Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Venäjä koulii pampuin tulevia veronmaksajiaan

Julkaistu:

Venäjän nykyvallanpitäjien toimissa eläkeiän nosto on ensi kertaa asia, joka tuntuu iskevän kansan tajuntaan kunnolla.
Venäjänkielinen internet on täyttynyt hurjista valokuvista, joissa mellakkapoliisit retuuttavat alaikäisiä nuoria aivan kuin nämä olisivat yhteiskunnan pahimpia vihollisia.

Näky on hämmentävä, sillä ulkoisesti nuoret näyttävät joka yhteiskunnan toivomilta ihannetytöiltä ja -pojilta, joista on lupa odottaa hyviä äänestäjiä ja veronmaksajia Venäjän valtiolle.

Kuvat ovat sunnuntailta, jolloin Venäjällä järjestettiin paikallisvaaleja eri puolilla maata.

Venäjän todellisen opposition edustajia ei päästetty tälläkään kertaa ehdolle. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi oli myös pantu varmuuden vuoksi jo hyvissä ajoin vankilaan 30 päiväksi, ettei hän pääsisi pilaamaan vaalijuhlaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Navalnyin kannattajat marssivat silti kaduille useilla paikkakunnilla vastustaakseen suunniteltua eläkeremonttia. Yhteistä marsseissa oli, että liikkeellä oli alaikäisten nuorten lisäksi myös paljon keski-ikäisiä naisia ja iäkkäitä miehiä.

Yhteensä yli 1 000 ihmistä pidätettiin, heistä noin 600 Pietarissa. Radio Svobodan mukaan arviolta 80 Pietarin pidätetyistä oli alaikäisiä.

Pietarissa erikoista oli, että kaupunki antanut mielenosoittajille ensiksi luvan kokoontua Leninin aukiolle, mutta viime hetkellä lupa peruttiin. Syyksi ilmoitettiin aukion tuntumassa tapahtunut putkirikko, minkä vuoksi mielenosoittajien turvallisuus olisi vaarassa. Tästä moni osasi päätellä etukäteen, että ilman kurinpitotoimia ei päivästä selvittäisi.

Eläkeuudistuksesta on hyvää vauhtia tulossa todellinen uhka presidentti Vladimir Putinin suosiolle, sillä ensi kertaa jokin asia nykyvallanpitäjien toimissa tuntuu iskevän kansan tajuntaan kunnolla.

Ennen eläkeprotestien alkamista kansa on tuntunut sallivan Putinille kaiken – jopa hänen lähipiirinsä tarkkaan dokumentoidun korruption – sillä joitakin murusia paremmasta elämästä on silti koko ajan tippunut myös tavallisen kansan ulottuville.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että edes Ukrainalta anastettu Krim ei lämmitä niitä venäläisiä, jotka laskevat nykymenolla kuolevansa ennen kuin ehtivät säästää pienistä palkoistaan Krimin-matkan – eläkkeelle jäännistä puhumattakaan.

Tällä hetkellä venäläiset naiset voivat jäädä eläkkeelle 55-vuotiaina ja miehet 60-vuotiaina, mutta molempien eläkeikää on tarkoitus nostaa viidellä vuodella asteittain.

Ilman internetiä monikaan venäläinen ei tietäisi alaikäisten pidätyksistä. Valtiolliset tv-kanavat eivät katsoneet tarpeellisiksi uutisoida niistä, vaan katsojille kerrottiin sen sijaan Yhdysvaltain autokaupunkina tunnetun Detroitin alamäestä ja Yhtenäisen Venäjän vaalimenestyksestä.

Moskovassa Putinin tukema Sergei Sobjanin valittiin odotetusti uudelle kaudelleen kaupunginjohtajaksi, mutta äänestysaktiivisuus jäi nolosti alle 31 prosentin. Moni moskovalainenkin äänestäjä vietti nimittäin päivänsä mieluummin protesteissa, kotisohvalla tai missä tahansa muualla kuin jo etukäteen manipuloiduilla vaaliuurnilla.