa korosteta niitä tekoja ja valintoja, joilla olisi todella merkittäviä vaikutuksia. Tutkimus perustui laajaan, teollisuusmaista koottuun aineistoon ja elinkaarimalleihin.

Suurimmat ilmastovaikutukset on tutkimuksen mukaan neljällä valinnalla. Ensimmäiseksi, olisi hankittava vähemmän lapsia. Toiseksi, pitäisi luopua yksityisautoilusta korvaamatta sitä saastuttavalla julkisella liikenteellä. Kolmanneksi, pitäisi välttää pitkiä lentomatkoja. Neljänneksi, olisi siirryttävä kasvispohjaiseen ruokavalioon.

Suomessa valinnat yksi ja kaksi ovat erityisen vaikeita, sillä syntyvyyden vähenemisestä on jo tulossa iso ongelma, ja täällä on pitkät maantieteelliset etäisyydet. Toimia pitäisikin tutkimuksen mukaan sopeuttaa kunkin maan tilanteeseen.

Yhden lapsen hankkimatta jättäminen säästää keskimäärin 58,6 ekvivalenttitonnia hiilidioksidia joka vuosi. Se on paljon verrattuna 0,37 tonniin, jonka voi säästää, jos ei tuota lainkaan ruokajätettä. Pienet ilmastoteot ovat tietenkin sinänsä arvokkaita, sillä niistä kertyy isossa mittakaavassa paljon säästöä kasvihuonekaasujen päästöihin. Tyytyminen niihin valistuksessa antaa tutkijoiden mukaan kuitenkin väärän kuvan ongelman kokoluokasta.

 

Globaali kasvihuonekaasujen tupruttaminen ei ole tänä vuonna laskenut vaan noussut.

Ilmaston lämpenemisestä on loppuvuodesta tullut julkisuuteen yhä synkempää tietoa. Tuore tutkimus kertoi, että globaali kasvihuonekaasujen tupruttaminen ei ole tänä vuonna laskenut vaan noussut. Se johtuu muun muassa rakennusteollisuuden kovasta vauhdista Kiinassa ja poikkeuksellisesta säästä Yhdysvalloissa: kylmänä talvena kului paljon energiaa lämmitykseen ja kuumana kesänä ilmastointiin.

Presidentti Donald Trumpin hallinto puolestaan julkaisi laajan selvityksen ilmastonmuutoksen taloudellisista vaikutuksista. Sen mukaan Yhdysvaltain kansantalous menettää satoja miljardeja dollareita vuosisadan loppuun mennessä, muun muassa sään ääri-ilmiöiden ja maataloustuotannon laskun takia.

Trumpin tapana on ollut mitata asioita rahassa. Tähän raporttiin hän ei silti uskonut.

Katowicen neuvottelijat tietävät hyvin, ettei hiilineutraaliin maailmaan päästä kevyin toimin. Pariisin sopimuksen sääntökirja, jos siitä syntyy yksimielisyys, on taatusti täynnä pirullisen vaikeita suosituksia meille kaikille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt