Pääkirjoitus: Hurjempi kuin Trump? – Brasilian kovaa miestä pelätään

Brasilian presidentiksi valittu entinen ammattisotilas Jair Bolsonaro haikailee Brasilian menneen sotilasdiktatuurin perään.

Jair Bolsonaron kannattajat juhlivat äärioikeistolaisen poliitikon valintaa Brasilian presidentiksi.

30.10.2018 21:00

Vielä hetki sitten kuviteltiin, että äärioikeistolaisen populismin aalto taittuisi. Näin ei käynyt edes Euroopassa ja nyt myrsky yltyy muillakin mantereilla.

Jos vain puheisiin luotetaan, Brasilian presidentiksi valittu Jair Bolsonaro on esiin nousseista kovista miehistä kovin. Vain Filippiinien Rodrigo Duterte on samassa sarjassa. Duterten murhanhimoisia puheita seurasivat rikolliseksi epäiltyjä surmaavat kuolemanpartiot.

Totuus Bolsonaron puheista selviää, kun hänen kautensa alkaa tammikuussa. Hän on vetänyt takaisin uhkauksiaan Pariisin ilmastosopimuksesta irtautumisesta. Vaalikampanjansa aikana Bolsonaro uhkasi vasemmistolaisia vastustajiaan vankilalla ja maanpaolla. Vaalit voitettuaan hän kuitenkin vakuutti puolustavansa ”perustuslakia, demokratiaa ja vapautta”.

Bolsonaro nousee Brasilian presidentiksi, ei ainakaan toistaiseksi diktaattoriksi. Brasilian puoluejärjestelmä on hajanainen ja lakien ajaminen läpi kansanedustuslaitoksessa vaikeaa.

Mutta ei pidä vähätellä Bolsonaron ympärillä leijuvaa uhkaa. Entinen ammattisotilas haikailee Brasilian menneen sotilasdiktatuurin perään. Hänen vihansa kohteisiin kuuluvat homot ja alkuperäiskansat. Kuten vaikkapa Yhdysvalloista tiedetään, vihapuhetta seuraavat vihateot. Bolsonaron ajatus estää rikollisuutta aseistamalla kansaa tuskin niitä vähentää.

Kaukaa katsottuna Brasilia on voinut vaikuttaa suvaitsevalta maalta, jossa eri väriset ihmiset elävät sovussa. Tämä ei ole välttämättä totta ja nyt ristiriidat nousevat koko maailman nähtäviksi.

 Bolsonaro valittiin presidentiksi, ei diktaattoriksi.

Etelä-Amerikan suurvallan kehitys säteilee pienempiin naapureihin. Diktatuurien ihailijat voivat innostua. Vanhat haavat aukeavat äkkiä ja pian voi virrata oikea veri. Brasilia jakaantuu jo vauhdilla toisiaan vihaaviin oikeistoon ja vasemmistoon. Erimielisyyksiä saatetaan alkaa selvittelemään parlamentin sijasta kaduilla.

Bolsonaro tunnustautuu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ihailijaksi ja hänen valintansa jälkeen Trump ottaa ihailun innolla vastaan. Latinalaisessa Amerikassa Trumpin ystävät ovatkin olleet vähissä.

Kiinalle Brasilia on tärkeä kauppakumppani. Kiinan kanssa kauppasotaa käyvälle Trumpille se olisi siis hyvä liittolainen, jos Bolsonaro uskaltaa vaarantaa maansa viennin.

Bolsonaro lupailee rajuja valtion omaisuuden yksityistämiä. Hän avaisi Brasilian sademetsiä maatalous- ja kaivosbisneksen käyttöön sekä höllentäisi ympäristölakien valvontaa. Ainakin Euroopassa tämä herättäisi raivoa, niin tottuneita ollaan puheeseen Amazonista maailman keuhkoina.

Kuva Brasiliasta muuttuu, eikä hyvään suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?