Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Yhdysvaltain välivaalit eivät poista vihaa ja väkivaltaa

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Poliittinen taistelu kiihtyy riippumatta siitä, voittavatko republikaanit vai demokraatit – ja se heijastuu koko yhteiskuntaan.
Yhdysvaltain itsenäisyysjulistukseen on valistuksen ihanteiden mukaisesti kirjattu kaikkien ihmisten tasa-arvoisuus ja erottamaton oikeus elämään, vapauteen ja onnen tavoitteluun. Rajut poliittiset riidat, vastakkainasettelu ja kärjistynyt keskusteluilmapiiri osoittavat, että amerikkalaiset ovat unohtaneet liittovaltion perustajien sanoman. Yhdysvallat on ajautunut vaaralliseen käymistilaan, jossa jännitteet purkautuvat yhä näkyvämpänä väkivaltana.

Poliisi otti Floridassa viime viikolla kiinni miehen, jonka epäillään lähettäneen putkipommeja yli kymmenelle presidentti Donald Trumpin vastustajalle ja uutiskanava CNN:lle. Lauantaina pennsylvanialaiseen synagogaan iski mies, joka ampui kuoliaaksi 11 sapattia viettänyttä juutalaista. Väkivallantekojen lista tältä vuodelta on pitkä: niistä pahimpia oli 17 kuolonuhria vaatinut Marjorie Stoneman Douglas -lukion joukkomurha Parklandissa, Floridassa, viime helmikuussa. Kaikkien näiden rikosten tekijöitä ilmeisesti yhdistää viha, jolla on poliittista ja rasistista taustaa.

Amerikkalaiset äänestävät 6. marraskuuta kongressin välivaaleissa, joissa jaossa on kaikki edustajainhuoneen 435 paikkaa ja senaatissa 35 paikkaa sadasta. Vaalit ovat poikkeuksellisen tärkeät, ja ne sattuvat tulenarkaan hetkeen. Republikaaneilla on enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Demokraatit yrittävät saada hallintaansa ainakin toisen kamareista.

Vaalien ei odoteta purkavan poliittisia jännitteitä. Jos republikaanit voittavat, presidentti Trump todennäköisesti koventaa toimintaansa ja retoriikkaansa entisestään tähdätessään voittoon vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Jos taas demokraatit saavat haltuunsa jommankumman kamarin, kiihtyy valtataistelu Valkoisen talon ja Capitol-kukkulan välillä. Kumpikin vaihtoehto heijastuu suoraan yhteiskuntaan, ja kahtiajako vain syvenee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Suomessa on yhteiskunnallinen keskustelu muuttunut yhä kovemmaksi. Silti viha kuplii täällä suhteellisen harvoin pintaan poliittisin tai rasistisin motiivein tehtynä väkivaltana. Yksikin sellainen rikos on liikaa. Myös vihapuheella ja vihakampanjoilla on rajansa, ja niiden alullepanijat ja lietsojat joutuvat Suomessa rikosvastuuseen.

 

Yhdysvalloissa istuu presidentti, joka itse lietsoo ja levittää vihaa vastustajiaan ja mediaa kohtaan.

Vihan ja väkivallan taustalla on ajatus toiseudesta: siitä, että ”oma” ryhmä on arvokkaampi ja parempi kuin ”vieras” ryhmä. Toiseutta voidaan tuottaa vihaa levittämällä, ja tässä sosiaalisen median ja valeuutisten maailmassa se on valitettavan helppoa.

Yhdysvalloissa istuu presidentti, joka itse lietsoo ja levittää vihaa vastustajiaan ja mediaa kohtaan. Se on erittäin huono, suorastaan tuhoisa malli. Marraskuun välivaalit ovatkin eräänlainen kansanäänestys Trumpin toiminnasta. Pian näemme, miten siinä käy.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt