Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Lasten seksuaalisen häirinnän kitkemistä kouluissa ei voi jättää vain opettajien vastuulle – huorittelu ja homottelu opitaan monesti jo kotona

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Lasten seksuaaliseen häirintää kouluissa syytä puuttua ajoissa.
Ylen MOT-ohjelman tekemässä kyselyssä tiedusteltiin, minkälaista häirintää nuoret ovat kokeneet koulussa, millä kouluasteella he olivat tapahtuman aikaan ja onko heillä kokemuksia tilanteista, joissa häiritsijä on koulun henkilökuntaan kuuluva aikuinen. Lisäksi kysyttiin, puuttuiko koulu häirintään jollakin tavalla.

Vastaajat ovat iältään pääosin 13–24-vuotiaita. Suurin osa heistä kertoo kokeneensa häirintää ylä- tai ammattikoulussa, mikä on linjassa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselyn tilastojen kanssa.

Mukana selvityksessä on myös lukiolaisten ja alakoululaisten kokemuksia.

Kyselyn pieni otos, 344 vastausta, ja kouluterveyden tiedot eivät vielä kerro, onko seksuaalinen häirintä kouluissa laaja ongelma vai ei. Koulujen välillä näyttäisi olevan valtavia eroja. Vastauksista voi päätellä, että ongelmaa ei ole syytä väheksyä yhtään kuten teki kärsämäkeläisen koulun rehtori Ylellä: hänen ei tarvinnut tulla seuraavana päivä töihin. Kunta siirsi hänet syrjään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Nyt puhuu Kärsämäellä hyllytetty rehtori – ”Oli kyse yhdestä sanasta. Se on surullista”

Kunta toimi Kärsämäellä nopeasti ja suoraselkäisesti, samaa päättäväisyyttä soisi kunnilta ja kouluilta myös itse ongelman kitkemisessä. Tätähän edellyttää lakikin. Huorittelu ja homottelu sekä kiinnikäyminen eivät kuulu mihinkään työyhteisöön. Fyysinen ja sanallinen seksuaalinen häirintä on aina tuomittavaa, mutta erityisen tuomittavaa ja surullista se on koulumaailmassa, jossa nuoret etsivät suuntaa elämälleen.

Opettajien ja rehtoreiden suhtautuminen seksuaaliseen häirintään on ilmeisen kaksijakoista: joissakin puututaan heti, joissakin ei.

Ylen A-studiossa (11.9.) esiintynyt nuori lukiolainen kertoi kokeneensa homottelua ja seksuaalista häirintää – opettajan valvovien silmien alla. Häirintä poistui vasta kun kiusaaja muutti koulua. Koulu itse ei asiaa saanut kuriin. Täytyy muistaa, että myös opettajat voivat joutua seksuaalisen häirinnän kohteeksi, ja toisaalta opettaja voi toimia oppilasta kohtaan siten, että oppilas kokee sen häirintänä.

Kiusaamisvälineitähän riittää.

Enää ei tarvitse välitunnilla huudella rivouksia, samaa voi tehdä sosiaalisessa mediassa kännykällä – vuorokauden ympäri. Aikuisten #metoo -kampanja toi seksuaalisen ahdistelun median uutistarjontaan ja isoksi puheenaiheeksi viime syksynä. Saman soisi tapahtuvan seksuaaliselle ahdistelulle kouluissa. Puhutaan, ei vaieta.

Tässä kuten monissa muissakin kouluasioissa vastuunkantajia ei tarvitse etsiä pelkästään kouluista ja niiden lepsuista opettajista ja rehtoreista.

Käyttäytymismallit löytyvät yllättävän läheltä: kotoa. Jos vanhempienkin sanavarastoon kuuluvat homot ja huorat, eikä niitä epäröidä käyttää sosiaalisessa mediassa tai työpaikoilla kanssaihmisten lyttäämiseen, lasten ei todellakaan tarvitse opetella niitä vasta koulujen pihoilla ja käytävillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt