Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Päivi Nergin pysäyttävä kauhukuva – sote-valmistelun alasajo vie vuoden ja käy kalliiksi

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Viikonvaihteen Ilta-Sanomissa (17.11.) haastatellun valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Päivi Nergin mukaan ”sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen johtaisi ennennäkemättömään valmistelukoneiston alasajoon”.
Pitkään hierotut sote- ja maakuntalait siirtyivät runsas viikko sitten sosiaali- ja terveysvaliokunnasta perustuslakivaliokuntaan eduskunnassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on jauhettu jo niin pitkään, että poliittinen koneisto on onnistumassa siinä, missä Tuntemattoman Honkajoki epäonnistui: rakentamaan ikiliikkujan. Hallitukset ja eduskunnat vaihtuvat, mutta sote on ja pysyy valmistelussa.

Nyt kuitenkin ollaan astumassa viimeiselle reunalle. Lait on saatava eduskunnasta läpi, koska muuta vaihtoehtoa ei ole. Tai on, mutta siihen ei ole syytä tarttua, jos yhtään on huolissaan veronmaksajien rahoista. Viikonvaihteen Ilta-Sanomissa (17.11.) haastatellun valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Päivi Nergin mukaan ilman valtion budjettiin tehtäviä uusia linjauksia maakuntien sote-valmistelulle ei voida antaa rahaa.

Hihnat vedetään kiinni, soten kanssa ahkeroineet ammattilaiset palaavat takaisin kuntiin ja sairaanhoitopiireihin.

Käytännössä sote-uudistus kaatuu, jos lait törmäävät vielä kolmannen kerran perustuslakiin. Aikaa korjailulle ei vain enää ole. Uudistus voi kaatua myös eduskunnan isossa salissa äänestyksessä tai johonkin viime hetken poliittiseen peliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos sote kaatuu, eduskuntavaalien jälkeen aloittava uusi hallitus päättää millaisen uudistuksen se haluaa, ja valmistelu aloitetaan – niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin – alusta. Nergin maalaamassa kauhukuvassa nykyisen sote-valmistelun purkaminen voisi kestää jopa vuoden. Arviolta 60 lakiesitystä kaatuisi.

Tässä rytinässä tuntuisi mahdottomalta aloittaa samalla uuden sote-hankkeen valmistelu.

 

Tavallinen kansa on pudonnut kaiteettomasta sote-kelkasta jo aikoja sitten.

Tavallinen kansa on pudonnut kaiteettomasta sote-kelkasta jo aikoja sitten, eikä soten tilanne tunnu olevan selvää kaikille kansanedustajillekaan.

Alivaltiosihteeri Nerg on sote-valmistelun keskeisin virkamies. Siksi hänen näkemyksiään kannattaa kuunnella. Kyse on siis tästä: sote menee nyt pakettina eteenpäin, siitä ei voi ottaa osia erikseen. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on pitänyt esillä omaa sote-malliaan ja esittänyt, että sote-valmistelua jatketaan maakunnissa vaalien jälkeen (Kuntalehti 4.10.2018).

Nergin ja hallituksen näkemys on, että ei voi.

Sote on poliitikoille loputon miinakenttä, jossa tappioita on vaikea välttää. Tämän Rinnekin tietää. Sdp:n puheenjohtaja onkin etsinyt viime aikoina jonkinlaista lievempää lähestymistä soteen.

Rinteelle on ilmeisesti valjennut, että hän saattaa pääministerinä joutua ajamaan sote-valmistelun alas ja aloittamaan kaiken alusta – puhtaalta pöydältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt