Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Työperäinen maahanmuutto nosti tentissä erot pintaan – Rinne ja Halla-aho ajautuivat samalle puolelle

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Eduskuntavaalien tentit pääsivät vauhtiin, kun yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajaa ottivat mittaa toisistaan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n järjestämässä tilaisuudessa keskiviikkona. Jo ensimmäinen yhteistentti osoitti, että vaaleissa esille nousee todella isoja asioita, joissa puolueilla on myös suuria eroja.
Alhainen, 1800-nälkävuosien tasolle tippunut syntyvyys oli luonnollisesti yksi tentin pääteemoista, esittihän Tilastokeskus synkät lukunsa vasta viime viikolla. Kyseessä on koko kansakunnan tulevaisuutta koskettava kysymys, jonka vaikutukset heijastuvat aina maahanmuuttopolitiikasta tuleviin eläkkeisiin ja kaikkeen siltä väliltä.

Varsinkin työperäisessä maahanmuutossa puolueiden erot tulivat esille. Mielenkiintoista oli, että gallupeja johtavan Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ajautui lopulta samaan rintamaan perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa. Molemmat vastustivat työperäisen maahanmuuton harkinnanvaraisuudesta luopumista, joskin eri motiiveilla. Perussuomalaiset eivät halua Suomeen ylipäätään ulkomaalaisia, Sdp yrittäisi työllistää kotimaan työttömiä ensisijaisesti.


Työperäisen maahanmuuton saatavuusharkinnassa kyse on siitä, että EU:n tai Eta-alueen ulkopuolelta tuleva työntekijä saa työluvan vain silloin, jos sopivaa työntekijää Suomesta ei löydy.

Muut näkivät pääsääntöisesti, että Suomi ei selviä tulevaisuuden haasteista ilman ulkomaisen työvoiman lisäämistä, joskin sinisten Sampo Terho otti kunniaa, ettei saatavuusharkinnasta ole luovuttu. Samassa yhteydessä esiin nousivat myös työvoiman kohtaanto-ongelmat. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoi, että Suomen työllisyysaste olisi nyt jo 74 prosenttia, mikäli kaikki avoimet työpaikat olisi saatu täytettyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvää onkin, että ilman työeräistä maahanmuuttoa Suomi ei tule haasteistaan selviämään, joskin myös Halla-aholla oli perusteensa: EU-alueella työttömiä kyllä riittäisi, mutta Suomi ei houkuttele, eivätkä suomalaistyönantajat mielellään maksa esimerkiksi romanialaisille samaa palkkaa kuin suomalaisille.

 

Mutta Sdp:nkin olisi syytä herätä nurkkapatriotismistaan työperäisessä maahanmuutossa.

Mutta Sdp:nkin olisi syytä herätä nurkkapatriotismistaan työperäisessä maahanmuutossa. Harkinnanvaraisuutta tulee helpottaa. Lisäksi työlupabyrokratia on saatava kuntoon. Nykyään se on sietämättömän hidasta.

Tulevissa hallitusneuvotteluissa myös ilmastonsuojelun tavoitteiden muuttaminen arkisiksi, muun muassa kulutustottumuksiin vaikuttaviksi veroratkaisuiksi tulee olemaan taatusti vaikea paikka. EK:n tentissä kävi myös ilmi, että vasemmistoliitolle ja vihreille voi olla vaikea sitoutua hallitusneuvotteluissa kymmenen miljardin hävittäjähankintaan, mutta ilman hankkeen hyväksymistä hallitukseen ei ole asiaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt