Pääkirjoitus: Venäläinen ”turismi” on vaarallista - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Venäläinen ”turismi” on vaarallista

Todellisuutta uudelleen kirjoittava orwellilainen dystopia on tullut eläväksi Venäjällä, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Aleksandr Petroviksi ja Ruslan Boshiroviksi esittäytyneet miehet kiistivät murhasyytökset RT-kanavan haastattelussa torstaina.

14.9.2018 21:05

Salisburyn hermomyrkkyiskusta epäiltyjen miesten esiintyminen Venäjän valtion propagandistisella RT-kanavalla torstaina oli surkuhupaisaa mutta samalla hyvin piinallista katsottavaa.

Aleksandr Petrov” ja ”Ruslan Boshirov” myönsivät haastattelussa olleensa Salisburyssa viime maaliskuussa. He sanoivat olevansa tavallisia turisteja, jotka halusivat vain nähdä Salisburyn maailmankuulun katedraalin.

Venäläinen ”turismi” on vaarallinen, kalmanhajuinen ilmiö. Näitä ”turisteja” taistelee ja kuolee Itä-Ukrainassa, Donbassin kapinallisalueilla. Venäjä kiistää olevansa Itä-Ukrainan sodan osapuoli. Korkein valtionjohto on kyllä myöntänyt, että siellä saattaa olla joitakin isänmaallisia Venäjän kansalaisia, siviilejä, jotka ovat vapaaehtoisesti puolustamassa Ukrainan venäjänkielisen väestön oikeuksia.

Donbassin venäläisturisteilla on paljon matkatavaraa. Itä-Ukrainassa on tehokkaita venäläisiä aseita: telavetoista tykistöä, panssariajoneuvoja, ohjuksia ja uusia elektronisen sodankäynnin järjestelmiä, joita on käytössä Venäjän asevoimissa. Näitä järjestelmiä käyttävät, tai niiden käyttöä kouluttavat, venäläiset sotilaat. Näin Donetskin ja Luhanskin köyhät ”kansantasavallat” pysyvät harvinaisen hyvin varustettuina.

Venäjän federaation asevoimien tunnuksettomia ”turisteja” ilmaantui helmikuussa 2014 Krimin niemimaalle. Hiljaiset sotilaat eivät puhuneet mitään, mutta he ottivat hyvin tehokkaasti haltuunsa niemimaan avainkohteet. Kreml kiisti asemiesten venäläisyyden. Nyt Ukrainalta anastettu Krim on intensiivisen venäläistämisen kohteena.

Britannian oikeuslaitos on nostanut syytteet ”Petrovia” ja ”Boshirovia” vastaan. Brittitietojen mukaan he ovat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n jäseniä, joiden oikeat nimet ovat tiedossa. Heidän kohteensa Sergei Skripal taas on GRU:n entinen eversti, joka myi tietojaan Britannian tiedustelupalvelulle. Skripal on maanpetturi. Siksi brittien kertomus ”Petrovin” ja ”Boshirovin” lähettämisestä Salisburyyn murha-aikeissa on uskottava. Venäläisten vastakertomuksessa sen sijaan on ammottava uskottavuusvaje.

Koko turistimatka-sepite on niin posketon, että sille voisi nauraa, ellei kyse olisi elämästä ja kuolemasta. Eversti evp. Skripal ja hänen tyttärensä Julija lähes menehtyivät. Murhayritys vaati sivullisen uhrin, kun myrkyn kuljetukseen käytettyä parfyymipulloa käsitellyt britti Dawn Sturgess kuoli. Sturgessin kumppani sai vakavan myrkytyksen mutta selvisi hengissä.

Kaikki sopii kuvioon, sillä Venäjän uskotaan käyttäneen myrkkyä vastustajiinsa aikaisemminkin. Aleksandr Litvinenko kuoli radioaktiiviseen poloniumiin vuonna 2006. Journalisti ja oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza joutui kahdesti sairaalaan myrkytysoireista vuosina 2015 ja 2017. Kara-Murzan sisäelimistö lähes romahti. Pussy Riot -ryhmän kanssa työskentelevän aktivistin Pjotr Verzilovin kerrotaan makaavan parhaillaan sairaalassa epäillyn myrkytyksen vuoksi.

 Kaikki mennyt voidaan kirjoittaa uudelleen, mikään valhe ei ole liian paksu kerrottavaksi totuutena.

Kyse on myös orwellilaisesta dystopiasta, josta on tullut Venäjällä todellisuutta. Kaikki mennyt voidaan kirjoittaa uudelleen, mikään valhe ei ole liian paksu kerrottavaksi totuutena. Se on vranjoa, tietoista potaskanpuhumista.

Agentit ”Petrov” ja ”Boshirov” olivat silmin nähden hermostuneita televisiossa. Ei ihme. He mokasivat murharetkensä pahan kerran. Kohde jäi henkiin, ja tuli sivullisia uhreja. Heidän liikkeensä voitiin jäljittää. Heidät käsikirjoitettiin valehtelemaan julkisesti tavalla, joka ”loukkaa älykkyyttä”, kuten pääministeri Theresa May sanoi.

Mutta tosimiehiä he ovat. He kiistivät koskaan tuoneensa Britanniaan sitä Nina Ricci -parfyymipulloa, jossa hermomyrkyn kerrotaan olleen.

Mitä väliä totuudesta, kunhan vain venäläinen mieskunnia pysyy tahrattomana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?