Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Myrskyvaroitus iskee lännestä – Suomessakin tilanne suosii ääripäitä

Julkaistu:

Pääkirjhoitus
Sunnuntaina Ruotsissa äänestetään historiallisen kiinnostavissa valtiopäivävaaleissa. Suomessa Ruotsin vaaleja ei ole seurattu kertaakaan näin tarkasti sitten EU-jäsenyyden, kirjoittaa erikoistoimittaja Timo Haapala.
Vaalien laineet lyövät myös Suomeen. Kun lännestä tuulee, poliittiset vedet saattavat olla Suomessakin kaduilla.

Kyse on maahanmuutosta, ennen muuta siitä, ettei sen kielteisistä seurauksista uskallettu puhua Ruotsissa oikeilla nimillä vuosikausiin. Kyse on r-sanoista: realismi väännettiin rasismiksi, vaikka ongelmat ovat olleet kaikkien nähtävissä. Ruotsidemokraattien poliittinen eristäminen on pahentanut tilannetta, nyt siitä on tulossa vaa’ankieli Ruotsin poliittisten blokkien väliin. Hallitusneuvotteluista ennustetaan kaameita. Jimmie Åkessonin ruotsidemokraateille povataan noin kahdenkymmenen prosentin kannatusta.

Osa pelkää, että puolueesta tulee suurin. Nyt hätää kärsivät sosiaalidemokraatit on ollut Ruotsin suurin puolue yli sata vuotta.

Suomen poliittinen johto on nähnyt jo vuosia painajaisunia Ruotsin vaaleista. Pelkona ei ollut maahanmuuttokeskustelu, vaan Nato. Yllättäen ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei ole näytellyt Ruotsin vaalikeskusteluissa juuri mitään roolia. Se on hirmuinen helpotus Suomen ulkopoliittiselle johdolle. Jos Ruotsissa käytäisiin Nato-vaalit, ja maa myös päätäisi liittyä Natoon, se olisi Suomessa niin kaamea näkymä, ettei sen seurauksia uskalleta edes loppuun asti ajatella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta kun yksi paine helpottaa, toinen tulee tilalle. Ruotsidemokraateille luvassa oleva jytky tuo maahanmuuton väistämättä myös Suomen vaaliteemaksi.

 

Keskustelua käydään jo nyt Jussi Halla-ahon agendalla, vaikkei hän sanoisi itse enää sanaakaan.

Suuret puolueet etsivät paikkaansa eräänlaisen järkevän maahanmuuton ja pakolaispolitiikan toteuttajina. Kuvaavaa oli meteli, joka syntyi pääministeri Juha Sipilän (kesk) esiintymisestä Ylen Ykkösaamussa viikko sitten. Sipilä arvioi, että maahanmuutto herättää myös suomalaisissa pelkoja siitä, onko maahanmuuttajissa terroristeja. Kun Sipilä vielä sanoi, että pakolaisista suurin osa on liikkeellä ”taloudellisten syiden takia”, niin tyypillinen suomalainen vastakkainasettelu heräsi saman tien. Vihervasemmisto Li Anderssonin (vas) ja Ville Niinistön (vihr) johdolla haukkui Sipilän puheet pystyyn. Vänkäys on jatkunut pitkin viikkoa.
Samaan aikaan Sipilä lupaili pakolaiskiintiön kaksinkertaistamista ja kehitysavun nostamista 0,7 prosenttiin bkt:sta. Kyseessä on tyypillinen kalastelu kaksilla vesillä.

Sdp:lle tilanne on vaikein. Puoluejohto esiintyy maahanmuuton suhteen erityisen varovaisesti ja on varoittanut omiaan, että puolueen edustajat eivät saa sortua ylilyönteihin kumpaankaan suuntaan. ”Jos tähän maahan tulee muulla kuin turvapaikan perusteella, tilanteeseen on tietyt säännöt. Niitä sääntöjä pitää noudattaa”, Antti Rinne linjasi Vihreän Langan haastattelussa (6.9.). Sdp pelkää, että puolueeseen palanneet perussuomalaisten äänestäjät tekevät u-käännöksen ja menevät Jussi Halla-ahon (ps) helmoihin. Se tietäisi menoa Sdp:n pääministerihaaveille.

Kokoomuksessa oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) pani puolestaan ruotuun sisäministeri Kai Mykkäsen (kok), joka ymmärsi (!) vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen lentokoneessa nähtyä kesäistä mielenilmausta pakkopalautuksia vastaan.

Suomessakin tilanne suosii ääripäitä. Keskustelu sataa osittain vihervasemmiston laariin, mutta loppujen lopuksi voittajaksi saattaa nousta juuri Halla-ahon perussuomalaiset. Keskustelua käydään jo nyt JussiHalla-ahon agendalla, vaikkei hän sanoisi itse enää sanaakaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt