Pääkirjoitus: Suurlähettiläs Kuznetsovin puhuttelu oli paikallaan – Venäjä on yhä selityksen velkaa

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Venäjän Helsingin-lähettiläs Pavel Kuznetsov kävi maanantaina ulkoministeriön puhuttelussa venäläisten harjoittaman gps-signaalin häiritsemisen takia. Lähettilään puhuttelu oli enemmän kuin paikallaan, sillä Suomen valtionjohto on antanut ymmärtää, että häirintään suhtaudutaan samalla vakavuudella kuin ilmatilanloukkauksiin.
Vaikka Venäjä alkuvaiheessa kiisti syyllisyytensä, syyllisestä ei ole epäselvyyttä. Norjan puolustusministeriön mukaan Nato Trident Juncture -suursotaharjoituksen aikana lähetetyt häirintäsignaalit paikannettiin Kuolan niemimaalle. Suomi on yhtynyt Norjan näkemykseen. Lentoliikenteen lisäksi gps-häirintä vaikutti muuhunkin elämään. Lapissa jopa porojen paikannus vaikeutui häirinnän takia.

Ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen raportoi keskustelusta Kuznetsovin kanssa valtiojohdolle. Anttonen totesi Suomen odottavan Venäjältä lisätietoja ja vastuullista toimintaa. Keskustelussa käsiteltiin turvallisuutta, mutta mitään varsinaista uutta ei ilmennyt.

Vielä viikko sitten Venäjä näytteli tietämätöntä koko häirinnästä. Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ihmetteli, miten Venäjää syytetään ”milloin mistäkin kuolemansynnistä.” Suurin osa väitteistä on Peskovin mukaan perättömiä. ”Emme ole tietoisia, että Venäjällä voisi olla jotain tekemistä gps-häirinnän kanssa”, Peskov sanoi toimittajille. Hurskastelun sijaan Peskovin kannattaisi katsoa peiliin ja kysyä pikemminkin: Miksiköhän syytetään?

 

Vaikka Venäjä alkuvaiheessa kiisti syyllisyytensä, syyllisestä ei ole epäselvyyttä.

Saattaa hyvinkin olla, ettei Kremlissä ehkä edes tiedetty koko asiasta. Ehkä asialla oli jonkun Kuolaan sijoitetun joukko-osaston komentajan tms. itsenäinen päätös. Mutta yhtä kaikki – asialla oli Venäjä. Varmuudesta kertoo sekin, että Kuznetsov ylipäätään kutsuttiin Katajanokalle, vastaavia puhutteluja ei järjestetä turhan päiten. Nyt olettaisi, että Kreml selvittää tapausten kulun Suomeen saakka, mutta se saattaa todellakin jäädä silkaksi oletukseksi. Venäjän kiertely on noloa.

Mielenkiintoiseksi Venäjän toiminnan tekee se, että samalla kun se häiriköi pohjoisen lentoliikenteen satelliittinavigointia, se tukee silti presidentti Sauli Niinistön aloitetta Itämeren lentoturvallisuudesta eli sitä, että Itämeren alueella myös sotilaskoneet lentäisivät transponderit päällä, jotta ne näkyisivät tutkissa.

Tapaus tuo myös mieleen, miten Venäjä loukkasi Suomen ilmatilaa toistuvasti parikymmentä kertaa vuosina 2004-2005. Tuolloin tapana ei ollut kertoa ilmatilan loukkauksista julkisuuteen, mutta vuoden 2005 jälkeen kaikki ilmatilanloukkaukset on julkistettu. Ne ovat myös käytännössä liki loppuneet.

Gps-häirintä on myös terveellinen muistutus, ettei lentoliikennettä näköjään voi jättää pelkän häiriöille alttiin satelliittinavigoinnin varaan. Perinteiset varajärjestelmät on syytä säilyttää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt