Pääkirjoitus: Erkki Tuomioja astelee Donald Trumpin jalanjäljillä - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Erkki Tuomioja astelee Donald Trumpin jalanjäljillä

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) on arvostellut Ilta-Sanomien uutisointia Nato-muistiosta. Muistion tulo julki Ilta-Sanomissa on saanut Tuomiojan toimimaan tavalla, jolle yhtymäkohtia voi löytää Valkoisesta talosta.

Julkaistu: 13.9.2018 21:00

Myös median arvostelun pitäisi perustua faktoihin.

Ilta-Sanomat uutisoi viime viikolla muistiosta (5.9.), jossa käsiteltiin Suomen osallistumista Naton 5. artiklan mukaisiin sotaharjoituksiin. Suomi on Naton kumppanimaa ja kumppanuussopimuksen mukaisesti Suomi osallistuu Nato-johtoisiin harjoituksiin. Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) syytti Geopoliittisen seuran keskustelutilaisuudessa (25.8.) sotilaita ja virkamiehiä siitä, että nämä olisivat vedättäneet Suomea mukaan ”sellaiseen harjoitustoimintaan, jonka ensi sijaisena ellei ainoana tarkoituksena on liittokunnan voimannäyttö ja poliittisen viestin lähettäminen Venäjälle.”

Tuomioja antoi ymmärtää virkamiesten ja sotilaiden toimineen poliitikkojen selän takana lähes rikollisesti. Tuomiojan puheet joutuivat kuitenkin outoon valoon, sillä IS:n käsiinsä saaman muistion mukaan Tuomioja itse ulkoministerinä esitteli hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle valiokunnalle (tp-utva) harjoituksiin osallistumisen periaatteita joulukuussa 2014.

Lue lisää: IS:n saama asiakirja paljastaa: Tuomioja esitteli Nato-harjoitukset tp-utvalle neljä vuotta sitten – haukkuu nyt sotilaita liki rikollisesta toiminnasta.

Muistio oli laadittu puolustusministeriössä yhteistyössä ulkoministeriön kanssa.

Muistion tulo julki Ilta-Sanomissa on saanut Tuomiojan toimimaan tavalla, jolle yhtymäkohtia voi löytää Valkoisesta talosta. Hän hyökkäsi jutun tehneen politiikan erikoistoimittajan Timo Haapalan kimppuun ensin Facebookissa ja myöhemmin Hufvudstadsbladetin julkaisemassa blogikirjoituksessaan (12.9.). Tuomioja syytti kokenutta politiikan toimittajaa poliittisista motiiveista ja julisti, että Ilta-Sanomista ei löydy yhtään ainutta toimittajaa – ”inga” – joka perustaisi journalisminsa faktoihin ja tarkistaisi, ovatko kulloinkin esitetyt väitteet totta. Tämä on aivan poikkeuksellinen hyökkäys mediaa ja sananvapautta kohtaan.

Tuomiojalla on tietysti oikeus mielipiteeseensä. Suomalaista mediaa ja journalismia saa ilman muuta arvostella: on päivänselvää, että se(kin) kuuluu demokratiaan. Arvostelun tulisi kuitenkin perustua faktoihin. Demokratiaan kuuluu median oikeus julkaista yhteiskunnallisesti merkittäviä asiapapereita. IS:n uutinen perustui vain ja ainoastaan ministeriöissä laaditun muistion tekstiin.

Sen sijaan Tuomiojan Ilta-Sanomiin kohdistunut mustamaalaus perustui tunteeseen, ei faktoihin. Tuomioja tunnetaan Yhdysvaltain politiikan kritisoijana ja presidentti Donald Trumpin arvostelijana. On tietyllä tavalla ironista, että hänestä itsestään on näköjään tullut Suomen Trump: kun itseä koskeva uutisointi ei miellytä, vika on median.

Demokratian kulmakiviin kuuluu, että kansalaiset voivat luottaa vapaaseen journalistiseen mediaan. Nyt yksi Suomen tunnetuimmista poliitikoista on lähtenyt tarkoituksella romuttamaan tätä luottamusta.

Se on erittäin huolestuttava ilmiö, eritoten näinä aikoina, kun tarve luotettavalle ja alan pelisääntöjä kunnioittavalle medialle on suurempi kuin ehkä koskaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?