Pääkirjoitus: Valevaalitarkkailijat ratsastavat Suomen maineella Putinin piikkiin - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Valevaalitarkkailijat ratsastavat Suomen maineella Putinin piikkiin

Suomen on syytä viestittää julkisuuteen selkeämmin, että Kremlin pussiin pelaavat ”suomalaiset vaalitarkkailijat” eivät edusta maamme virallista kantaa.

”Venäjän kanssa yhdessä sydämessä” lukee mainoslakanassa, joka oli levitetty Luhanskin keskustaan Itä-Ukrainassa ennen sunnuntain 11. marraskuuta äänestystä. Aukiolla on yhä pystyssä myös Vladimir Leninin patsas.

15.11.2018 21:00

Kremlin etuja ajavista nettitrolleista ja valemedioista on kannettu paljon huolta, mutta vähemmälle huomiolle ovat jääneet valevaalitarkkailijat.

Kyse on avoimen Venäjä-mielisistä eri ulkovaltojen kansalaisista, joilla Kreml on keksinyt korvata aidot vaalitarkkailijat niin sanotuissa ”vaaleissa”, joita kansainvälinen yhteisö pitää laittomina.

Venäjän sisäisen propagandan kannalta erityisen haluttuja ”kansainvälisiä vaalitarkkailijoita” ovat ne yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset henkilöt, jotka ovat valmiit antamaan omat kasvonsa – ja samalla käytännössä koko oman maansa maineen ja arvovallan – Venäjän vaalipropagandan käyttöön.

Kun tavalliselle venäläiselle tv-katsojalle näytetään uutisvideota, jossa vaikkapa ”suomalainen vaalitarkkailija” ylistää Venäjän järjestämiä vaaleja demokraattisemmiksi kuin hän itse on koskaan nähnyt omassa kotimaassaan, ollaan ovelan infovaikuttamisen ytimessä.

Ani harva tavallinen venäläinen tajuaa videota katsellessaan, että tässä on jotain hämärää. Ilmaus ”suomalainen vaalitarkkailija” tarkoittaa heille käytännössä samaa kuin ”Suomen lähettämä vaalitarkkailija” – ja juuri siihen Kreml pyrkiikin.

Käytännössä suomalaiset valevaalitarkkailijat siis käyttävät hyväkseen monien tavallisten venäläisten ihaileman violajuustomaan uskottavuuspääomaa Vladimir Putinin eduksi.

Viime sunnuntaina Venäjä orkesteroi vaaleiksi kutsumansa äänestyksen Itä-Ukrainassa Donetskin ja Luhanskin ”kapinallistasavaltojen” alueella. Euroopan unioni ja Yhdysvallat viestittivät jo etukäteen, että äänestykset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia ja rikkovat Ukrainan suvereniteettia.

Tästä huolimatta ainakin neljä suomalaista oli päättänyt ryhtyä äänestysten ”tarkkailijoiksi”.

Johan Bäckman, Janus Putkonen, Jon Hellevig ja Jarmo Ekman saivat paljon huomiota Venäjän mediassa, vaikka he eivät olleet ainoat paikalla olleet eurooppalaiset. Tutkija Anton Shehovtsovin tuoreen raportin mukaan Venäjän etuja ”vaaleissa” ajoi reilut 90 ulkomaalaista ”tarkkailijaa”. Heistä 81 on pystytty tunnistamaan nimeltä, ja tunnistetuista 39 henkilöä oli EU-maista.

Suomen on erittäin vaikea puuttua kansalaistensa Kremlin-mieliseen toimintaan: hyvin nopeasti oltaisiin vaarallisilla vesillä mielipiteen- ja sananvapauden rajoittamisen suhteen. Voimaton on myös Ukraina, joka voi lähtökohtaisesti vain rekisteröidä ”tarkkailijoiden” laittoman tulon omalle maaperälleen Venäjän kautta.

Jotain Suomikin voisi silti tehdä, vaikka läheskään kaikkiin Putinin pikku apulaisten tempauksiin ei kannata reagoida.

Mutta kun laittomat vaalit oikeutetaan nimenomaan Suomen mainetta hyväksi käyttäen, maamme johdon olisi kyettävä viestimään nykyistä paremmin, että kyseiset henkilöt eivät edusta Suomen virallista kantaa.

Samalla Suomi voisi näyttää esimerkkiä koko Euroopan unionille, jonka kannattaisi niin ikään tehdä selkeä irtiotto valevaalitarkkailijoiden puuhista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?