Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kahtiajako syvenee Yhdysvalloissa

Julkaistu:

PÄÄKIRJOITUS
Valkoisen talon sisältä tullut paljastuskirjoitus kertoo syvästä johtajuuskriisistä, mutta puolet kansakunnasta ei uusiin tietoihin usko.
Nimettömällä kirjoittajalla oli asiaa Yhdysvaltain kansalle keskiviikkona The New York Timesissa julkaistussa vieraskynäkirjoituksessa. Korkea-arvoiseksi hallinnon virkailijaksi kuvatun kirjoittajan ydinviesti on se, ettei Donald Trump ole kykenevä hoitamaan virkaansa – presidentti on siihen liian ailahteleva ja liian moraaliton. Hallinnossa on kirjoittajan mukaan sisäinen vastarintaliike, joka estää presidenttiä vahingoittamasta kansakuntaa ja joka on jo pohtinut vakavasti tämän viraltapanoa.

Kirjoitus on linjassa Watergate-skandaalista tunnetun Bob Woodwardin uusien paljastusten kanssa. Uutuuskirjassaan Fear (Pelko) Woodward kuvaa, kuinka avustajat kamppailevat Trumpin kanssa päivittäin ja saattavat piilottaa tältä asiakirjoja estääkseen vahingolliset päätökset.

Kaikki tämä herättää hyvin vakavia kysymyksiä syvästä johtajuuskriisistä Valkoisessa talossa. Presidentin virkakausi on ollut täynnä ristiriitoja ja hajaannusta, eroja ja potkuja, skandaaleja toisensa perään. Jos katsoo kokonaisuutta, on ihme että Trump pystyy yhä hoitamaan virkaansa.

 

Kaikki tämä herättää hyvin vakavia kysymyksiä syvästä johtajuuskriisistä Valkoisessa talossa.

Vaikka New York Timesin kirjoitus ja Woodwardin kuvaukset ovatkin uskottavia, niissä on ongelma: nimettömyys. Trumpilla riittää vihollisia, mutta toistaiseksi kukaan todella merkittävä sisäpiiriläinen ei ole noussut vastustamaan häntä julkisuudessa omalla nimellään ja kasvoillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nimettömyyden vuoksi Trumpin on helppo leimata uusimmatkin paljastukset ”fake newsiksi” ja ”valemedian” sepitteiksi. Hänen kannattajansa eivät muutenkaan usko Woodwardin tapaisiin tietokirjailijoihin tai perinteisiin laatumedioihin. Niihin uskovat karkeasti ottaen vain länsi- ja itärannikon liberaalit ja hyvin koulutetut amerikkalaiset – muu kansakunta joko pysyy Trumpin takana tai ei lotkauta korvaansakaan politiikan uutisille. Varoittavat viestit menevät ohi, vakavia kysymyksiä ei jäädä pohtimaan, ja kaikki jatkuu entisellään uuteen kohuun asti.

Senaattori Lindsey Graham (rep.) kiteytti Yhdysvaltain kahtiajaon CNN:n haastattelussa: ”Minun maailmassani presidenttiä arvioidaan tulosten perusteella. Minun maailmassani, Etelä-Carolinassa, useimmat ihmiset ovat hyvin tyytyväisiä presidentin toimiin… Kun New York Times puhuu, useimmat eivät kiinnitä siihen mitään huomiota, sillä sitä pidetään vasemmiston äänenä”, Graham sanoi.

Grahamin maailma voisi hyvin olla eri universumissa kuin ”vasemmiston” maailma. Nämä maailmat eivät keskustele keskenään, tuskin edes puhuvat samaa kieltä. Mitä kovemmin Trumpia lyödään, sitä kiihkeämmin tämä kannattajineen tulittaa takaisin bunkkereistaan.

Palatsivallankumous Valkoisessa talossa taitaa jäädä toteutumatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt