Pääkirjoitus: SAK tarjoaa väärää keinoa oikeaan asiaan – ikärasismi on ”märkä rätti” monen kokeneen työntekijän silmille - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: SAK tarjoaa väärää keinoa oikeaan asiaan – ikärasismi on ”märkä rätti” monen kokeneen työntekijän silmille

Puheenjohtaja Jarkko Elorannan luotsaama SAK haluaa parantaa ikäihmisten työllistymistä lakiin perustuvalla irtisanomisjärjestyksellä.

Julkaistu: 8.11.2018 21:00, Päivitetty 8.11.2018 16:43

Palkansaajien keskusjärjestö SAK haluaisi Suomeen lakiin perustuvan irtisanomisjärjestyksen: työnantaja joutuisi yt-neuvotteluissa suosimaan talossa pisimpään olleita.

SAK tavoittelee esityksellään ikääntyneiden työntekijöiden työsuhdeturvan parantamista. Eläkeikää lähestyvät ovat useimmissa tapauksissa olleet työpaikoissa pisimpään, joten heidän irtisanomisensa vaikeutuisi. Järjestön aloitteen taustalla on ajatus, että yt-neuvotteluissa ikääntyneistä ja hyvää palkkaa nauttivista duunareista tulee helposti kuluerä, jota halutaan karsia.

Sinänsä ajatus ei ole uusi ja uljas. Ruotsissa ikään ja työvuosiin perustuva irtisanomisjärjestelmä on jo käytössä. SAK esitti vastaavaa systeemiä jo vuonna 2009. Nyt aloite on kaivettu naftaliinista ja se on yksi palkansaajajärjestön vaalitavoitteista eduskuntavaaleissa.

Esitys sai tyrmistyneen vastaanoton. Sitä ehdittiin rusikoida monesta suunnasta, ja sitä pidettiin lähtökohtaisesti nuoria syrjivänä ”märkänä rättinä silmille” aikana, jolloin nuorten työllistyminen on yhteiskunnan yksi polttavimpia epäkohtia. Toisaalta SAK:n linjaus on ymmärrettävä. Keskusjärjestö on loppujen lopuksi huolehtinut vain ja ainoastaan työssä käyvistä palkansaajista, ei pätkätyöläisistä, työttömistä tai työttömien työllistymisestä. Keskusjärjestön jäsenistön kova ydin muodostuu kokeneista, pitkän työuran tehneistä jäsenistä. Heistä keskusjärjestö aikoo jatkossakin pitää huolta – tarvittaessa nuorten kustannuksella.

SAK:n vaalitäky ei toimi nykypäivän nopeatempoisessa yritysmaailmassa. Digitalisaation ja muuttuvien suhdanteiden paineessa kokonaisia työnkuvia ja ammatteja katoaa pölynä taivaan tuuliin. Kun yritys joutuu muuttamaan rakenteitaan, on pakko käydä läpi jokaisen työntekijän tehtävä ja arvo yritykselle, iästä riippumatta. Tähän maaston tiukka, lailla säädetty irtisanomisjärjestelmä sopii huonosti, se itse asiassa voisi entisestään vaikeuttaa ikääntyvien työllistymistä.

Myös Sdp suhtautui hankkeeseen varauksellisesti.

Vaikka SAK:n aloite laista on epäonnistunut, se ei poista tosiasiaa, että ikärasismi koituu monen kokeneen ja eläkeikää lähestyvän työntekijän kohtaloksi. Nyt ei puhuta pelkästään eläkeikäisistä: samaan on törmännyt moni viisikymppinenkin työntekijä, jonka pitäisi periaatteessa olla kokemuksensa ja osaamisensa perusteella huippuiskussa. Yhteiskunnassa on jotain perustuvanlaatuisesti pielessä, jos viisikymppistä työntekijää pidetään liian vanhana.

Olisi mukava kuulla aloitteita ongelman poistamiseksi, ihan jopa vaaliteemana. Asiahan koskee juuri niitä kansalaisia, jotka käyvät vielä äänestämässä. Tämä vain ilmaiseksi vinkiksi puolueille, jotka parhaillaan suunnittelevat yleensä kovin tyhjänpäiväisiä vaalisloganeitaan eduskuntavaaleihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?