Pääkirjoitus: Kommandopipomiesten viesti menee perille Venäjälle asti

Tavallisissa suomalaisissa Turun saariston jätti-isku voi herättää aluksi jopa pelkoja, mutta tarkemmin ajateltuna se luo sittenkin turvallisuuden tunnetta.

Aluksia oli ankkuroituna Airiston Helmi Oy:n kiinteistön rantaan Paraisten Ybbernäsissä 22. syyskuuta. Keskusrikospoliisi teki samaan aikaan etsintöjä kiinteistön alueella.

23.9.2018 21:00

Kommandopipoiset sotilaat ja poliisit tekemässä verokirjanpidon yllätystutkintaa yksityisen yrityksen tiloissa.

Lentokieltoalue ja tiesulkuja, käsiaseita ja helikoptereita, kaikkineen yli sata vähäpuheista miestä ja naista.

Tämä kaikki voisi olla arkipäivän uutisointia Venäjältä, jossa maan veropoliisi on erikoistunut vastaavanlaisiin näyttäviin iskuihin niitä yrityksiä kohtaan, jotka ovat joutuneet maan ylimmän johdon epäluottamuksen alaisiksi.

Mutta nyt ollaankin Suomessa, idyllisessä Turun saaristossa, jossa kotietsintöjen suorittajana toimii normaalisti niin vähäeleinen suomalaisviranomainen.

Kaiken lisäksi myös etsintöjen kohteena on suomalainen osakeyhtiö, jonka nimeä viranomaiset eivät ole toistaiseksi suostuneet vahvistamaan.

Paikallisten silminnäkijöiden ja toimittajien tietojen mukaan kyse on kuitenkin Airiston Helmi -nimisestä yrityksestä, jossa vielä joitakin vuosia sitten toimi vastuuhenkilöinä myös venäläistaustaisia henkilöitä.

Yhtiön toiminta on herättänyt Suomen mediassa ihmetystä jo vuosikaudet, sillä raskaasti tappiollisella yrityksellä on ollut varaa laajentua jatkuvasti ostamalla hallintaansa saari- ja merenrantakiinteistöjä maamme huoltovarmuusreitin varrelta ja haalimalla itselleen puolustusvoimilta poistettua laivakalustoa.

Mitä ilmeisimmin viranomaisia kiinnostaa nyt muun muassa se, mistä nuo rahat ovat tulleet ja keitä yrityksen taustalla tosiasiassa toimii. Epäilyjen mukaan kyseessä voi olla miljoonien eurojen kokoluokkaa oleva törkeä rahanpesu, törkeä veropetos ja pimeän työvoiman käyttö.

Kyseessä on siis talousrikostutkinta, mutta tosiasiassa etsintöjen taustalla vaikuttanee myös kokonaisvaltaisempi Suomen turvallisuuteen, maanpuolustukseen ja Venäjän valtion mahdolliseen rooliin liittyvä huoli.

 Viesti kuuluu, että Suomen viranomaiset ovat hereillä ja valmiina toimimaan järeinkin ottein.

Vielä on epäselvää, liittyykö rahanpesuepäily osaksi laajempaa eurooppalaista tutkintaa. Vastikään julkisuuteen tuli esimerkiksi tietoja Danske Bankin Viron-konttoriin liittyvistä miljardien eurojen rahanpesuepäilyistä, joista osa kytkeytyy presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

On myös mahdollista, että Turun saariston osakeyhtiö ei ole ainoa viranomaisten mielenkiinnon kohde. Kun näyttävä isku tehdään, yhtenä tarkoituksena saattaa olla muidenkin tarkkailun alla olevien tahojen säikäyttäminen ulos koloistaan.

Kiinnostavaa on myös seurata, nostaako Venäjän media etsinnästä kohua vai pitääkö se tarkoituksella matalaa profiilia. Keskiviikkona pääministeri Juha Sipilän (kesk) vieraaksi saapuu pääministeri Dmitri Medvedev, joten mahdollisuus korkean tason kommentointiin avautuu viimeistään silloin.

Tavallisissa suomalaisissa jätti-isku voi herättää aluksi jopa pelkoja, mutta tarkemmin ajateltuna se luo sittenkin turvallisuuden tunnetta.

Viesti kuuluu, että Suomen viranomaiset ovat hereillä ja valmiina toimimaan tarvittaessa järeinkin ottein. Kommandopipomiesten välittämänä tämä viesti ymmärretään myös Venäjällä asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?