Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Yksinäinen vanhus huijareiden maalina – ikäihmisten turvallisuus ei voi olla vain omaisten varassa

Julkaistu:

Pääkirjoitus
Kun puhutaan iäkkäiden ihmisten nykypäivän elinympäristöstä, voi huoletta siteerata vanhan liikennelaulun sanoja: monta vaaraa ompi eessä.
Vanhusten ja miksei nuorempienkin huijaamisesta on tullut arkipäivää. Huijarit kalastelevat pankkitunnuksia netissä tai esiintyvät valepoliiseina. Joku onneton, puolustuskyvytön ikäihminen näihin aina haksahtaa, ja tilit tyhjenevät eläkerahoista. Ääritapauksissa yksi puhelinsoitto on voinut johtaa siihen, että vanhus on menettänyt kaikki rahansa pitkäkyntisille.

Syyttäjä on nostanut syytteet Suomen suurimmasta valepoliisivyyhdestä (HS 4.9.). Uhreilta huijattiin yli 800 000 euroa. Viranomaisten ja pankin yhteistyöllä rahoista saatiin palautettua satoja tuhansia euroja. Yhteensä valepoliisit ovat huijanneet kohteiltaan yli miljoona euroa viime vuonna.

Valepoliisit valikoivat useimmiten haavoittuvaisia uhreja, ja yrittävät päästä käsiksi heidän rahavaroihinsa tai omaisuuteensa. Poliisiksi tekeytyvät rikolliset profiloivat kohteensa useimmiten etukäteen, ja se, että uhri on joko iäkäs ihminen tai esimerkiksi lievästi muistisairas, tekee henkilöstä potentiaalisen uhrin. Toimintapa valepoliiseilla on samankaltainen: kohteelle kerrotaan, että hän on joutunut rikoksen uhriksi ja hänen tulisi luovuttaa pankkitunnukset rikoksen estämiseksi. Härskeimmissä tapauksissa uhria on pyydetty jättämään pankkikorttinsa ja tunnuksensa – oven ulkopuolella.

Lue lisää: 5 ovelaa juonta, joilla valepoliisi voi lähestyä – varo näitä!

Palvelujen digitalisoituminen ja vanhusten asema eivät välttämättä ole toisilleen vastakohtia. Valitettavan monesti ne kuitenkin sitä ovat. Pankkikonttorit katoavat ja raha-asioiden hoitaminen vaikeutuu. Moni säilyttää isoja rahamääriä kotonaan: nostetaan kerralla enemmän, jotta ei tarvitse koko ajan juosta pankissa tai vaivata omasta nostamaan rahaa pankkiautomaatista. Rikosylikomisario Jouko Käkelä sanoo Helsingin Sanomissa (5.9.), että omaisilla on tärkeä rooli huijausten estämisessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Varmasti näin, mutta monesti omainen on jo myöhässä.

Jos vanhus elää yksin, omaisten varaan rakentuva turvaverkko muuttuu kovin ohueksi ellei suorastaan olemattomaksi.

Viime vuosina vanhusten palveluja on ajettu alas, kotihoidossa on ongelmia, resurssit eivät riitä ja työntekijöiden saaminen vanhustenhoitoon kaupungeissa on hankaloitunut. Samalla yhteiskunta huijareineen on muuttunut ikäihmisille vaaralliseksi. Vanhusten kotihoito on jo jäämässä omaisten harteille. Poliisin mielestä omaisten pitäisi hoitaa myös turvallisuus.

Ei kai tämä ole ollut pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan idea. Eikö poliitikkojen ja viranomaisten pitäisi hoitaa yhteiskuntaa siten, että täällä on kaikilla turvallista elää – myös vanhuksilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt