Pääkirjoitus: Roposilla ei voi käydä Venäjän valheita vastaan

Euroopan unionin budjettineuvotteluissa riidellään nyt muun muassa siitä, kuinka paljon jäsenmaat ovat valmiit satsaamaan Venäjän disinformaation paljastamiseen.

25.11.2018 21:01

Mitä ihmettä voisi saada aikaan 3 miljoonalla eurolla, jos vastustajalla on käytettävissään useiden satojen miljoonien eurojen budjetti?

Vastaus on, että kolmella miljoonalla saisi ainakin enemmän aikaan kuin nykyisellä 1,1 miljoonalla.

Puhe on Euroopan unionin minimaalisesta satsauksesta Venäjän tuottaman vääristelevän informaation tunnistamiseksi, tutkimiseksi ja paljastamiseksi.

Venäjän disinformaatiota paljastaa EU:ssa tällä hetkellä työryhmä, joka tunnetaan hienommin nimellä Euroopan ulkosuhdehallinnon East Stratcom Task Force.

Mistään suuresta forcesta – voimasta – ei todellakaan ole kyse. Ryhmässä työskentelee tällä hetkellä 12 palkattua ihmistä, joista osa vastaa kaiken lisäksi aivan tavallisesta EU-asioiden tiedottamisesta itäisten kumppanimaiden suuntaan. Suomesta työryhmään on lähetetty toimittajataustainen Venäjän-tuntija Anneli Ahonen, jonka harteilla lepää päävastuu nimenomaan infopotaskan tunnistamisesta.

Yksi taitava suomalainen nainen pystyy vaikka pieniin ihmeisiin, mutta satsaus kuulostaa silti kevyeltä, kun sitä vertaa Venäjän valtiolliseen puppugeneraattoriin.

Venäjän propaganda hyödyntää taitavasti vanhoja neuvostoperinteitä ja uutta tekniikkaa disinformaatiota levittäessään. Kuvassa on Vladimir Putinia tukeva lentolehtinen.

Venäjän pääpropagandakanavat (RT / Sputnik / Ria Novosti) toimivat yhteensä noin 300 miljoonan euron vuosibudjetilla. Kun tähän laskee lisäksi muut Kremlin käytössä olevat disinformaation kanavoimisen välineet valtionmedioineen, trollitehtaineen ja valeuutissivuineen, puhutaan miljardiluokan resursseista.

Kaiken huipuksi East Stratcom Task Forcella ei ole edes vakituista budjettia, vaan Euroopan parlamentti, komissio ja jäsenmaat riitelevät parhaillaan toiminnan rahoituksesta muiden budjettikiistojen ohessa.

 Venäjän johtama vääristelykampanja saanee jälleen uutta puhtia ennen toukokuussa pidettäviä europarlamenttivaaleja.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on yhdessä romanialaisen meppitoverinsa Siegfried Mureșanin kanssa ajanut lisärahoitusta Venäjän disinfon paljastamiselle. Tavoitteena on, että East Stratcom -ryhmän rahoitus nousisi 3 miljoonaan euroon nykyisestä 1,1 miljoonasta.

Vastikään ryhmä meppejä ja turvallisuusasiantuntijoita julkaisi myös avoimen kirjeen, jossa vaaditaan, että disinformaation paljastajille pitäisi taata 5 miljoonan euron vuotuinen budjetti ja ryhmään olisi palkattava 30 lisätyöntekijää.

– Olkaa hyvät, alkakaa suhtautua vakavasti Kremlin-mieliseen disinformaatioon, lukee Jean-Claude Junckerille ja Federica Mogherinille osoitetussa kirjeessä.

Yksi tapa lisätä suomalaisten tietoisuutta Venäjän disinfokampanjoista olisi kääntää East Stratcom -ryhmän tuottamia raportteja ja kepeämpiä Venäjän disinfon ”lyttäysmeemejä” suomeksi. Analyysejä löytyy sivulta EUvsDisinfo ja Twitterissä tililtä @EUvsDisinfo, mutta englanniksi kirjoitettu materiaali ei tavoita laajoja kansanosia.

Suomen kannattaisikin tehostaa tämän, jo valmiiksi tuotetun vastamateriaalin levitystä kansallisesti, tulipa projektille EU:n lisärahoitusta tai ei. Voisiko käännösapua löytyä vaikkapa Mediapoolista tai vapaaehtoisista suomalaisista?

Odotettavissa nimittäin on, että vääristelykampanja saa jälleen uutta puhtia keväällä, kun koko Eurooppa valmistautuu toukokuussa pidettäviin europarlamenttivaaleihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?